head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 19 Nisan 2024

Alanya’da yaşanan su sorunun tehlikeli boyutlara ulaştığını belirten Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Yeniköy Barajı’nın bir an önce tarıma kazandırılmaması halinde sonuçlarının ağır olacağını söyledi. Öte yandan Alanya’nın doğu ve batı bölgelerindeki 2 havzaya gölet yapılmasını talep etti... 

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, kuraklık sorununun çözülmesi için Dim Çayı ve Yeniköy Barajı’ndan bir an önce tarımsal alanlara su verilmesi gerektiğinin bir kez daha altını çizdi.

tahir göktepe 2 24005

Başkan Tahir Göktepe, “Daha önce su şikayetiyle gelen üreticileri komşusuyla barıştırarak ya da yardımlaşma yöntemlerini kullanarak onların sorunlarını çözmeye çalıştık. Komşunun da suyu bitince Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’den tanker talebinde bulunduk. Tankerle de su sorun çözülemiyor. Bu sorunu kalıcı bir çözüme kavuşturmak lazım. Bu nedenle Alanya’daki tüm siyasi partilerin ilçe başkanlarından, tarımdan sorumlu başkan yardımcılarından talebim var. Bir araya gelerek bu sorunun bir an önce çözülmesi lazım. Öncelikle Dim Çayı’nın suyunun bir an önce doğu mahallelerine iletilmesi lazım. Şu anda belli bir aşamaya geldi ancak su sıkıntısı yaşadığımız ciddi mahalleler de var. Bu mahallelerin bir an önce suya kavuşturulması lazım. Seneye kuraklık daha da fazla olacak. Önümüzdeki günlerde hava sıcaklığı 44 dereceye kadar çıkacak. Nem oranı yüzde 10-20’ye düşecek. Bu da örtü altında muz, avokado üretimi yapan üreticilerimiz mağdur olacak. DSİ’nin kanalının ulaştığı noktalarda müdürlükten arkadaşlarla görüşüyoruz ve mesaiden sonra ek sulamalarla bir şekilde çözüm üretiyoruz ancak sondaj kuyuları şu anda yüzde 20’lere düşmüş ya da kurumuş durumda. Bu sorunun çözümü Dim Çayı suyunun tarımsal alanlara açılması” diye konuştu.

kuarklık 1 40667

‘SU SORUNU ÇÖZÜLMEZSE DURUM VAHİM’...
Alanya’nın batı mahallelerindeki üreticilerin su ile sınav verdiğini belirten  Başkan Tahir Göktepe, su sorunun çözülmemesi halinde sonuçların çok ağır olacağını belirtti. Su sorunu nedeniyle yaşanan ürün kaybının ülke ekonomisine çok ciddi zararlar vereceğini hatırlatan Göktepe “Yeniköy Barajı’nın yapımı başladı. 1 yıl önce 4 ay önce sulamaya açılacak denilmişti. Bu da nihayete kavuşmadı. Önündeki boruların döşenmesi için tarlaların kamulaştırılması 7-8 ay sürecek. Bunu da göz önüne aldığımızda yetkililerden aldığımız bilgilere göre 2023’e kadar su verilemeyecek. Böyle bir durum olursa durumumuz çok vahim. Bu sene avokado ağacına yeterli su veremediğinden dolayı ürün kaybı ülke ekonomisine çok ciddi zararlar verecek seviyede. Avokadonun tanesinin 7-8 TL’den satıldığını düşünürsek her ağacın dibine 100-200 dolar atılmış gibi oldu. Ürünler yere döküldü. Bunun sebebi sulama yapılmadığı için” dedi.

‘GÖKTEPE’DEN DOĞU VE BATIYA GÖLET TALEBİ’...
Alanya’nın doğu ve batı bölgelerinde 2 noktada gölet yapılabilecek havza bulunduğunu tespit ettiklerini söyleyen Göktepe, bu alanların değerlendirilip bir an önce gölet yapılmasını talebinde bulundu. Avokado üreticilerine de çağrıda bulunan Göktepe, erken hasat yapılmamasını istedi. Hava sıcaklıklarını artacağını tekrarlayan Göktepe, üreticilerin olası yangınlara karşı dikkatli olmalarını rica etti. 

 

 

 

 

 

Gazeteler