Alanya merkezli Tunç group yönetim kurulu başkanı Abdulkadir Tunç , haftalardır Televizyonlarda ve yazılı basında; Alanya'nın batmakta olan ekonomisini gündeme taşıyor ve çözüm önerileri ile adeta haykırıyor...
Tunç Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Tunç
VEKİL KAYA BU SESİ MECLİSE TAŞIDI...
CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Alanya’da sektörlerin yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunlara dikkat çekti. Kaya, özellikle inşaat ve emlak sektöründeki darboğazlara değinirken, mülteci politikaları ve ani yönetmelik değişikliklerinin bölgeye etkilerini vurguladı.
KAYA, Alanya’daki sivil toplum kuruluşlarıyla (STK) yaptığı görüşmelerin ardından edindiği izlenimleri paylaşarak, “Alanya Ticaret ve Sanayi Odası, Emlak Profesyonelleri Derneği, Alanya Sanayici İş İnsanları Derneği, Müteahhitler Birliği, Emlak Komisyoncuları Derneği ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın temsilcileri, bölgede ekonominin bıçak kemiğe dayandığını ifade etti. Eğer gerekli önlemler alınmazsa Alanya’da ciddi bir ekonomik enkaz oluşacak" dedi.
CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya
İKAMET KISITLAMALARINI ELEŞTİRDİ...
Kaya, mülteci politikalarının ve ikamet kısıtlamalarının Alanya’ya olumsuz etkilerinden bahsederek, “Alanya, mülteci ikametine kapalı olmasına rağmen genel politikaların uygulamaları nedeniyle büyük zarar gördü. Bu kısıtlamalar, bölgenin milyarlarca dolarlık potansiyele sahip gayrimenkul sektörünü büyük bir krize sürükledi" diye konuştu.
Alanya’nın uluslararası yatırım ve turizm açısından önemli bir merkez olduğuna dikkat çeken Kaya, ani düzenlemelerin yabancı yatırımcıların bölgeden ayrılmasına neden olduğunu belirtti. “Antalya’nın özellikle kış döneminde, başta Alman ve İskandinav turistler olmak üzere yabancı misafirlerden kazandığı 2,4 milyar dolarlık gelir, bölge esnafına ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyordu. Ancak ani değişiklikler bu potansiyeli rakip ülkelere hediye etti” dedi.
'İSTİKRAR VE ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK ŞART'...
Kaya, yatırımcıların mültecilerden ayrı tutulması gerektiğini vurgulayarak, “Gayrimenkul alan yabancılar için ikamet kısıtlaması yeniden düzenlenmeli. İkamet izni için aranan 200 bin dolarlık yatırım miktarı 100 bin dolara düşürülmeli ve yatırımcılar, ikamet izni olmadan elektrik, su ve internet abonelikleri alabilmeli” önerisinde bulundu.
Kaya, Alanya’daki inşaat ve emlak sektörünün uluslararası başarı potansiyeline sahip olduğunu belirterek, hükümetin ani ve öngörülemez uygulamalarla bu sektörleri zor durumda bıraktığını söyledi. “Türk inşaat ve emlak sektörü, öngörülebilir bir ortam sağlandığında küresel rakiplerini geride bırakabilir. Ancak şu anda şirketlerimiz için en büyük belirsizlik kaynağı, iktidarın kendisidir” ifadelerini kullandı.
Konuşmasını “Harekete geçmek için daha fazla firmanın ve esnafın batmasını beklemeyin” diyerek tamamlayan Kaya, hükümeti acil önlem almaya çağırdı.
HABER: İbrahim AKDAĞ