head
2183026 810x458 75f08
Perşembe, 25 Nisan 2024

Esnafa destek ödemesi altında sadaka dağıtılacak... 

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan esnaf destek ödemesi için bekleyiş sürüyor. Corona salgını nedeniyle işverenlere yardımcı olmak amacıyla yapılacak destek ödemeleri ne zaman yapılacak? 

umhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısının ardından koronavirüs salgını nedeniyle büyük kriz içerisinde olan esnafa üç ay süreyle kira desteği yapacağı açıklamıştı.

Desteğin ilginç ayrıntıları da belli oldu.

Erdoğan’ın açıkladığı pakete göre, 806 bin 871 gerçek kişi ve 432 bin 567 esnafa 3 ay, ayda 1.000 TL yardım yapılacak. Esnafa yapılacak destek miktarı toplam 5 milyar TL.

Esnaf destek ödemesinden faydalanacak sektörler bir bir sıralarken yardımın büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira olacağı kaydedildi.

Erdoğan yaptığı açıklamada "Esnafımıza kira desteği ile gelir kaybı desteği için hazırlıklara başladık. Ülkemizde basit usule tabi 806 bin 871 vatandaşımız ile kısıtlamalar sebebiyle salgından doğrudan etkilenen 432 bin 567 esnafımız bulunuyor.

Toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan bu kesime üç ay süreyle ayda bin lira destek ödemesi yapacağız." demişti. 

 

ESNAF DESTEK ÖDEMESİ KİMLERE YAPILACAK?


Hibe şeklinde verilecek destek ödemesinden taksi, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi gibi kesimler faydalanacak.

 

DESTEK DEĞİL SADAKA DAĞITILIYOR...


Erdoğan kabine toplantısı sonrası Turizm destekleri için "Hazine taşınmazları üzerindeki turizm tesisleri ile deniz turizmi tesislerinin kira, kesin izin, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni, yararlanma ve hasılat payları ile ecri misillerin ödeme sürelerini başvuru şartı aramaksızın 1 yıl süreyle erteliyoruz." açıklamasında bulundu.

 

KDV VE STOPAJ YERİNDE SAYACAK...


Yıl sonuna kadar yüzde 20’den yüzde 10’a indirdiğimiz gayrimenkul kiralarındaki stopaj oranının uygulanma süresini 1 Haziran’a kadar uzatıldı.

Benzer şekilde yüzde 18’den yüzde 8’e indirilen iş yeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranını da 1 Haziran’a kadar yüzde 8 olarak uygulanmaya devam edilecek.

Öte yandan konaklamadan yeme içmeye, yolcu taşımacılığından bakım onarıma kadar birçok sektörü kapsayan KDV indirimlerinin süreleri de yine 1 Haziran’a kadar uzatıldı.

Buna göre KDV ve stopaj oranında bir sıfırlama olmayacak.

 

TÜRKİYE'Yİ KISKANAN ALMANYA'DA DURUM NASIL?


Almanya'da işyerleri 10 Ocak 2021’e kadar kapanacak.

Koronavirüs salgını nedeniyle kapanan iş yerlerinin sabit giderlerini ise yüzde 90 oranında devlet karşılayacak.

Banka, süper market ve eczane gibi önemli ve ihtiyaç duyulan yerler açık olacak.

Hükümet önlemlerden etkilenen şirketleri ayda toplam 11 milyar euroluk paketle destekleyecek.

İşyerlerinin ayda 500 bin euroya kadar sabit masraflarının yüzde 90’ını karşılayacak.

Gazeteler