head
2183026 810x458 75f08
Perşembe, 28 Mart 2024

Hayati önem taşıyan ve yüzbinleri etkileyen turizm sektörünün yaşadığı sıkıntılar İYİ Parti Alanya İlçe Başkanlığı’nın da gündeminde...

İYİ PARTİ Alanya İlçe Başkanı Alper Arıkan, turizmcinin dayanma gücü kalmadığını belirterek hem kredilerin faizsiz olarak hem de vergi ve SGK primlerinin ertelenmesi çağrısında bulundu. "Bunları yapmazsanız turizm esnafını karanlığa gömersiniz"diyen başkan Arıkan çözüm önerilerini basın açıklaması ile dile getirdi.

BAŞKAN ARIKAN: "TURİZM ÖLDÜ BAŞIMIZ SAĞ OLSUN"...

İYİ Parti Alanya İlçe Başkanı Alper Arıkan turizmcilerin umut değil, destek istediğini söyledi. Hükümet yetkililerine seslenen Başkan Alper Arıkan, “Turizm bölgesinde yaşamak, turizmci olmak, turizmden gelir elde etmek insanlık suçu mu? Ekonomik krizdeyken ülkesine döviz sokabilmek ve döviz dalgalanmasını düzenleyebilmek için gecesini gündüzüne katarak, her türlü olumsuzluğa karşı suratını asmadan gülücükler dağıtarak, misafir memnuniyeti sağlamaya çalışan yüzbinlerce turizm işçisi, turistik işletmeciler bu vatanın üvey evlatları mı? Hükümetin yanlış sağlık ve dış politikalarının, lebâleb kongrelerinin sıkıntılarını en başta hassas bir yapıya sahip turizm sektörünün bölgemizdeki emekçileri çekiyor. Pandemiden dolayı kriz içinde geçen 2020 sezonunun ardından son güçleri ve umutları ile 2021 sezonuna hazırlanan, yaralarını sarmayı ümit eden turizmcilerin Avrupa pazarlarından sonra Rusya'nın da charter uçuşlarını kısıtlaması ile umutları adeta kayboldu. Kısacası turizm öldü, başımız sağ olsun. Binlerce turizm işçisi sezonun ötelenmesi ile birlikte ücretsiz izne mahkum edildi. Sanki çok iyi günler yaşanılmış gibi nisan ayında iş başı yapmayı planlayan turizmciler ise 2 ay daha açlığa mahkum bırakıldı. Asgari ücret 2 bin 825 TL olduğu halde sezonun ötelenmesi ile birlikte en az 2 bin 825 TL kazanan turizm işçileri artık 1400 TL ücretsiz izin desteği alacak. Hükümet ve ortağı bu durumdan çok memnun olmalı ki sürekli müjde açıklayan partiler bu sefer kafalarını kuma gömdüler, milletin derdini duymaz, konuşmaz oldular” dedi.


DESTEKLER UZATILMALI...
Borç içinde 2020 yılını geçirmiş işletmelerin ödeme günleri gelmişken yine sıfır ciro ile gün geçirir hale geldiğini vurgulayan Başkan Alper Arıkan, “Bankaya gitseler kredi yok, öteleme yok, para olmadığı için insan yerine koyan yok! Esnafı yüksek faize mahkum eden iktidar, lebâleb borç batağına batan esnafın sesini de duymaz oldu. Övüne övüne ortaya attıkları yeni ucube sistemle güya karar alma mekanizması hızlanacak, hemen aksiyon alınacaktı, hala ses yok! Mazallah, uzaya çıkma hızımız da inşallah böyle olmaz. Ey hükümet! Ey hükümetin ilçemizdeki temsilcileri. Turizm işveren ve esnafları borçlarını kapatmak istiyor. Yüksek faizden kurtulmak istiyor. Önce kazanıp sonra ödemek istiyor.Kredi notları düşmesin, gittiği yerlerde batık gözüyle bakılmasın istiyor. Turizm işçileri, sektörel bazda Kısa Çalışma Ödeneği istiyor. Rusya krizinden dolayı işe başlayamadığı sürelerde destek ödeneği istiyor. En önemlisi turizm işçisi, emekçisi, esnafı, işvereni iş istiyor, çalışmak istiyor. Görürseniz, duyarsanız, duymak isterseniz bizden size uyarı olsun. Turizmciler umut değil, destek istiyor. Sayın genel başkanımızın da dünkü grup toplantısında ifade ettiği gibi acilen ve ivedilikle mücbir durum ilan edilerek Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi ve SGK borçları en erken 2021 yılı sonuna ertelenmeli, krediler 1 yıl faizsiz olarak ertelenmeli, Kısa Çalışma Ödeneği Aralık 2021'e kadar uzatılmalı, boşta kalan mevsimlik işçiler için yeni destekler getirilmeli. Bu tedbirler doğrultusunda en azından bir nebze olsun turizmcilerimizin ayakta kalması sağlanabilir. Umuyoruz ki tespitlerimiz değerlendirilir ve dikkate alınır” diye konuştu. 

 

 

 

Alanya Güneşi Haber Merkezi

Gazeteler