head

2183026 810x458 75f08
Pazar, 08 Eylül 2024

 

 

 

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ancak temel konular ele alınırsa görüşebileceğini söyledi. Esad’a göre bu temel konular “Türk güçlerinin Suriye’den çekilmesi ve Ankara’nın teröre verdiği desteği sonlandırması.”...

 

Suriye lideri Beşar Esad, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme gündemini değerlendirdi.

Suriye Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan bir videoya göre Esad, Şam'da gazetecilere "Sorun görüşme değil, görüşmenin içeriği" açıklamasında bulundu.

Esad, Erdoğan ile ancak "iki ülkenin Ankara'nın terörizme verdiği destek ve Türk güçlerinin Suriye topraklarından çekilmesi gibi temel konulara odaklanmaları halinde görüşebileceğini” söyledi.

"SORUNUN ÖZÜ KONUŞULMAYACAKSA NE ANLAMI VAR?"...

Esad, şu ifadeleri kullandı:

"Görüşmenin temeli nedir? Terörizmi desteklemek ve Suriye topraklarından çekilmek gibi sorunun nedenlerini sona erdirmek mi? Sorunun özü budur. (Sorunun) özü hakkında konuşulmayacaksa, böyle bir toplantı ne anlama gelir?"

 
Esad, ikili ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan her türlü girişime olumlu yanıt vereceğini ancak öncelikle bu tür görüşmelerin temelinin atılması gerektiğini sözlerine ekledi.

ERDOĞAN, ESAD İLE GÖRÜŞMEK İSTİYOR...

Erdoğan, haziran sonunda Türkiye'nin Suriye ile ilişkilerinin tekrar kurulmaması için bir sebep olmadığını söylemişti. Erdoğan, en son olarak 12 Temmuz’da Esad ile görüşme ile ilgili olarak şu ifadeleri kullanmıştı:

“Görevi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a verdim. Dışişleri Bakanım da şu anda muhataplarıyla görüşmek suretiyle işin bütün yol haritasını belirleyecekler. Ona göre de inşallah adımı atacağız. Biz Suriye'de adil bir barışın mümkün olduğunu düşünüyoruz. Suriye'nin toprak bütünlüğünün bizim de çıkarımıza olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Suriye'de inşa edilecek hakkaniyetli bir barış, en çok bize fayda sağlayacak. Bu inşa sürecinin en önemli adımı da Suriye ile yeni bir dönem başlatmaktan geçtiğini söylüyoruz. Şu ana kadar bu süreç olumlu istikamette gelişti. Temenni ediyorum ki yakın bir zamanda somut adımları da atarız.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK: Ajanslar

Gazeteler