İyi Parti kurucular kurulu üyesi Av. Başak Karataş, Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili açıklamalarda bulundu...
Av. başak Karataş’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 3. kez adaylığı konusunda yaptığı açıklama; “Anayasa’nın ilgili hükümlerini peşin hükümsüz ve objektif olarak okumak, mantık kurallarına göre anlamlandırmak yeterlidir. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir” diyen Karataş, Anayasa’nın 101(2) maddesinin muğlaklık ve tereddüt içermeyen açık hükmüne göre Sayın Recep Tayyip Erdoğan üçüncü kez cumhurbaşkanı seçilemez. Anayasa’nın 101 maddesindeki 3. kez seçilme yasağının tek istisnasını açıkça TBMM’nin seçimlerin yenilenmesine karar vermesi hali olduğunu öne süren Av. Başk Karataş, “Erdoğan'ın üçüncü defa aday olabilmesinin tek yolu, Meclis'in “Seçimleri yenileme kararı alması Yani “Erken seçim kararı” demekte.
2014’te ve 2018’de seçilen ve halen görevde bulunan Cumhurbaşkanı, madde 116/3’ünöngördüğü koşula bağlı kuralın gerçekleşmesi halinde üçüncü kez aday olabilir". Bu durumda Erdoğan ikinci görev süresini tamamlamadığı için bir kez daha aday olmaya hak kazanıyor. Ancak…
AKP ve MHP oylarının toplamı, erken seçim kararı almaya yetmiyor. Böyle bir karar için en az 360 milletvekilinin imzası şart. Cumhur Blokunun (AKP+MHP+BBP) Meclisteki toplam sandalye sayısı 336 olup yenileme kararını verebilmek için bu blokun 24 milletvekilinden gelecek desteğe ihtiyaçları var.
Erdoğan kaçıncı döneminde?
Tekrar aday olup olamayacağı tartışmaları Sayın Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığının 2. döneminde olmasına ilişkindir. Eğer 1. döneminde olsaydı ne 101. madde ne de 116. madde gündeme gelir; ikinci kere cumhurbaşkanı seçilmesi için aday olabileceği tartışmasız olarak kabul edilirdi.
2017 yılında yapılan Anayasa değişikliğini hazırlayanlardan AK Partili TBMM Başkanı Mustafa Şentop tartışmayı Sayın Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığının 1. döneminde olduğu iddiasına çekmeye çalışıyor.
Şentop, “Aday olması konusunda herhangi bir engel yok. Adaylıkla ilgili anayasa maddesi 101’inci madde bütünüyle değişmiş. Bu madde 2017 referandumuyla kabul edilen anayasa değişikliği içerisinde var. Nisan 2018’de yeni 101. Madde yürürlüğe girmiş eskisi yürürlükten kalkmış,” diyerek Sayın Erdoğan’ın Haziran 2018’de birinci kez cumhurbaşkanı seçildiğini, 2023’te yapılacak seçimlerde ikinci kez seçilmek için aday olabileceğini ima ediyor.
Sayın Şentop, 116(3)’teki istisna haline göre değil 101. maddedeki genel kurala göre Sayın Erdoğan’ın aday olabileceğini söylüyor.
Ancak ;
Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beri var olan bir kurum olan Cumhurbaşkanlığı 2017 değişikliği ile yeni ihdas edilmedi.
“Nisan 2018’de yeni 101. Madde yürürlüğe girmiş eskisi yürürlükten kalkmış” değildir. Eskiden de mevcut olan hükümde değişiklik yapılmıştır.
Yani Anayasa, 2014’ün sayılmayacağı yolunda bir hüküm içermiyor. 2017 ve sonrasının yeni baştan sayılacağı konusunda geçici madde gereklidir ki . öyle bir madde de yok.
Dolayısıyla 2018’de ikinci kez cumhurbaşkanlığına seçilmiş olan Sayın Erdoğan Cumhurbaşkanlığının 2. dönemindedir.
Tüm bu netliğe rağmen , Cumhurbaşkanı aday olduğunu açıklayıp erken seçim kararı verirse ve muhalefet de bunu Anayasa'ya aykırı bulursa gidebileceği tek yer Yüksek Seçim Kurulu. Ama YSK'nın olası bir 'Erdoğan adaylığa uygundur' kararına karşı gidilebilecek bir dış makam bulunmaktadır.
HABER: Halime Yağmur AKDAĞ