head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 19 Nisan 2024

Son zamanlarda sahilleri paylaştığımız Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağaları gündemde. Kimi zaman korunan, kimi zaman eziyet edilen deniz kaplumbağaları için ALÇED Alanya  Başkanı Şerefnur Kayhan, açıklamalarda bulundu... 

 

Son zamanlarda sahilleri paylaştığımız dostlarımız Caretta Caretta kaplumbağaları, üreme dönemleri nedeniyle bölgenin gündeminde. Alanya Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği Başkanı Şerefnur Kayhan deniz kaplumbağası Caretta Carettaları korumak için çağrıda bulundu.

Bu sene deniz kaplumbağaları caretta carettalar ve yeşil deniz kaplumbağalarının bölge de boş buldukları plajlarda yumurtlama dönemi olduğunu söyleyen Kayhan, ”Nisan ayının başında sahiller boş olduğu için, iklim değişikliğinden ve havaların çok sıcak gitmesinden dolayı erken başladılar. 55-65 gün arası yumurtlama dönemleri oluyor” dedi. Yumurtalarını bırakıp gittikten sonra bu dönem içerisinde yavruların çıktığını ve kendilerine haber verildiği takdirde deniz kaplumbağalarını koruma altına aldıklarını dile getiren Kayhan, “Çıkacakları gün kafesler koyuluyor. Kafeslerimizin önlerini açarak arka taraftaki ışıkları kapatarak, kapattırarak mümkün olduğu kadar onların sahile sağlıklı ulaşması için yardımcı olmaya çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

 

şerefnur ablamcaretta carettalar icin cagri h46892 db372 aec50


"LÜTFEN DUYARLI OLALIM"

Vatandaşlardan isteğinin, telefonlarının flaşını açmamaları, balıkçıların ve deniz turizmi yapan teknelerin şov ya da bilinçsizce denize bıraktıkları atıklar nedeniyle ölü kaplumbağalar olmaması için dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Kayhan, “Yumurtadan çıkan Carettalar ve özellikle caretta yavrularının düzenli olarak kendilerinin denize ulaşmasını sağlamak lazım. Kovalarla veya eline alarak bırakmak doğru değil. Kaslarının açılması gerekiyor. Hem de üreme zamanı geldiği zaman, nasıl bizler diyoruz ya İstanbulluyuz, Ankaralıyız, onlar da yumurtadan çıktıkları sahilleri tercih ediyorlar” şeklinde konuştu.


"CARETTALARIN NESİLLERİ TÜKENİYOR"
Koruma altına alınan kaplumbağa yuvalarının üzerlerine çamaşırlarını asan, caretta yuvasının üzerine ateş yakan vatandaşlara da çağrıda bulunan ALÇED Başkanı Şerefnur Kayhan, “Gördükleri yuvaları koruma altına almamız için bizlere ulaşmaları lazım. Çünkü biliyorsunuz ki artık nesli tükenmek üzere. Denizlerimizde naylonların olmaması gerekiyor çünkü genelde bunları denizanası sanıp yiyebilirler ve bu onların ölümüne sebep olabiliyor. Bunun için bizlere yardımcı olmalarını duyarlı olmalarını rica ediyorum” diyerek vatandaşları uyardı. 

 

Gazeteler