head

2183026 810x458 75f08
Cumartesi, 21 Aralık 2024

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Avcılar’daki Bathonea Antik Kent kazı alanına inceleme gezisinde bulunup bilgi aldı. İmamoğlu, bir gazetecinin, Şehircilik ve Çevre Bakanı Murat Kurum’un, iptal edilen ileri biyolojik arıtma tesisi projesiyle ilgili, “Gerekirse o projeyi gelip orada yapacağız” dediğini anımsatması üzerine, “Gereksiz ve üzücü bir açıklama. Görüyorum ki bazı bakanlarımız, görevlerini yerine getirirken, verdikleri mesajların ne kadar önemli olması gerektiğini hissederek konuşmuyorlar. Konuşmalarının içeriği tümüyle siyasi. Bakanımıza tavsiyem; bir sorusu varsa, telefonun ucunda Ekrem İmamoğlu var. Bilgi almak isterse de bilgiyi verecek, o devlet adamlığı terbiyesini taşıyan bir belediye başkanı var” cevabını verdi...

İMAMOĞLU KAZI ALANINDA 2 1573907640 16112019 inclm gzs 10 d0421

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 13 Ekim’de, ilçe ziyaretlerinin 6’ncısını Avcılar’a yaptı. Belediye Başkanı Turan Hançerli ile de saha gezisine çıkan İmamoğlu, Bathonea Antik Kent kazılarının koordine edildiği kazıevini ziyaret ederek, kazı başkanı Doç. Dr. Şengül Aydıngün’den bilgi aldı. Daha önce, “Küçükçekmece Gölü’ndeki antik kenti mutlaka gezeceğim” demiş olan İmamoğlu, dün gece İngiltere temaslarını tamamlayarak İstanbul’a dönmesi ardından bugün kazı bölgesinde incelemeler yaptı. İmamoğlu’na, Avcılar Belediye Başkanı Turhan Hançerli ile Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat eşlik etti.

İMAMOĞLU KAZI ALANINDA 3 1573907640 16112019 inclm gzs 9 a0622

-İSTANBUL, HERKESİN BİLMESİ GEREKEN ALANLARLA DOLU-
İncelemeleri sonrası Bathonia’nın insanın tüylerini diken eden bir yerleşim alanı olduğunu söyleyen İmamoğlu, bulunan tarihi kalıntılar ışığında, İstanbul’un geçmişinin çok eskilere dayandığının ortaya çıktığını anımsatarak şöyle devam etti:
“Bulunduğumuz alan, büyük bir havuz ve sarnıcı ile burada belli ki binlerce insanın yaşadığı değerli bir liman kenti var. İstanbul’un aslında her tarafının ne kadar tarihi ve ne kadar dünyaya servis edilmeye muhtaç olduğunu görüyoruz. İstanbul, herkesin bilmesi gereken alanlarla dolu. Burayı keyifle gezdik. Bundan sonraki sürece nasıl dâhil olmalıyız, nasıl etkin olmalıyız ve tabii bakanlık süreçleri var. Hocamızın aldığı izinler var, takipler var. Onları, arkadaşlarımla entegre bir sistem kurarak, Büyükşehir Belediyesi’nin buraya olan ilgisini en üst seviyede göstereceğiz.”

İmamoğlu, daha sonra da basın mensuplarının gündeme dair sorularını yanıtladı.

-KONUŞMALARIN İÇERİĞİ TÜMÜYLE SİYASİ-
Bir gazetecinin, “Şehircilik ve Çevre Bakanı Murat Kurum, iptal edilen ileri biyolojik arıtma tesisi projesiyle ilgili, ‘Haliç’in eski günlerine dönmesine izin vermeyiz. Gerekirse o projeyi gelip orada yapacağız’ dedi. Değerlendirmenizi alabilir miyiz?” şeklindeki sorusuna İmamoğlu, “Gereksiz ve üzücü bir açıklama. Görüyorum ki bazı bakanlarımız, görevlerini yerine getirirken, verdikleri mesajların ne kadar önemli olması gerektiğini hissederek konuşmuyorlar” yanıtını verdi.
“Konuşmalarının içeriği tümüyle siyasi” diyen İmamoğlu, cevabını şöyle sürdürdü:
“Bakanımıza tavsiyem; bir sorusu varsa telefonun ucundayız. Hatta davet eder, buluşuruz, anlatırız, dinleşiriz ve sebepleri sorgulanır. Böyle sıradan açıklamalarla, İstanbul gibi bir kentin mevzusuna, 16 milyon insanın yetki verdiği insana mesaj yollamanın ağırlığını düşünerek hareket etmesini öneriyorum. Uyarıyorum. Bu tarz diyalogları oluşturursa devlet adamlığı felsefesi kazanır. Ülke kazanır, şehir kazanır. ‘Sayın Başkan niçin böyle düşündünüz? Niçin böyle bir karara vardınız?’ diye sorabilirdi. Orası, kimsenin babasının çiftliği değil. Yaparım, ederim, el koyarım ülkesi de değil burası. O cümleleri, İstanbul’a zikretmenin yerine, -Sayın Bakana tavsiyem- Gümüşhane’de 12 bin yıllık bir buzul gölünü yok eden valinin, o yok ettiği buzul gölünü gitsin çözsün, orayı halletsin. İstanbul, emin ellerde. Bizimle konuşurken, bize mesaj verirken, bir telefonu çevirirse, telefonun ucunda Ekrem İmamoğlu var. Bilgi almak isterse de tüm heyetiyle bilgiyi verecek, brifing verecek, o terbiyeyi ve o devlet adamlığı terbiyesini taşıyan bir belediye başkanı var.”

İMAMOĞLU KAZI ALANINDA 4 1573907640 16112019 inclm gzs 7 eb175

-3 AYDIR ŞU BAKAN İÇİN ÜZÜLDÜĞÜM KADAR HİÇ KİMSE İÇİN ÜZÜLMEDİM-
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın, İBB’nin Haydarpaşa ve Sirkeci garları ihalesinden elenmesine ilişkin yaptığı açıklamalarına yönelik soru üzerine, Danışmanı Murat Ongun’dan, söz konusu yazıyı açmasını isteyip, eline aldığı Tablet PC’den, Turan’ın cümle cümle okuduğu ifadelerine şu yanıtı verdi:
“Valla sabah yazıyı okuyunca tüylerim diken diken oldu. Üzüntüden, kaygı duyarak yazıyı okudum. Düşünsenize, ‘İBB eskiden beri bizim elimizde ne varsa ister; bu normaldir, doğaldır. Yeni başkanın da talebi doğaldır. Kadir Bey de Sirkeci’yi istemişti, ona da vermedik. Veremezdik. Burası hizmet verdiğimiz sistemin bir parçası, müştemilatı. Veremezdik’. Kime veriyorsun o zaman? ‘Bu alanlar da birinci derece SİT alanı içerisinde. İmar kısıtlılığı var. Ticari faaliyetler yapamıyorsunuz.’. Allah Allah bana mı anlatıyor, ihaleyi alana mı anlatıyor; bak sen! Sergi kültür faaliyetleri yapacaksınız. İhaleye çıktık. İBB’nin bu tür faaliyetleri yapacağı bir sürü yeri var. Git orada yap.’ Orayı kim yapacak, bildiğiniz biri mi? İhaleye fesat mı karıştırdınız. Alacak kişi belli miydi? Bak 50 tane soru sorarım. ‘Kadir Topbaş’a da bunu söyledik. İşletme olacak, bu tür yerlerin ruhsatlarını belediyeye bağlı bu tür kurumlardan alıyorsunuz. Kendileri kullanırken ve buraları ticari amaca dönüştürüyorlar.’ Bak sen.. Büyükşehir Belediyesi. Yani bunu Büyükşehir Belediyesi yapıyor. ‘Diyoruz ki, burada yeme içme yeme içme oturma olmayacak. Sergi açacaksınız, böyle bir imar kısıtı içinde şartnamemizi hazırladık.’ Eeee 3 bin lira maaş alan adam mı yapacak sergileri, salonları; bak sen! Ne kadar eminsiniz ya. Hani 300 bin lira veren alırdı? Şimdi ne kadar hassasiyet içeriyor bu cümleler, anlamış değilim. ‘Akıl tutulması. İstanbul belediyesi ihale dosyasında bizim istediğimiz şartların dışında dosya verdi.’ Doğru, sizin tariflediğiniz kişi biz değiliz çünkü. Biz devletiz, kamuyuz. ‘Matbu sözleşmelerimiz var. Bazı ifadeleri de değiştirmiş.’ Bak sen ya. Bir yandan da edebiyatçı oldunuz. ‘Baktık aynı şeyi karşılamıyor, aynı hukuki terim de değil. Bilerek yaptığını düşünüyorum.’ Bak bak bak. Bir de bizim yerimize akıl yürüyorlar ya da kadromuzun yerine akıl yürütüyor. ‘Bu hatayı kimse yapmaz.’ Ya ne dedin Allah aşkına! Burada ne dedin, ne anlattın? Üzülüyorum, gene üzülüyorum. Yani 3 aydır şu bakan için üzüldüğüm kadar hiç kimse için üzülmedim. Allah yardımcısı olsun.”

İMAMOĞLU KAZI ALANINDA 5 1573907640 16112019 inclm gzs 6 d0705

-İLGİLİ YÖNETİMİN KENDİ İÇİNDE ALDIĞI BİR HİYERARŞİK KARARDIR-
Bir gazetecinin, “Ulaştırma Daire Başkanının istifası bilginiz dâhilinde miydi, neden istifa etti?” sorusuna da İmamoğlu şu şekilde cevap verdi:
“Bilgim dahilinde. Değerli hizmetler aldığımız bir arkadaşımızdır. Ama süreçte kadrolar birbiriyle uyum, anlaşma konusunda karalar verebilir. Artık, Büyükşehir Belediyesi bir hiyerarşik yapıya dönüşmüştür. Büyükşehir Belediye Başkanı, her makamı ben atayacağım iddiasında birisi değildir. Olamaz da olmamalı da. Kadrolar bazen kendi şekillenmeleri ile ilgili prensip kararları ortaya koyarlar. İstifa eden arkadaşımız da değerli bir yol arkadaşımızdır. Bugün böyle bir karar vardır, yarın başka yerde bir arada oluruz. Hayatında başarılar diliyorum. Ama tümüyle, bir sistem ve senkronizasyonla, ilgili yönetimin kendi içinde aldığı bir hiyerarşik karardır.”

İMAMOĞLU KAZI ALANINDA 6 1573907639 16112019 inclm gzs 4 11d5a

-KUCAKLAŞACAĞIZ, SELAMLAŞACAĞIZ, HAL HATIR SORACAĞIZ-
İmamoğlu, “İstanbul’da ardı ardına meydana gelen siyanürle intihar ve cinnet vakalarına yönelik, İBB'nin sosyal yardım noktasında önlemleri olacak mı, bu alanda bir değişiklik gündemde mi?” şeklindeki soruyu şu şekilde cevapladı:
“Bu bir sosyal yardım ya da kent yoksulluğuna dair direkt bağlantılı, akşamdan sabaha bağlantılı bir süreç elbette değil. Ama bütünüyle baktığınızda bu kent yoksulluğunun travmanın, psikolojik sorunların sürece getirdiği trajik bir durum. Çok üzüntülüyüm. Elbette ben evvelsi gün Londra'da da söyledim; ‘İstanbul görevini yapmamıştır demek ki. İstanbul, bütün Türkiye'nin moralidir, motivasyonudur. Moral gücüdür, motor gücüdür.’ Lütfen sıkıntı hisseden, çevresinde sıkıntı hisseden insanlar gördüğünde dayanışmayı, konuşmayı, diyalog kurmayı, selamlaşmayı en üst seviyede tutsunlar. Bazen insanları yalnızlaştıran, toplumsal vakalar da vardır. İnsanlar kenara itilmiş hissederler kendini bazen. Yok öyle bir kent, yok öyle bir yönetim, yok öyle bir toplum. Kucaklaşacağız, selamlaşacağız, hal hatır soracağız. Lütfen bunu yapalım.”

İMAMOĞLU KAZI ALANINDA 7 1573907639 16112019 inclm gzs 3 93710

İmamoğlu’nun diğer sorulara verdiği cevaplar şöyle:

-LONDRA GEZİSİNİ DEĞERLENDİRDİ-
Soru: “Londra'da finans çevreleri ile temaslarınız hakkında bilgi verir misiniz?”
- “Çok çok iyi geçti. Açıkçası hem Londra Belediye Başkanı ile olan münasebetimiz, konuşmalarımız, içeriği hem diğer kurullar, finans kuruluşları, yatırım bankaları ve kuruluşları tümüyle çok verimli buluşmalar. Bazısı 3-3.5 saat sürdü. Elbette oradaki vatandaşlarımızla da buluştuk. Her birisi değerliydi. Siyasi fikir kulüpleriyle sohbetimizi, yeni vizyonumuzu, İstanbul'un geleceği ile ilgili tasarruflarımızı, tasarımlarımızı paylaştık. Açıkçası, tümü çok keyifliydi. Olumsuz bir anı yoktu. Biz bu motivasyonu oraya verirken biz de motive olduk. İstanbul dünya kenti maksimum seviyede dünyanın her büyük kenti ile en üst seviyede ilişki kurmak zorunda. Türkiye kadar Avrupa’yı da pozitif etkileyecek. Bunu anlattım. İstanbul öyle bir merkez. İşte bakın burada kaç bin yıllık tarihi anlatıyoruz. Bu doğal bir merkez olmanın verdiği bir sorumluluk. Bu sorumlulukla hareket edip görüşmelerimizi yapıyoruz. Çok verimliydi. Bugüne kadar gittiğim her yurt dışı gezisi İstanbul adına çok sağlıklı adımlar atacağımız görüşmelere sebep oldu.”

İMAMOĞLU KAZI ALANINDA 8 1573907639 16112019 inclm gzs 2 dd032

-SÜRECE OLAN BİR GÜVEN SÖZ KONUSU-
Soru: “İstanbul’a yönelik seçim öncesi vaatleriniz vardı. Metroyu 500 kilometreye çıkartacaktınız. Kaynak sıkıntınız var mı? Gittiğiniz yerlerde –daha önceki dönemlerde Büyükşehir Belediyesi devlet garantisi olmadan krediler bulabiliyordu. Sizin bu yönde temaslarınız oldu mu?”
- “İşte uzun zamandır bulamıyor; ama biz kaynak bulma noktasında iyi adımlar attığımızı düşünüyorum. İstanbul’a ve şu sürece olan bir güven söz konusu. Bu arada, bizim geldiğimizde durmuş olan ve ekonomik olarak mali kaynağı olmayan 8 hattımız vardı metroda. Biz önce bunları çözüyoruz. Çözüm buldukça da işleme alıyoruz. İnşallah bu hafta bir başka hattı da vatandaşlarımızla paylaşacağız. Dolayısıyla her attığımız adımı daha yeni, daha güçlü adımlar atmak adına da bu görüşmeleri yapıyoruz. Hem bu bir bir buçuk yıldır durmuş olan işleri başlatıyoruz. Metro hatlarını başlatıyoruz. Hem de yeni projelerimizi, bu çevreyle, geri dönüşümle, enerjiyle ilgili ve de bahsettiğimiz metro ile ilgili yeni projelere de yeni kaynaklar oluşturma konusunda çok verimli adımlar atıyoruz.”

Soru: “İstanbul’un gündeminde su konusu var. Gerek Aralık ayında başlayacak su zammına tepkiler gerekse barajlardaki doluluk oranı yüzde 38’e kadar düşmüş. İstanbul’un 100 günlük suyu kaldığı söyleniyor. İstanbul’un su sıkıntısı var mı? Zamlarla ilgili tepkileri nasıl değerlendiriyorsunuz?”
- “Kışa girerken en düşük seviyelerde karşılar sizi barajlarınız. İstanbul’un en kritik kuraklık anları aslında iki yıl üst üste olan kuraklık anlarıdır. Yani bugün yüzde 38 seviyelerinde olan barajlardaki su seviyemiz örneğin 2007’deki en kurak dönemindeki seviyesi bu aylarda yüzde 7’ler civarındaydı. Aslında şu anda İstanbul barajlarının durumu iyi. Önümüzdeki yılla ilgili hiçbir kaygımız yok. Tehdit eden şudur; Bu bazen iki yıllık kuraklığa sebep olursa ve öyle bir dönem yaşarsanız o zaman İstanbul risk altındadır. Buna dönük de tedbirlerimiz var. Bu güne kadar niye bitmediği konusunda Melen’le ilgili görüşmelerimiz var. Oradaki bir takım teknik sıkıntıların giderilmesiyle ilgili alınmış kararlar, yapılmış projeler var. DSİ ile bunu görüşüyoruz. Aslında bugüne kadar bu sorun çözülmeliydi. Yaklaşık 30 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Dolayısıyla bu tür adımlarımızın yanında başka adımlarımız da var. Şu andaki durum ürkütücü, korkutucu değildir. Tabi ki tasarruf önemlidir. Suyu kullanma konusunda toplumuzun bilinçli hareket etmesi önemlidir. Bu bugüne dahil değil, ne zaman olursa olsun su dünyanın en değerli şeyidir. O bakımdan bu konudaki duyarlılığa da toplumu, bütün şehirdeki hemşerilerimizi davet ediyorum. Kurumları davet ediyorum. Biz de ona dönük tedbirler alıyoruz Büyükşehir Belediyesi olarak.”

İMAMOĞLU KAZI ALANINDA 9 1573907639 16112019 inclm gzs 1 99edf

-‘ZAM YAPMIYORUZ’ DİYE BİR TAAHHÜDÜMÜZ YOKTU-
“Su zammı ile ilgili de ben bütün güzel vatandaşlarıma şunu söylüyorum: ‘Biz geçen sene yaptığımız hamle ile gerçekten İstanbul’a su konusunda büyük tasarruf kazandırdık.’ Yani insanların cebine büyük bir tasarruf kazandırdık. Biz geçen yıl görevi aldığımızda 5.20’nin üzerinde olan şu anda zam yaptıktan sonraki hali 4.80. Bir bu. İkincisi yüzde 20 zamdan bahsediyoruz. Suyun maliyetindeki en önemli unsurlar ne yazık ki enerji, ne yazık ki yakıt. Türkiye’nin maliyetleri. Sadece enerjide yıllık yüzde 60’a yakın artış var. Biz bütün parametreleri üst üste koyduğumuzda önümüze gelen pakette yapılması gereken zam oranının –yani teknik insanların önümüzdeki koyduğu paketin- yarısını vatandaşımızın önüne koyuyoruz yüzde 20’yi derken. Bir de ‘Zam yapmıyoruz’ diye bir taahhüdümüz yoktu. Suyun indirimli olması için bir taahhüdümüz vardı, onu yerine getirdik. Şimdi yılın değişen oranlarıyla 2020 için insanlarımıza böyle bir zam yapma zorundayız ki hizmet edebilelim. Çünkü bunun bir maliyeti var. Keşke zam yapmasak. Keşke ülkenin parametreleri bize bu zammı yaptıracak seviyeyi korusa. İyi olsa Türkiye’nin ekonomisi. Ama değil. Olmayınca biz de ne yazık ki böyle bir zam yapıyoruz, yapmak zorunda kalıyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde, ülkemizde de belediyenin yaptığı zamların kaynağı belediye değildir. Eğer abartılı bir şey yapıyorsa hesabını sorarsınız. Esas olan ekonomide onun kaynağı devletin ekonomi politikalarıdır.”

 

 

HABER: Sariye AKDAĞ...

Gazeteler