head
2183026 810x458 75f08
Perşembe, 28 Mart 2024

Dünya da bir çok ülkenin gelip örnek aldığı bu projeyi uygulama çabaları sürerken,Antalya Muratpaşa Belediye başkanı Ümit UYSAL,Çevre kirliliğini önleyen Çöp toplama projesini kazanca dönüştürüp Belediye sınırlarında yaşayan halkına kazanç sağladı ve şimdiye kadar 4 milyon tl,eski para birimi ile dört trilyonu halka kazanç olarak dağıttı...

Çevreci Komşu Kart’la 4 milyona doğru...

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, belediyenin geri dönüşüm projesi Çevreci Komşu Kart’la ilçe sakinlerinin 3 yılı aşkın bir süre içinde tam 3 milyon 745 bin 505 lira karşılığı puan kazandığını söyledi. Kazanılan puanların 3 milyon 266 bin 884 liraya karşılık bölümü ise anlaşmalı marketlerde kullanıldı.

ÜÜÜÜÜÜM.UY 2 thumbnail ÇEVRECİ KOMŞU KART 99ee2

Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin nüfusu 500 bine yaklaşan ilçede uyguladığı Türkiye’nin tek ödüllü geri dönüşüm projesi Çevreci Komşu Kart’la evlerde ayrıştırılan kağıt, metal, cam ve plastik gibi nitelikli atıklar lira karşılığı puana dönüşüyor.

Başkan Uysal, Nisan 2016’da başlayan projeyle Muratpaşa sakinlerinin 31 Ağustos itibariyle toplam 3 milyon 745 bin 505 lira karşılığı puan kazandığını söyledi. Kazanılan puanların anlaşmaları marketlerde, fırınlarda, sinema salonlarında kullanılabildiğine dikkat çeken Başkan Uysal, ev bütçesi için bugüne kadar hiç olmayan bir kaynağın Çevreci Komşu Kart’la oluşturulduğunu söyledi. Başkan Uysal, kazanılan puanların 3 milyon 266 bin 884 liraya karşılık bölümünün kullandığını da sözlerine ekledi.

KONUKSEVER FARKI...

Muratpaşa Belediyesi’nin Çevreci Komşu Kart projesiyle 3 yıl aşkın bir sürede 11 milyon 912 bin 322 kilogram cam, kağıt, metal gibi nitelikli atık evlerden toplantı. Muratpaşa’da 31 bin 719 ev projeye aktif olarak katılırken Konuksever Mahallesi projeye desteğiyle dikkat çekti. Mahallede bin 826 ev Çevreci Komşu Kart projesine aktif olarak katılırken mahalleden 678 bin 484 kilogram nitelikli atık toplandı. Bunun karşılığında Çevreci Komşu Kartlara 216 ben 623 lira karşılığı puan yüklenirken bunun 193 bin 347 liraya karşılık gelen bölümü kullanıldı.

KISA TARİHÇE

Muratpaşa Belediyesi’nin geri dönüşüm projesi Çevreci Komşu Kart, Nisan 2016’da pilot çalışma olarak başladı. Pilot çalışmada elde edilen başarılı sonuçlarla proje, 11 ay gibi kısa bir sürede Muratpaşa’nın tüm mahallerinde uygulanmaya başladı.

Çevreci Komşu Kart daha ilk yılında birçok ödülün de sahibi oldu. 20’nci Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Çevre Hizmet Ödülü, 2’nci Uluslararası Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresi Kongre Özel Ödülü’ne değer görülen Çevreci Komşu Kart, Kamu Teknoloji Platformu ve Harward Business Rewiew Türkiye tarafından düzenlenen 3’üncü Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı’nda ise ‘sıra dışı başarı hikayesi’ seçildi. Ödüllerin yanı sıra Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Derya Yıldız’ın bitirme tezine de konu olan projenin Mayıs 2018’de de Türk ve Patent Marka Kurumu’nca ‘marka tescili’ gerçekleştirildi. Muratpaşa Belediyesi’nin Çevreci Komşu Kart Projesi, nitelikli atıkların değerlendirilmesine yönelik olarak değişik adlarla uygulanmaya başlanan pek çok projenin çıkış noktası oldu.

E-ATIKLAR ve ATIK YAĞLAR

Çevreci Komşu Kart, 2018 yılının başında içerdikleri radyoaktif maddeler, tozlar, halojenli bileşikler, ağır metaller gibi toksik maddeler nedeniyle çevre ve insan sağlığına ciddi ölçüde zarar veren elektronik atıkları, kısaca e-atıkları da kapsamına aldı. Mart 2019’da ise Muratpaşa’da atık yağlar Çevreci Komşu Kart kapsamında toplanmaya başlandı.

Gazeteler