Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel'in Alanya sevdası;talimatı ve kararlı tutumu ile ,Alanya sahillerinde her yıl kaybolan kumların kaybının önlenmesi için; kaygan zemin oluşturan ve fosilleşen kayalıklardan kayıp düşen ve yaralanan tursitlerin ülkemize kızıp gelmemesini önlemek;onları ve aileleri ile dostlarını geri kazanmak ve daha çok kumsalları ile tercih edilen şehir olmamız için yapılan çalışmaları; "Alanya halkının daha çok kazanması,ekonomik refah seviyesinin artması için ve ülke turizminin geleceği için elzemdir.." diyen başkanın çalışmaları halka tanıtması bazı küçük kesimler de anlamsız rahatsızlıklar yarattı.
ALANYA GÜNEŞİ GAZETESİ T-MAHMUZLAR KONUSUNDA HALKI AYDINLATIYOR...
""Elli yıldır bu sahillerde ki erozyonu düşünmeyenlerin,yaptığımız bu çalışma ile bizi takdir edip alkışlaması gerekirken ve hiç bir önerileri olmadan muhalefet yapmaları; Geçen yıl bu projeyi işte 50 yılın projesi diye övenlerin şimdi anlamsızca karşı çıkmaları biraz komik ve anlamsız değilmi?" diyen Başkan Adem Murat Yücel'in bu görüşlerinden sonra,projenin başında ki isme gittik...
BİR T MAHMUZ YAPARAK YOLA ÇIKACAĞIZ VE GÖRÜNTÜ BİZE IŞIK OLUP YÖN VERECEK...
T-Mahmuz Projesi hakkında Alanya Güneşi gazetesi imtiyaz sahibi ve genel yayın yönetmeni İbrahim Akdağ'a bilgiler veren Alanya Belediye başkan yardımcısı ve fen işleri müdürü Özgür Karamut, sezon başlamadan önce T- mahmuz'un yapılması gerektiğini söyledi. Karamut, belediyeye yalnızca 400 bin TL maliyeti olduğunu ifade ederek, "Hedefimizde bu sene içerisinde bir Mahmuz projesini hayata geçirmek olacak. İlk sene içerisinde aldığımız reaksiyon bize yön verecek" dedi.
Keykubat Plajı'nda yaşanan kum kaybının önüne geçmek için Alanya Belediyesi'nin projelendirdiği T-Mahmuz projesine bir de Alanya Güneşi Gazetesinin penceresinden bakıldı.
Gün geçtikçe gözle görülür şekilde kaybolan Alanya sahillerinin eski günlerine dönmesi için planlanan T-Mahmuz ilçede konuşulan en önemli konulardan biri haline geldi. Bu konu hakkında birçok görüş bildirilirken, Alanya Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Fen İşleri Müdürü Özgür Karamut, Gazeteci İbrahim Akdağ'a projeyi aldıkları raporlar ile beraber anlattı..
Halk tarafından merak edilen T-Mahmuz ile ilgili konuşan Özgür Karamut, Birçok akademisyenin de görüşünü aldıklarını; her kesimin görüşüne açık olduklarını da yineledi.
BİZ ALANYA SAHİLLERİNİN KURTARILMASI İÇİN ÇARE ARADIK;AKADEMİSYENLER T MAHMUZ ÖNERDİ...
T-Mahmuzlar nasıl ortaya çıktı sorumuza cevap veren Alanya Belediye başkan yardımcısı ve fen işleri müdürü Özgür Karamut; ALKÜ'de akademisyenlerle görüştükleri zaman 'kıyı erozyonunu nasıl önleyebiliriz?' diye sorduklarını ve buna yönelik akademisyenlerin mahmuzu ortaya çıkardığını ifade etti.
Karamut, "İki hocamızla da görüştük ve bir rapor hazırlama kararı verdiler. Bizde çözüm sizsiniz, çözüm burada, başka yerde aramanıza gerek yok dedik. Böyle hocalarımızı bulmuşken raporu siz hazırlayın dedik ve sağ olsunlar rapor hazırlamaya başladılar. 5-6 ay öncesinden teknik rapor hazırlandı. Bu teknik raporların sonucundan mahmuz'un buraya uygun olacağı görüşüne varıldı. Biz hocalarımıza kıyı erozyonu için nasıl burayı önleyebiliriz demiştik. Mahmuz olsun diye gitmedik" dedi.
ÖZGÜR KARAMUT: "ODTÜ'DEN RAPOR ALSAYDIK BU KADAR GÜRÜLTÜ KOPAR MIYDI?"
Eleştirilere yönelik de açıklama yapan Karamut, "Bilimsel insanlara tabii ki ulaştık. Şu anda elimizdeki rapor çok değerli 2 akademisyen hocamızın raporu. Bundan iyi bir bilimsel rapor bence olamaz. ODTÜ'den aldığımız raporu deklare etmiş olsaydık veya Yıldız Teknik'in raporu mahmuz olsun deseydik bu kadar gürültü kopacak mıydı? Onu da bilmiyorum. Burada bizim hocalarımıza haksızlık edildiğine inanıyorum. Çok güzel bir çalışma yaptılar. Bize de sundular. Bu adamlar teknik. Ben de teknik bir adamım. Bizi aydınlattılar. Sonuçta teknik bir iş yapılıyor, teknik hocaları soruluyor. Herkes bu işi eleştirdi ve biz teknik olan insanların eleştirisini zaten kabul ediyoruz dedik. Buyursunlar gelsinler. Bu bir tezdir. Üniversitedeki hocalarımız derler ki, "bu böyle olmaz ,teknik olarak bizim tezimizi çürütürler o zaman bir daha bakarız" dediler
"ÖZGÜR KARAMUT: "BİZİ ELEŞTİRENLERİN YAPTIĞI PROJELER DE VAR VE ÇOK MALİYETLİ"...
Kum erozyonu için 3 çözüm olduğunu ifade eden Özgür Karamut, " Kum tutma da 3 tane çözümü var.
--1--T mahmuz,
--2-- Kum basma,
--3--Tüp.
Bunların hepsi denenebilir. Bizi çok eleştiren hocalarımızın Batı sahillerindeki otellerin önünde yaptıkları projeler var. O projeler tüp dediğimiz projeler ve şu anda verimli mi bilmiyorum, gidip araştırabilirler.Biz Belediye olarak teknik rapora uyarız. Maliyet açısından da biz karar veririz, onlar teknik raporu sunarlar. Yüzde 100 bu olacak diye bir kanun da yok" dedi.
Ayrıca Bizleri seçen değerli Alanya halkının çıkarlarını korumakla mükellefiz ve bu şehrin her kuruşunu doğru ve faydalı harcamak zorundayız. Küçük bir gurubun veya zümrenin keyfi isteklerine bakmayız.Bizim için asıl olan Büyük Alanya halkı ve onların,yani bu şehrin tamamının menfaatleridir.
ÖZGÜR KARAMUT:"KUM BASMA PROJESİ BU ŞEHRE ZARAR VERMEK DEMEKTİR,HER SENE 20 MİLYON VEREREK ŞEHRİN PARASINI ÇARÇUR EDEMEYİZ"...
Kum basmanı da maliyetli olduğunu ve bunu yapamayacaklarını belirten Karamut, "Kum basma dediğimiz gemiden açıklardan kum alınıyor. Son 20 yılda Keykubat Plajı'nın 180 dönüm kum kaybı var. Yani 180 bin metreküpe bir hesap yaptık. Her sene tekrarlanacak olan bu işlemde bizim maliyetimiz 15-20 milyon TL arasında kum basma parası vereceğiz. Güzel bir çözüm ama maliyetli. T-Mahmuzu Amerika, İspanya, Güney Fransa uyguluyor. Türkiye'mizde Sakarya'da uygulanıyor, Doğu Karadeniz'de uygulanıyor. Mahmuz olarak verim alınıyor. Biz her sene 20 milyonu kum basma parası olarak veremeyiz. Bizim burada teknik olarak durmamız gerekir, bu parayı verecek olursak. Kum basmada doğaya katliam değil mi? Açıktan binlerce metreküp kum alacağız. Orada kum alınırken oranın doğasını, oranın dengesine zarar verilmeyecek mi? Yani eleştirilere tamam eleştirsinler diyoruz ama kuru kuruya eleştirmek bu şehre ve bu şehrin insanına hizmet etmez, keşke hep teknik anlamda ve alternatif çözümlerle eleştiri yapsalar da da tezimizi çürütseler" dedi.
ÖZGÜR KARAMUT : ""YAPACAĞIMIZ İLK T-MAHMUZ DAN VERİM ALIRSAK,DEVAMI YAPILACAK"...
T-Mahmuz'un portatif olduğunu ifade eden Karamut, "Beton blokları lego şeklinde yaptık. Sökülüp çıkılabilir başka yerde kullanılabilir. Silüeti etkilemeyecek diye bir şey yok, etkileyebilir ama burada fayda ve zarar oranını dikkate almak lazım. Tamam silüet de önemli ama bu sefer de sahil gidiyor. Bir miktar silüet sıkıntısı çıkabilir. Başkanımızın bu projeyi yapmasının amacı kamu yararından Başka ne olabilir? Bizim yapacağımız yerdeki reaksiyonu gördükten sonra sayıyı arttıracağız. Zaten reaksiyona göre Damlataş plajında da bununla ilgili talepler var. Sonuçta bu Alanya'ya yüzde 100 yararlı olacak bir kamu yararı hizmetidir. Bundan başkasını zaten düşünemeyiz" şeklinde konuştu.
ÖZGÜR KARAMUT: "T-MAHMUZLAR BAŞKA YERDE DE KULLANILABİLECEK ŞEKİLDE İMAL EDİLİYOR VE T-MAHMUZLAR SÖKÜLEBİLİYOR"...
T-Mahmuzlar Doğaya şu zararı verdi diyemeyiz. Benim bildiğim teknik bilgilerle bu projenin doğaya zararı olmaz. Kendi içimizdeki kumu tutacağız. Sudan 1 metre yükseklikte düşünülüyor. Kışın dalgaların yüksek olduğu zamanlarda o zaten suyun altında kalacak. Bunun haricinde bloklarda belli bir süre sonra oturma olacak ve su üstünden görünmeme ihtimali var. İşin diğer teknik olayında 1 metre değil de 30 santimetre yüksek olabilir mi onu hocalarımıza görüşüyoruz, tartışıyoruz. Silüet açısından ne kadar minimize edebiliriz diye görüşmeler sağlıyoruz. T-Mahmuzu Amerika yapıyorsa, turizm ülkesi olan İspanya ve Fransa yapıyorsa ne fayda sağlamışsa resimlerinden gördüklerimizle belli. Bunun faydasını bu insanlar, bu ülkeler görmüş. Lego şeklinde yapmamızın amacı, biz bunları istediğimiz zaman söker kaldırırız, istediğimiz yerde kullanabiliriz. Diyelim ki ; yüzde 100 yanlış karar vermişiz, sökülebilir hiçbir zararı yok. Taşınabilir bir düzen lego yapmamızın amacı da bu" şeklinde konuştu.
ÖZGÜR KARAMUT: "1 T-MAHMUZ İÇİN 600 BLOK GEREKİYOR"...
1 gün içerisinde 20 tane blok üretebildiklerini söyleyen Karamut, "Bir mahmuz için 600'e yakın lego blok gidiyor. Kendi beton santralimiz de betonları üretiyoruz. Demirimiz de var. Kendi imkanlarımızla 600 tane blok günde her gün 15-20 tane blok üretme kapasitemiz var. Bir buçuk ayda bütün blokları bir mahmuz için üretebiliyoruz" dedi.
ÖZGÜR KARAMUR: "T-MAHMUZ'UN MALİYETİ 400 BİN TL"...
Mahmuzun maliyetinin 400 bin TL olduğunu belirten Karamut, "Diyelim ki olmadı ama olması için de uğraşacağız ve ben bu blokları istediğim her yerde kullanabilirim. Kendi üretimimiz olduğu için minimum maliyet. Zaten bir mahmuz için aşağı yukarı 400 bin TL civarı bir maliyetimiz var. Bir betonun ömrü 30 sene ve 40 sene arasında değişir. Uygulama maliyeti biraz yüksek. Daha doğrusu üretim maliyetinin düşük olmasının sebebi her şeyi kendimiz ürettiğimiz için. Normalde dışarıdan almaya kalksak; 400 bine mal ettiğimiz bir T-Mahmuz'un fiyatı 1 milyonu geçer. Uygulama maliyeti biraz farklı bir sistem olduğu için herkesin yapamayacağı bir sistem olduğu için denize gemiden platformlarla çakılacak ve monte edilecek. Bunun maliyeti bir firmamız için 1,5 milyon arasında değişiyor. Boyutlara göre bir mahmuz bize 2 milyonu bulmuyor ve 30-40 sene boyunca bize reaksiyon bize fayda sağlayacak" dedi.
ÖZGÜR KARAMUT: " BAKIN, HOCALARIMIZ DİM ÇAYI PROJESİNE OLUMSUZ RAPOR VERDİLER"...
T-Mahmuz projesinde görevli olan akademisyenler, Dimçayı'nda yapılması istenen Taşkın Koruma Projesi'ne onay vermediklerini ancak, bunun gündeme getirilmediğini belirten Karamut, "Dim çayı'nda da böyle bir proje istendi. Dimçayı'nın ağzında Taşkın koruma projesi yapılması istendi. Murat Hocam ve Mehmet Hocam'dan görüş istedik. O bölgenin dalga yapısı, dere debisi, dalga iklimine uygun olmadığı için hocalarım ona olumsuz rapor verdi. Aynı hocalarımız ona olumsuz rapor verdi. Bunu kimse bilmiyor.Yani hocalarımızın kıymetli ve şehri koruyan çalışmalarını bilmeden onlara muhalefet etmek haksızlıktır" dedi.
ÖZGÜR KARAMUT: "SON OLARAK DİYECEĞİM ŞU Kİ; ALANYA TURİZMİ SEVDAMIZLA YAPACAĞIMIZ İLK T-MAHMUZ BİZE YÖN VERECEK"...
T-Mahmuz'un Nisan ayına kadar yapılması gerektiğini ifade eden Başkan yardımcısı ve Fen işleri Müdürü Özgür Karamut, "Nisan'a kadar bu projeyi bitirmemiz lazım. Hem yasal süreci bekleyeceğiz hem de çalıştay için hazırlan derse başkan bey, bizde gerekli çalışmaları başlatırız. En kısa sürede de çalıştayı yaparız. Sonuca göre hareket ederiz. Hedefimizde bu sene içerisinde bir Mahmuz projesini hayata geçirmek olacak. İlk düşündüğümüz yere. İlk sene yapıp, ikinci sene diğerini yapmayı planlıyoruz. Bu ilk sene içerisinde yaptığımız ilk mahmuz da oluşan kum toplamanın görüntüsü bize yön verecek ve yapacağımız çalışmalara ışık olacak" diye konuştu.
HABER-FOTOĞRAFLAR ve RÖPORTAJ: İbrahim AKDAĞ