head

2183026 810x458 75f08
Pazar, 08 Eylül 2024

 

 

 

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan klima kullanımı, çocuklarda 'lejyoner hastalığı' olarak bilinen Legionella pneumophila bakterisi kaynaklı zatürre vakalarının artmasına neden oldu...

Yaşlılarda ve çocuklarda çok sık görülen bu hastalık, klima temizliği yapılmazsa tüm aile bireylerinde yada aynı iş ortamında bulunan herkeste görülebiliyor.

Yaz sıcaklarının artması ve tatil sezonunun başlamasıyla birlikte klima kullanımı da hızla arttı. Ancak bu durum, özellikle bronşit ve zatürre vakalarında ciddi bir artışa neden oluyor.

Göğüs hastalıkları uzmanlarının yaptıkları açıklamalarda; "Legionella" bakterisinin klimalardan üremesi sonucu ortaya çıkan "Lejyoner hastalığı"nın, çocuklarda COVID-19'a oranla daha fazla zatürreye neden olduğunu ve bu durumun oldukça şaşırtıcı ve endişe verici olduğunu ifade ettiler.

Doktorlar, vatandaşların klima kullanımında dikkatli olmaları gerektiğini, özellikle kronik hastalığı olan kişilerin bu konuda daha duyarlı olmaları gerektiğini açıklıyorlar.

Otel ve tatil köylerinde konaklayan kişiler arasında "beni klima çarptı" diyenlerin neredeyse yarısında bu hastalıkların saptandığını söyleyen doktorlar, "Ciddi sayıda, daha önce görülmemiş derecede çocuk bronşiti ve zatürresi vakaları görmeye başladık. Hatta COVID-19 salgınında, çocuk yaş grubunda COVID-19 virüsüne bağlı bu kadar çok zatürre görmüyorduk. Son günlerde 'Legionella' bakterisinin, çocuk yaş grubunda COVID-19’a oranla çok daha fazla zatürreye neden olduğunu görüyoruz" diyorlar.

Legionella pneumophila isimli bakterinin klimalardan üremesi sonucunda hastalığın ortaya çıktığını belirten doktorlar, bu hastalığın kronik rahatsızlığı olanlarda ölümcül olabileceğini ve yaşlı, kronik hastalığı olan vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatıyorlar.

Araç ve ev klimalarının ve otel klimalarının çok temizlenmesi ve 22 derecede çalıştırlamsı öneriliyor.

 

 

 

HABER: Uğur  AKDAĞ

 

 

 

 

Gazeteler