head
2183026 810x458 75f08
Pazartesi, 29 Nisan 2024

 

Adını Türkiye'nin efsane Dışişleri Bakanları arasına yazdıran AK Parti Antalya Milletvekili ve NATO PA Türk Delegasyonu Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu'na 'Macaristan Devlet Nişanı' verildi...

ÇAVUŞOĞLUNA NİŞAN VERİLDİ 2 1942f

 

2014 yılından itibaren Dışişleri Bakanı olarak yürüttüğü faaliyetler çerçevesinde Macaristan ile ikili ilişkilere özel bir önem veren Mevlüt Çavuşoğlu, uluslararası forumlarda da Macaristan’ın gerçek bir dostu olarak öne çıkmıştır.
Onun çabaları sayesinde Türkiye ile Macaristan arasındaki işbirliği hem ikili bazda hem de uluslararası kuruluşlar çerçevesinde her zamankinden daha canlıydı.
Macar dış politikasının bölgedeki görünürlüğünün artmasına katkıda bulunarak, desteğiyle Macar konumunun çok taraflı forumlarda temsili daha etkili hale geldi. Dışişleri Bakanı olarak yaptığı faaliyetler sırasında, Visegrád Grubu ile Türkiye arasındaki ilişkiler ve Afrika'daki Macar-Türk işbirliği gibi Macaristan'ı etkileyen bölgesel ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdi.
Yaptığı diplomasi, Macaristan'ın Türkçe konuşan Orta Asya devletleriyle işbirliğini derinleştirmesine de katkıda bulundu.

 ÇAVUŞOĞLUNA NİŞAN VERİLDİ 3 5007d

 

Mevlüt Çavuşoğlu’nun bakanlığı sırasında Macar-Türk siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkileri hızla gelişmeye başladı. Bunun en önemli örneği, Ocak 2023'te Macar stratejik ortaklığımızın öncelikli stratejik ortaklık düzeyine çıkarılması ve bu yılın sonunda yapılması planlanan Yüksek Düzeyli Öncelikli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin hazırlıklarına başlanmasıdır.
Dışişleri Bakanı olarak Mevlüt Çavuşoğlu, ülkelerimiz arasındaki derin kökleri kutlayacağımız gelecek yılki Türk-Macar kültür sezonunun hazırlanması ve iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 100. yıl dönümü de dahil olmak üzere kültürel ilişkilerimizin gelişmesine aktif olarak katkıda bulundu.
İkili ilişkilerin gelişmesine ek olarak, bölgesel çatışmaları barışçıl bir şekilde çözmeye çalıştığı uluslararası arabuluculuk faaliyetleriyle başta Birleşmiş Milletler olmak üzere çok taraflı kurumların rolünü güçlendirmede silinmez izler bıraktı.
Gelişmekte olan ülkeleri de destekleyen Türk diplomasisi uluslararası kalkınma işbirliğinin güçlenmesini sağlamıştır.
Yürüttüğü diplomasiyle Avrupa üzerindeki göçmen baskısının azaltılmasına ve sorunların yerel olarak çözülmesine katkıda bulundu.
Ukrayna'daki silahlı çatışmanın diplomatik yollarla çözülmesine yönelik uluslararası çabalarda önemli bir rol oynadı. Mevlüt Çavuşoğlu’nun liderliğinde, Türk dış politikası kararlılıkla taraflar arasında arabuluculuk yapmaya ve savaşın gelişmekte olan dünya üzerindeki etkisini hafifletmeye çalıştı.

 ÇAVUŞOĞLUNA NİŞAN VERİLDİ 4 78bb7

Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcisi, NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Delegasyonu Başkanı, Türkiye eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, Macaristan-Türkiye ikili ilişkilerinin gelişmesine kişisel katkıları ve bölgesel çatışmaların barışçıl çözümü için yaptığı üstün çalışmalar nedeniyle Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novák tarafından bir yıldızla Macaristan Liyakat Nişanı madalyası takdimedilmiştir.

 ÇAVUŞOĞLUNA NİŞAN VERİLDİ 5 029f6

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU’NA VERİLEN ULUSLARARASI NİŞANLAR...

-Japonya: Türkiye ile Japonya arasındaki ikili ilişkilerin güçlendirilmesi ve dostluğun geliştirilmesi için sergilediği çabalardan ötürü 9 Ağustos 2019’da Japonya İmparatoru Naruhito tarafından Sayın Bakanımız Japonya’nın en yüksek devlet nişanı olan "Yükselen Güneş Nişanı ve Büyük Kordonu (Grand Cordon of the Order of Rising Sun)" ile taltif edildi. Tören Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlendi. Bu ödül daha önce merhum Başbakan Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’ya verilmişti.


-Azerbaycan: 5 Şubat 2020’de Azerbaycan Cumhurbaşkanlığında düzenlenen törende Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine sunduğu değerli katkılar nedeniyle Sayın Bakanımıza “Dostluk Nişanı” (Dostluq Ordeni) verdi.
Aliyev konuşmasında, Çavuşoğlu'nun Azerbaycan'ı yürekten seven bir insan olduğunu, Azerbaycan'ı her zaman desteklediğini ve müdafaa ettiğini, kardeş Türkiye'nin dünya arenasında güç merkezi haline gelmesinde hususi rolü olduğunu ifade etti.


-Ukrayna: Sayın Bakanımız 25 Ağustos 2020’de Ukrayna'nın uluslararası otoritesinin güçlendirilmesi ve devletler arası iş birliğinin geliştirilmesine yaptıkları katkı dolayısıyla Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy tarafından Ukrayna Liyakat Nişanı’na layık görüldü.
Sayın Bakanımız 9 Ekim 2013 tarihinde Ak Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili sıfatıyla, iki ülke arasındaki sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkilerin güçlenmesine katkılarından dolayı dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç tarafından Ukrayna Devlet Liyakat Nişanı ile ödüllendirilmişti.


-Gine Bissau: 10 Eylül 2020 tarihinde resmi temasları kapsamında ziyaret ettiği Gine Bissau’da Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo tarafından Sayın Bakanımıza "Devlet Nişanı" verildi.


-Pakistan: 13 Ocak 2021’de, 2 günlük resmi ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Arif Alvi tarafından Türkiye ve Pakistan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yaptığı önemli katkılar için “Hilal-e Pakistan” nişanı takdim edildi. Bu ödül Pakistan’ın bir sivile verilen ikinci en üst düzeyli nişanı.
Alvi törende yaptığı konuşmada, Çavuşoğlu’nun insani diplomasi anlayışı ile uluslararası barış ve güvenliğe katkıda bulunduğunu vurguladı.

 

 

Gazeteler