head
2183026 810x458 75f08
Perşembe, 28 Mart 2024

Alanya Toplumsal Dayanışma Derneği Denetim Kurulu başkanı ve Eğitim Komitesi sorumlusu uzmanı  psikolojik danışman Muzaffer Gülsüm Türkeli; Dünyayı kasıp kavuran ve son günlerde ülkemizde  de sıkca konuşulan Coronavirüs hastalığının çocuklar üzerinde yapacağı psikolojik etki üzerine, Alanya Güneşi  Gazetesine açklama yaptı...

 

GÜNSELİ HOCA 2 89546754 210254270082330 5152563546504036352 n 837e7

Psikolojik danışma uzmanı  Muzaffer Gülsüm Türkeli

 

 

GÜLSÜM TÜRKELİ'NDEN ÇAĞRI:" SEVGİLİ AİLELER LÜTFEN BU UYARIMIZI DİKKATE ALIN"...

Çocukları yetişkin gibi bu süreci geçirmediğini bilerek onların duygu ve düşünce dünyasına dikkat etmeliyiz.
Kaygılı, öfkeli, hırçın, huzursuz, geri çekilmiş davranışlar ile yatak ıslatma. oyuncaklara zarar verme, sakinleşememe, kâbus görme, uykuya dalamama gibi davranışlar görüle bilir.
Çocuklar yoğun stres yaşadıklarında çeşitli yollarla tepki verirler. Bu tepkilerin stres kaynaklı olduğu unutulmamalıdır. Destekleyici olmak, endişelerini dinlemek, dikkatle ve sevgiyle karşılamak gerekir.
Çocuklar zor zamanlar yaşarken yetişkinlerin sevgisine ve dikkatine ihtiyaç duyarlar.
Çocuğunuzu dinleyin, şefkatle yaklaşın ve yatıştırın.
Oyun oynamak ve sakinleşmek için ortak alanlar bulmaya çalışın.
Önceki dönemde yapılan rutinleri mümkün olduğunca devam ettirin (Birlikte kahvaltı etmek, oyun oynamak, kitap okumak, film izlemek gibi) Yeni şartlarda yeni rutinler oluşturun (El yıkamayı içeren oyunlar oynamak, sağlık ile ilgili kitaplar okumak, filmler izlemek gibi). Olan bitenle ilgili doğru bilgiler edinmeye çalışın ve çocuğa sade ve net cümleler ile anlatın. Olası risklerin nasıl anlatılacağı ile ilgili bilgileri yaş grubuna ve gelişim düzeyine göre anlatın.

 

 

HABER: Halime Yağmur AKDAĞ

Gazeteler