head
2183026 810x458 75f08
Perşembe, 28 Mart 2024

Boğaziçi Üniversitesine Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına tepki gösteren Eğitim Sen: "Üniversitelere vurulan kelepçelere, atanan kayyumlara karşı herkesi demokratik mücadeleye davet ediyoruz"denildi... 

Boğaziçi Üniversitesine eski AKP milletvekili aday adayı Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına tepki gösteren Eğitim Sen, "Üniversitelere vurulan kelepçelere, atanan kayyumlara karşı herkesi demokratik mücadeleye davet ediyoruz" çağrısı yaptı.

Yapılan yazılı açıklamada "Söz konusu atamayı kayyum olarak niteleyen Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin demokratik tepkisine polisin sert müdahalesi gecikmedi. Atanan Rektör Melih Bulu ve polisin ilk icraatı ise kampüse girmek isteyen öğrencileri engellemek amacıyla (!) kampüs kapılarına kelepçe vurmak oldu" hatırlatmasında bulunuldu.

 

kelepçe 2 deniz 1cc6c

 

"GÖZALTILAR, İKTİDARIN ÖĞRENCİLERİ SUSTURMAK İÇİN YÜRÜTTÜĞÜ POLİTİKANIN SONUCUDUR"...
Rektörlerin üniversite bileşenlerince seçilmesi yerine, üniversiteye kayyum atanmasını tercih eden ve bu tercihinde ısrarcı olan iktidarın, üniversitelerdeki demokratik, muhalif, eleştirel düşünceye karşı tavrının dün tüm açıklığıyla gözler önüne serdilği vurgulanan açıklamada, bugün de erken saatlerde çok sayıda öğrencinin gözaltına alındığı anımsatıldı.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 2018 yılının Mart ayında Boğaziçi Üniversitesinde hükümetin politikalarına destek veren ve bu politikaları eleştiren öğrenciler arasında yaşanan gerginlik üzerine “Meydanı teröristlere bırakmayacağız” dediği ve muhalif öğrencilerin hızla gözaltına alındığı vurgulandı.

Bugün öğrencilerin gözaltına alınmasının da siyasi iktidarın üniversitelerde özgür düşünceyi, bilimi, demokrasiyi, laikliği, barışı, eşitliği ve özgürlüğü savunan öğrencileri susturmak için yürüttüğü politikaların bir sonucu olduğu aktarıldı.

 

"TEK ADAM REJİMİNİN VE REKTÖRLERİNİN ÜNİVERSİTE TAHAYYÜLÜ BUDUR"...
Açıklamada "Türkiye üniversiteleri AKP elinde cübbeleri polis postallarıyla ezilen, kapılarına kelepçe vurulan, siyasi iktidar karşısında el pençe durmaya zorlanan, akademisyenleri ihraç edilen, emekçileri güvencesiz çalışmaya mahkûm edilen, öğrencileri gözaltına alınan yerlere dönüştürülmüştür. İşte, tek adam rejiminin ve rektörlerinin üniversite tahayyülü budur" denildi.

"Eğitim Sen olarak, rejimin ve rejime sadakatle itaat eden rektörlerin üniversitelere biçtiği kaftanı, hep birlikte demokratik mücadele ile yırtabileceğimizi biliyoruz" denilen açıklamada, akademisyeni, öğrencisi, idari ve teknik personeli ve taşeron işçisiyle üniversite bileşenlerinin demokratik talepler etrafında yan yana gelmesinin umudu çoğalttığı belirtildi.

 

"GÖZALTINA ALINAN ÖĞRENCİLER DERHAL SERBEST BIRAKILSIN"...
"Umudumuz arttıkça, korkuya hükmettiğini sananların iktidarlarını yitirme korkularına da daha fazla tanık oluyoruz" ifadelerine yer verilen açıklamada "Bu nedenle herkesi, atanan kayyumu kabul etmeyen Boğaziçi Üniversitesi bileşenleriyle dayanışmaya, insan, toplum ve doğa yararına üniversite mücadelesine destek olmaya davet ediyoruz. Demokratik haklarını kullandıkları için gözaltına alınan tüm öğrencilerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz" çağrısı yapıldı.

 

"KAYYUMLARI ÜNİVERSİTEMİZDE İSTEMİYORUZ"...
Açıklama "Tüm örgütlü gücümüzle sesimizi çoğaltıyoruz. Karanlığınıza, şiddetinize, kayırmacılığınıza, dayatmalarınıza alışmıyoruz, itiraz ediyoruz. Öğrencilere şiddeti, üniversite kapılarına kelepçeyi, kampüse polis çağırmayı üniversiteyi yönetmek sanan kayyumları üniversitelerimizde istemiyoruz" cümleleriyle son buldu.

 

 BOĞAZİÇİLİ AKADEMİSYENLER REKTÖRLÜĞE SIRTINI DÖNDÜ... 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevine, 2015'te AK Parti milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu'yu atamasının yankıları sürerken, üniversitedeki öğretim görevlileri devir teslim törenini rektörlük binasına sırtını dönerek protesto etti.

SIRT DÖNDÜLERuntitled 1 ae5bc

 

AKADEMİSYENLER REKTÖRÜĞE SIRTINI DÖNDÜ...

Prof. Dr. Melih Bulu'nun görevi devralacağı devir teslim törenine tepki gösteren Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlileri de cübbeleriyle rektörlük binasına sırtını döndü.

Protestoya öğrenciler de katıldı. Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü'nde akademisyenlerin eylemi sürüyor. Üniversite dışında da polisler bekliyor. Boğaziçi Üniversitesi'ne öğrenci kartı olanlar dışında kimse alınmıyor.

'ÖĞRENCİLERİMİZİ SERBEST BIRAKIN'...

Akademisyenler, protestonun ardından pazartesi günkü eylem sebebiyle gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmasını istedi.

Öğrencilerin yaptığı canlı yayına katılan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, “Ya hep beraber ya hiçbirimiz. Bunun başarmanın başka yolu yok” diye konuştu.

 

Atamaya yönelik protestolarda tüm Türkiye’den öğrencilerin desteklerini hissettiklerini ve pes etmeyeceklerini söyleyen Mungan, “Mücadeleye devam edeceğiz. Kolay bir mücadele olmayacak. Okul bunu 80’li yıllarda askeri cuntada da da yaşamıştı. Çok öfkeliyiz” diye konuştu.

MELİH BULU KİMDİR?
17 Ocak 2020'de Haliç Üniversitesi rektörlüğüne atan Melih Bulu, bu görevde bir yılı dolmadan Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atandı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nü 1992 yılında tamamlayan Bulu, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimini Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nde yaptı.

Haliç Üniversitesi'nde yer alan öz geçmişine göre, TUSAŞ'da proje mühendisi olarak CASA, Atak Helikopter ve F-16 programlarında çalıştı.

Bulu 2009 yılında tam zamanlı olarak başladığı akademik kariyerinde İstinye Üniversitesi'nin de kurucu rektörlüğü görevini yaptı. Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü Bulu'nun bu seviyede üçüncü görevi olacak.

Bulu'nun asıl tartışma yaratan kariyeri ise siyasi alanda oldu. 2002'de AK Parti Sarıyer ilçe teşkilatı kurucusu olan Bulu, 2015'te AK Parti İstanbul Milletvekili Aday Adayı olarak seçimlere katıldı.

Bulu, Twitter profilinde yeni görevini gösteren bir değişim yaptı.

Daha sonra eleştirilere yaptığı açıklamayla yanıt veren Bulu, "Boğaziçi'nin taraf olmadığı problemlere malzeme yapılması en çok Boğaziçi'ne zarar verir. Unutmayalım ki hepimiz aynı gemideyiz" dedi.

 

 

 

 

 

 

Alanya Güneşi Haber Merkezi 

KAYNAK: Ajanslar

Gazeteler