head
2183026 810x458 75f08
Salı, 23 Nisan 2024

 

Bartın Amasra'da Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında patlama meydana geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 41 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı...

1665806579321 yeni proje 5 1 fc967

Bartın'ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında dün akşam (14 Ekim) grizu patlaması meydana geldi. Bartın Valiliği'den gelen açıklamaya göre patlama, saat 18.15 sıralarında -300 kotunda gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyi Erdoğan can kaybının 41'e ulaştığını duyurdu.

41 can gitti madende 9.erdoğan a4ff3

ERDOĞAN BARTIN'DA KONUŞTU, "KADER" DEDİ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, maden kazasında son işçiye de ulaşıldığını, hayatı kaybedenlerin sayısının 41’e yükseldiğini söyledi.

Yaşananları kadere bağlayan Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Dün akşam saatlerinde meydana gelen grizu patlaması sebebiyle fevkalade üzgünüz. Ailelerine ve milletimize baş sağlığı diliyorum. Yaralı olarak kurtulanlara acil şifalar diliyorum. Bir yandan arama kurtarma yürütülürken bir yandan da yaralı işçilerimiz çeşitli illerimizdeki sağlık kuruluşlarımıza nakledilmiştir. Bugünkü Diyarbakır programımızı iptal ederek Amasra'ya gelip çalışmaları yerinde görme kararı aldık. Bu patlamanın nasıl yaşandığı, varsa sorumluları idari ve adli soruşturma ile ortaya çıkarılacaktır. Bunlara zaten başlanmıştır. Şu anki önceliğimiz yer altındaki işçilerimize ulaşmaktı, en son 41. işçimize ulaştık. O da rahmetli olmuş ve 40 olarak daha önce ilan edilmiş olan merhumlarımızın sayısı 41 oldu. Gerek Bakanım gerek sendika başkanım, bu alandaki sendika kolundaki arkadaşlarımız, son bir ay içerisinde, ocağa indiler, orada yerinde tetkikleri yaptılar. Şu anda bizim mevcut ocaklarımızın içinde Amasra Kömür İşletmeleri bizim en ileri imkanlara sahip olan ocak olmasına rağmen, birileri bununla tabii dalgasını geçebilir ama biz kader planına inanmış insanlarız. Kader planına inandığımız için bunun ne dünü ne bugünü ne de yarını olmayacaktır. Bunlar her zaman olacaktır, bunları da bilmemiz lazım. Maden kazalarını inşallah tarihe gömmek için elimizden gelen gayreti göstermenin içindeyiz.

BAKAN SOYLU: CAN KAYBI 40, 1 MADENCİNİN DURUMU BELİRSİZ...

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu saat 11.40'ta yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Bütün kurumlarımız herkes seferber oldu. Arzu ederdik ve isterdik ki karşımızda hiçbir kaybımız olmadan sizlere bu açıklamayı yapabilelim. Ancak bu saatten itibaren yapılan çalışmalarda hahkikaten 300-350 metre yerin altında büyük bir seferlik ve büyük bir çaba sarf edildi. Olay olduktan sonra da kamuoyunu doğru bilgilendirmeye çalıştık.

Sabah saat 07.30 itibarıyla gece yaptığımız 26 şehidimizden sonra 14 şehidimize daha ulaşmış olduk.

Bir madencimizle ilgili belirsizliğimiz var. 40 madencimizin de kimliği belirlendi. Biraz sonra yine geri kalan 14 şehidimizin kimliğini de kamuoyuyla paylaşacağız. Burada özellikle bu çalışmaların başından itibaren ailelerle birlikte buradaydık. Ateş düştüğü yeri yakar. Burada sendika başkanlarımız, onların mesai arkadaşları... Onların büyük acılar var. Allah hem milletimize, ailelerine, mesai arkadaşlarına sabır versin. 1 madencimizle ilgili belirsizlik var. Durumu belirsiz olan madencimiz için çalışmalar devam ediyor.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARINA SORUŞTURMA...

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Bartın Amasra’da yaşanan maden faciasına ilişkin paylaşımlarda bulunan 12 kişi hakkında “halkı kin, nefret ve düşmanlığa alenen tahrik ve provokatif paylaşımlarda bulunduğu” iddiasıyla adli işlem başlatıldığını açıkladı.

HAYATINI KAYBEDEN İŞÇİLERİN İSİMLERİ...

Soylu ayrıca burada yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden madencilerin, Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emrah Kaval, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Mercan, Murat Ergin, Rahman Özçelik, Ramazan Özer, Selçuk Ayvaz, Serkan Nakaş, Şuayip Okul, Yener Saygın, Mehmet Kara, Rasim Bulut, Sabri Akdere, Murat Öztan, Serhat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik, Güldal Serenli, Orhan Altun, Emrah Kaya ve Rıdvan Acet olduğu bilgisini paylaştı. Yaşamını yitiren diğer 2 işçinin ismi henüz açıklanmadı. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK: Ajanslar

Gazeteler