head
2183026 810x458 75f08
Perşembe, 18 Nisan 2024

 

Fahiş kiralar muhtarı evsiz bıraktı, Kendi mahallesinde ev bulamıyor...

İstanbul Kadıköy Yeldeğirmeni Mahalle Muhtarı Sultan Aksu, görev yaptığı mahalledeki fahiş fiyatlar nedeniyle ev bulamadı. Aksu, “İnsanlar depremde öleceklerini bile bile bu evlere korkunç kiralar vererek oturuyorlar. Ev bulamazsam caddeye inip çadır kuracağım” dedi.


İktidarın politikarı sebebiyle kira fiyatları fırladı. Başta öğrenciler ve asgari ücretliler için İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde ev bulamaz hale geldi.

İstanbul’da Kadıköy Yeldeğirmeni Mahalle Muhtarı Sultan Aksu, kentte kira problemini bizzat yaşayanlardan.

Aksu, oturduğu kiralık evinden çıkarılacak ve ev aramak zorunda. Yasal olarak muhtarlık yaptığı mahallede oturma zorunluluğu var ancak mahallede uygun daire bulup bulamayacağı meçhul.

“İNSANLAR DEPREMDE ÖLECEKLERİNİ BİLE BİLE BU EVLERDE OTURUYOR”...
Sözcü’nün haberine göre; baktığı bir evin 23 bin liraya kiraya verildiğini, kendisinin bu fiyatları ödeme imkanı olmadığını söyleyen Aksu, “İnsanlar depremde öleceklerini, riskli mahallede yaşadıklarını bile bile bu evlere korkunç kiralar vererek oturuyorlar. Ev bulamazsam caddeye inip çadır kuracağım artık herhalde” dedi. Aksu, “Süreç 1,5 yıllık bir süreç. Deprem analizi yapılan binalardan bir tanesi benim oturduğum yerdi. Çok riskli çıktı bina. Yani depremde kesin yıkılacak. Ben de o günden sonra ev arayışına başladım.

 muhtar 2 b6484

Yeldeğirmeni Mahalle Muhtarı Sultan Aksu

 

“ÇADIR KURACAĞIM ALTERNATİFİM YOK”...
Bugün hiç kiralık ev yok mahallede mesela. Geçtiğimiz haziran ayında da ev sahibim aradı ve evi sattığını söyledi. Yeni ev sahibiyle yeni bir sürece girdik, tabii ki zorladı. Mahallenin piyasasını bildiğini, kirayı yükseltmemiz gerektiğini söyledi. İtiraz ettim. Sözleşmem Mart’ta bitiyor. Mevcut sözleşmeyle aynı kirayı ödeyeceğimi beyan ettim ve öyle ödemeye devam ediyorum Her gün ev arıyorum bulamazsam çadır kuracağım. Başka alternatifim yok ne yapacağım?” dedi.

“ASGARİ ÜCRETLİYİM İSTANBUL’DA ODA KİRALARI 5 BİNDEN BAŞLIYOR”Bir başka ev arayan vatandaş Barış Kuş ise şunları söyledi: “İstanbul’a tiyatro eğitimi almaya geldim. Oda kiraladım 2 bin liraya. Bir sene dolmadan 3 bin lira oldu. Ödeyemeyeceğimi söyledim. Herhangi bir soru sormadan 3,5 bin liraya başka biriyle anlaştı ve evsiz kaldım. Şu anda asgari ücretle çalışıyorum. İstanbul’un herhangi bir yerinde oda kiraları bile 5 bin liradan başlıyor. Herhangi bir öğrenci, çalışan bunu nasıl verecek?” Emlakçı Salih Çepnioğlu ise kiralık dairelerin fiyatının altı kat arttığını belirtti:

“ 1+1 evler 8 bin, 2+1 evler 10 bin, 12 bin daha da yukarı çıkabiliyor, değişiyor. Airbnb’ler (kısa süreli konut kiralama) de, yabancılara verilen evler de kiraları bayağı bir çıkardı. Bir sene önce 2 bin 500 liraya verdiğimiz ev bugün 15 bin lira. 6 kat artmış kiralar”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK: Sözcü

Gazeteler