head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 26 Nisan 2024

Van'ın Bahçesaray ilçesinde çığ altındaki 2 kişiyi arayan ekiplerin üzerine çığ düştü.  AFAD son yaptığı açıklamada Van da Çığ felaketi,41 ölü.Bunların 11'i Asker, 9'u Güvenlik görevlisi korucu,2'si itfaiye eri ve 53 yaralı..

TÜRKİYE FELAKETİ YAŞAMAYA DEVAM EDİYOR...

Malatya ve Elazığ depreminin acısı taze iken,İdlib de 8 şehit Ülkemizi karalara bağladı.Ve bugün Van da ki çığ,41 canımız  aldı .Bunların 11 i asker.Akşam üstü ise ; Sabihagökçen havalimanında bir uçak üçe bölündü, 3 ölü çok sayıda yaralı var...

ÇIĞ 1 spot 16 9 1580905626 880x495 ce948

Van-Bahçesaray kara yolunun 33’üncü kilometresinde dün çığ altında kalan iki kişiyi arama çalışmaları devam ederken, bugün saat 12.15’te aynı bölgede ikinci bir çığ felaketi yaşandı.

Bölgede kurtarma çalışması yürüten AFAD, UMKE, JAK, Van Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin yanı sıra köy korucuları ve vatandaşlarında aralarında olduğu kalabalık bir ekip çığ altında kaldı.

 

Kar altında kalanlardan bir kısmı kendi imkânları ile kurtulurken, bölgede bulunan ve çığdan etkilenmeyen ekipler bu kez ikinci facianın kurbanları için kurtarma çalışmalarına girişti.

 ÇIĞ 2 resimid 14326630 6fc0a


Ekipler zamanla yarışırken bölgeden kötü haberler de gelmeye devam ediyor. İçişleri Bakanı Soylu, sekizi jandarma, üçü güvenlik korucusu toplam 11 kişinin şehit olduğunu ifade etti.

Bu açıklamanın hemen ardından kahreden haberi Van Valisi Mehmet Emin Bilmez duyurdu. DHA’nın haberine göre; Van Bilmez, çığda sekiz jandarma, üç güvenlik korucusu, bir itfaiye eri ile dokuz sivil vatandaşın yaşamını yitirdiğini söyledi.

 

VALİ BİLMEZ: 21 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

 ÇIĞ 3 resimid 14326640 f7f3c


Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Van- Bahçesaray karayolunda arama kurtarma ekiplerinin üzerine düşen çığda 8 jandarma, 3 güvenlik korucusu, 1 itfaiye eri ile 9 sivil vatandaşın yaşamını yitirdiğini söyledi. Vali Bilmez, bölgedeki arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Vali Bilmez daha sonra can kaybının 26'ya yükseldiğini açıkladı.

İHA haber ajansı ise abonelerine geçtiği son dakika haberinde ölü sayısının 28'e yükseldiğini açıkladı.

Hayatını kaybedenlerin sayısının 38'e yükseldiğini duyuran AFAD ise, saat 16.10'da şu açıklamayı kamuoyuyla paylaştı: "Van'ın Bahçesaray ve Çatak arasındaki bölgeye düşen ikinci çığda aralarında şehit olan güvenlik görevlilerimizin de bulunduğu toplam 38 kişi hayatını kaybetti, 53 kişi ise yaralandı"

 

Van Bahçesaray’da dün 17.00 sıralarında yaşanan çığ faciasında bir minibüs karlar altında kalmıştı. Beyaz felaket sonucu beş kişi hayatını kaybetmişti. Türkiye’yi kahreden bugünkü facia, kar altında olduğu düşünülen iki kişiyi arama çalışmaları sırasında yaşandı.

DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

İçişleri Bakanlığı, Van- Bahçesaray karayolunda çığ altında kalan 2 kişiyi kurtarma çalışmaları sırasında tekrar çığ düştüğünü duyurdu. Açıklamada "Yaşanan bu çığ düşmesi olayında şu ana kadar 30 kişiye ulaşılmış olup, çığ altında olanlar için arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir" denildi.

 

Açıklamada Van- Bahçesaray karayolunun 33'üncü kilometresinde dün meydana gelen çığ düşmesi sonucu, 15 vatandaşın çığdan etkilendiği, vatandaşları kurtarmak için bölgeye ekiplerin sevk edildiği bildirildi. Bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin 8 kişiyi sağ, 5 kişiyi de ölü olarak çığ altından çıkardığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Kayıp olan 2 vatandaşımızı arama kurtarma çalışmalarına bölgedeki olumsuz hava koşulları nedeniyle saat 01.00 sılarında ara verilmiştir. Söz konusu arama kurtarma çalışmaları uzman personelin görüşü alınarak bugün saat 07.00 sıralarında tekrar başlamıştır. Devam eden arama kurtarma çalışmaları sırasında bölgede tekrar bir çığ düşme hadisesi yaşanmıştır. Yaşanan bu çığ düşmesi olayında şu ana kadar 30 kişiye ulaşılmış olup, çığ altında olanlar için arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir."

 ÇIĞ FELAKETİ 6 vanda cig felaketi 5 kisi hayatini kaybetti pXq b579b

BAHÇESARAY BELEDİYE BAŞKANI: 8 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Bahçesaray Belediye Başkanı Meki Arvas da, "25 kişinin kurtarıldığı bilgisini aldık. Yoğun sis var. Çıkarılanların hayati tehlikesi yok. Bölgede 300 kişilik bir ekip çalışıyordu. 50'den fazla kişi çığ altında. 5 aracın operatörleri de çığ altında. 8 kişi hayatını kaybetti. 20 kişi de aranıyor" şeklinde konuştu.

 

ERDOĞAN SOYLU'DAN BİLGİ ALDI

Öte yandan, İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, telefonla görüştüğü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan çığ ve arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgi aldığı belirtildi.

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van'daki ikinci çığ vakasında ölü sayısının 11'e yükseldiğini açıkladı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Soylu, şunları söyledi:

"Yeni bir çığ tehlikesi olabileceğini düşünerek arama kurtarma timlerimizi çektik ve iki vatandaşımızın aranması konusunda sabah yapacağımız konusunda ortak karar aldık. Sabah 07.00 itibariyle yeniden arama kurtarma çalışmaları katıldı. Arama kurtarma timlerimiz, gönüllü korucularımız; orada herhangi bir araçla arama kurtarma mümkün değil. Ve ardından arama başladı ama 12.00 - 12.15 arasında yine bir çığ geldi. Ve o esnada arama kurtarma yapan hem jandarma, hem UMKE, hem itfaiye hem de gönüllü koruculardan müteşekkil çığ ile karşı karşıya kaldık. Biz alana ancak telefonla ulaşabiliyoruz. Çünkü bu yer, iletişim açısından da çok zor. Ama ilk andan itibaren bir irtibat kurmaya çalıştık.

Şu ana kadar, 3’ü güvenlik korucusu, 3’ü uzman çavuş, biri astsubay, bir de vatandaşımız 8 vatandaşımız çığın altında kalarak şehit oldular. 10 ile 15 civarında bir vatandaşımıza ulaşılmaya çalışılıyor. Ama biz bu bilgileri oradaki arkadaşlarımız netleştirdikçe kamuoyumuzla paylaşacağız. Şunu söyleyebiliriz, özellikle çığın altında 10 ile 15 civarında vatandaşımızın olabildiğini değerlendiriyoruz. Yaklaşık 30-35 civarında vatandaşımızı, timlerimizi çıkardık. Onları da hastaneye sevk ettik. İlk olay olduktan bir veya iki dakika sonra sayın Cumhurbaşkanımıza ulaşıp bilgileri not olarak ilettik. Zannediyorum konuşmadaydı, Cumhurbaşkanımız talimat verdi tüm ekiplerimizle arama kurtarma timlerimizin çalışmalara devam etmesi yönünde."

ÇIĞ 4 a 1580896569 d0ca2

Çığ altında kalan AFAD Van İl Müdürü Osman Uçar kurtarılarak hastaneye kaldırıldı.

Bölgede üçüncü çığ uyarısı yapılırken, arama kurtarma faaliyetleri için AFAD ekipleri askeri uçakla Bahçesaray'a sevkedildi.

AFAD'dan 16.10'da yapılan son açıklamada ise Van'ın Bahçesaray ve Çatak ilçeleri arasında yaşanan ikinci çığ felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 41'e, yaralı sayısının ise 53'e yükseldiği belirtildi.

 

 

 

HABER:İbrahim AKDAĞ

KAYNAK: Ajanslar

Gazeteler