head
2183026 810x458 75f08
Pazar, 28 Nisan 2024

 

Antalya ve Alanya'da altın çağını yaşayan emlak ve inşaat sektörü son yılların düşüş rekorunu kırdı. Yaşanan bu düşüş sektör temsilcilerinin umutlarını kaybetmesine neden olurken Türkiye'de de etkisi görülmeye başlandı...

 54379 f283f

ANTALYA VE ALANYA'DA KANUNLAR SEKTÖRÜ BİTİRDİ...

Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle bir anda büyük bir rağbet gören inşaat ve emlak sektörü özellikle yabancılar için çıkarılan ikamet yasalarıyla birlikte adeta yerle yeksan oldu. Yaşanan bu olumsuz  durumdan sadece Antalya ve Alanya değil , Türkiye geniş çapta etkilendi. Hem konut satışlarının düşmesi, yeni projelerin üretiminin durması inşaata olan yatırımları durdurdu.

 


2023’DE EŞİTLİK GÖRÜLDÜ...

Merkez Bankası ödemeler dengesi içindeki yabancı doğrudan yatırım verilerine göre, şirketlerin tasfiye ettikleri tutarlar düşüldükten sonra, yurt dışına yapılan sermaye nitelikli tutar 2023 sonunda net 5 milyar 393 milyon dolar oldu.

Aynı nitelikte, Türkiye’ye gelen tutar ise 5 milyar 214 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’de 2023 sonu itibariyle kalıcı sermaye nitelikli net “kazanç” denilebilecek doğrudan yatırım ilk kez 179 milyon dolar “eksiye” düştü.

Bunda, yabancı yatırımcıların azalması kadar, Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt dışına yaptığı yatırımların artması da rol oynuyor.

BİRÇOK PLANLANMIŞ YATIRIM DURDU...

Türkiye’nin 2000’lerin başında hızla yükselen yabancı doğrudan yatırımları, siyasi ve güvenlik alanında yaşanan dalgalanmalar sonrası düşüşe geçti. Son yıllarda, başta elektrikli, hibrit otomotiv başta olmak üzere, bazı planlanmış yatırımların durması, bazıların da başka ülkelere gitmesi gibi örnekler görüldü...

 

 

 

 

 

Gazeteler