head
2183026 810x458 75f08
Perşembe, 18 Nisan 2024

 

Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı ve TESK Yönetim Kurulu Üyesi Adlıhan Dere yaptığı yazılı açıklamada bu rekabetçi sistemde varlığını devam ettirmeye çalışan özellikle günümüz ekonomik şartlarında zorlanan esnaf ve sanatkarların SGK ve vergi borcunu ödeyebilmesi için en büyük isteğinin yeni bir borç yapılandırması olduğunu belirtti...


AESOB Başkanı Adlıhan Dere;
Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'nin çatısı altında faaliyet gösteren yaklaşık 100 bin esnaf ve sanatkâr olduğunu aktararak esnaf için sıfır faizli ve uzun vadeli yeni bir borç yapılandırmasının şart olduğunu ifade etti. “Yapılandırma paketi kapsamında vergi, sigorta primi borçları ile adli ve idari cezalar için yapılandırma imkânı sunulmalı. Şirketlere matrah artırımı, kasa ve stok affı imkânı sağlanmalı. Belediyelere olan borçlar, elektrik ve su borçları da yapılandırılmalı. Anapara borcuna eklenen faiz ve gecikme faizi borçlarının bir kısmı silinmeli. Önceki yapılandırmalarda da olduğu gibi peşin ve taksitli ödeme fırsatı getirilmeli ve peşin ödeme halinde borçların büyük bir miktarı silinmeli. Özellikle esnaf ve sanatkarlarımızın borçlarını ödeyebilmesi için kolaylıklar getirilmeli.” Dedi.

Ayrıca bu rekabetçi sistemde ve günümüz zorlu ekonomik koşullarında varlığını devam ettirmekte zorlanan esnaf ve sanatkarlarımıza dikkat çeken Başkan Adlıhan Dere ""Sadece kamu bankaları değil, özel bankalar da ekonominin bel kemiği olan esnaf ve sanatkarlar için düşük faizli kredi imkanı sunulmalı. Krediler ile yeni iş yeri açacak olan genç girişimcilerin de önü mutlaka açılmalı" değerlendirmesinde bulundu.

“SOSYAL GÜVENLİK DÜZENLEMELERİNDE ESNAF UNUTULMAMALI”...
EYT düzenlemesiyle birlikte birçok vatandaşımızın mağduriyetinin giderildiğini fakat esnafın bu hususta hala umutla müjdeli bir haber beklediğini vurgulayan AESOB Başkanı Adlıhan Dere, sosyal güvenlik düzenlemeleri kapsamında esnaf ve sanatkarlarımızın da mutlaka gündeme alınması gerektiğine dikkat çekti. Başkan Dere; “Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında esnaf ve sanatkarların sosyal güvenlik sorunlarının da çözülmesi gerekiyor. 4 Ekim 2000 tarihinden önce oda ve vergi kaydı olmasına rağmen
BAĞ-KUR kaydı olmadığı için emekli olamayan ve bu konuda mağdur olan çok fazla esnafımız bulunmakta. Bununla birlikte esnaf ve sanatkarlarımız 9 bin prim gün sayısı ile emekliliğe hak kazanabiliyorken sigortalılar 7 bin 200 prim gün sayısı ile emekli olabiliyor. Aradaki gün sayısı farkı çok fazla burada bir haksızlık söz konusu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın gündeme aldığı 3600 ek gösterge ve emeklilikte yaşa takılanlar gündemdeyken, BAĞ-KUR’da prim gün sayısı eşitsizliği ve düzeltilmesi gereken diğer konular da unutulmamalı. Anayasa’nın eşitlik ilkesi gereğince sosyal güvenlikteki eşitsizlikler düzeltilmeli, bu farklılık ortadan kaldırılmalı. BAĞ-KUR emeklilik prim günü sayısı 9 bin gün değil, sigortalılarda olduğu gibi 7 bin 200 gün olmalı. BAĞ-KUR kaydı olmayan esnaflarımıza vergi ve oda kaydı dikkate alınarak son kez geriye dönük borçlanma imkanı sağlanmalı. Diğer yandan esnaf ve sanatkâr 60 gün sigorta primini yatırmayınca muayene olamıyor, ilacını bile satın alamıyor. Esnafımız sağlık sigortasından faydalanamadığı halde sosyal güvenlik primini cezalı yatırıyorsa bu haktan yararlanması olmazsa olmazımız bu konuya da değinmemiz gerekiyor. 2 buçuk milyon insanın istifade ettiği EYT’den esnaf ve sanatkarlarımızın da yararlanması lazım. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan ve Bakanımız Sayın Vedat Bilgin’den bu mağduriyetin çözülmesi ile ilgili çalışma ve müjdeli bir haber bekliyoruz.

 

 

 

 

HABER: Emine YILMAZ

Gazeteler