Alanya’nın siyasetçileri, parti teşkilatlarının ilçe yönetimleri burada mı? Tamaam…
Alanya’nın sivil toplum örgütleri burada mı? Tamaaam…
Sözde çevreciler! Siz de burada mısınız? (Gerçek çevreciler baş tacı)
Alanya’nın avokadocuları, muzcuları, üreticileri, çiftçileri, siz de burada mısınız?
Dim Çayı üzerinde restoranı olan, piknik alanı olan, esnaf kardeşler de buradalar mı?
Herkes burada olduğuna göre başlayalım…
17 Haziran 2021 Perşembe günü Alanya’da yapılacak ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) toplantısından haberiniz var mı kardeşlerim? Bu toplantının önemini biliyor musunuz? Haberiniz yoksa ve önemini bilmiyorsanız iki dakika dinleyiverin bi zahmet…
Çünkü Alanya’da yaşayan birisi olarak seni de ilgilendiriyor aslan kardeşim, canım kardeşim.
BU SU NEDEN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR?
Dim Barajı, elektrik üretmenin yanı sıra Alanya’nın aynı zamanda içme suyu projesidir. İçme suyu olduğu için de herhangi benzinli bir su aracı bu barajda kullanılamaz. Kirletilmemesi için tüm önlemler alınmıştır. Yüzmek ve hatta balık avlamak bile yasaktır. Su kenarında herhangi bir turistik su sporları istasyonuna dahi müsaade edilmemektedir. İçme suyu sonuçta di mi? Tertemiz olacak ki içeceğiz bu suyu, ötesi mi var…
Sadece içme suyu değil tarım için sulama suyu projesidir de üstelik. Hem bu yılın kurak geçmesi, hem de suya aşırı ihtiyaç duyan ürünlerin üretimine ağırlık verilmesi sebebiyle barajın önemi bu yıl daha da göz önüne çıkmıştır. Ziraat Odası başta olmak üzere Alanya’daki tarım üreticilerinin bağlı oldukları dernek ve birlikler, dolayısı ile tüm çiftçiler ve üreticiler bu barajdaki suyun bir an önce sulama suyu olarak kullanıma açılmasını dört gözle beklemektedirler, gazetelere demeçler vermektedirler.
PEKİ BU BARAJIN SUYU NEREDEN GELİYOR?
Alanya için hayati önem taşıyan baraj, Dim Çayı’ndan beslenmektedir. En az baraj kadar, Dim Çayı da hayati derecede önemlidir. Dolayısı ile Dim Çayı üzerinde yapılacak her hangi bir yapı ya da sistem tüm Alanya’yı ilgilendirmektedir. Dim Çayı’nın doğduğu yer ise Dim Alacami Köyü’dür. Bu uzak ama doğal kalabilmiş köyden şelaleler ile adeta fışkıran Dim Çayı, kilometrelerce akarak Dim Barajı’na dökülmektedir.
NEDİR BU TOPLANTI?
Dim Çayı üzerine yeni bir HES (Hidroelektrik Santral) yapmak için bir firma kolları sıvamış ve evrak işlerini, prosedürleri yerine getirmeye çalışmaktadır. Bu prosedürlerden bir tanesi de; “HALKIN KATILIMI TOPLANTISI”. Yani “Halkın katılımını sağlamak”, “Halkı proje hakkında bilgilendirmek” ve “Halkın görüş ve önerilerini almak” amacıyla yapılacak toplantı. Halk kim, tabiî ki biziz. Sen ben, Alanya halkı….
BU SANTRAL NEREYE YAPILACAK?
Tam da Dim Çayı’nın çıkış noktasına yani Dim Alacami Köyü’nün içine yapılacak. Dim Çayı doğar doğmaz, doğduğu yerde boruların içine hapsedilecek. Köyün içinde dev bir santral. Köy ki Alanya turizmi için, doğa turizmi için, kültür turizmi için gelecek vaat eden bakir kalmış ender köylerden bir tanesi. Öyle bir güzel köy ki gelip görenin aşık olduğu bir köy. Suda yaşayan kırmızı benekli alabalıkların “endemik” oluşundan, bölgedeki dağ keçilerinin ve yaban hayatının tek su kaynağı olmasından, endemik bitki örtüsünden bahsetmeye başlarsak sayfalar yetmez zaten. (Endemik; sadece o bölgede ve doğal ortamında bulunan, yetişen, dünyanın başka bir yerinde olmayan)
Velhasıl kelam…
Bu köy halkı ve muhtarları derki;
Biz bu santralin kurulacağı köyde yaşıyoruz ancak bu santral sadece bizi değil tüm Alanya halkını ilgilendirmektedir. “Halkın Katılımı Toplantısı” sadece köydeki halkı değil tüm Alanya halkını ilgilendirmektedir. Sadece köy halkı olsa idi “Mahalle Halkının Katılımı” denirdi. Biz Alanya’daki herkesi bu toplantıda yanımızda görmek istiyoruz. Siyasetçileri, siyasi partilerin ilçe yönetimlerini, sivil toplum örgütlerini, çevreye ve doğaya duyarlı olanları, çitçileri, üretici birliklerini ve halkın katılımı toplantısına duyarlılık gösterecek herkesi… Toplantı tarihi: 17 Haziran 2021 Perşembe
Sağlıkla, sevgiyle, esenlikle kalın…
HABER: Halime Yağmur AKDAĞ