head

2183026 810x458 75f08
Pazar, 05 Ocak 2025
Cumartesi, 06 Nisan 2019 14:36

“Ulusal ekonominin temeli ziraattır.”

Yazan
Ögeyi Oylayın
(0 oy)
Halkımız son günlerde domates, biber, patlıcan fiyatlarındaki artışların nedenini anlamaya çalışıyor.Yakın zamana kadar tarım ürünlerinde kendi kendine yeten bir ülke olan Türkiye, günümüzde pekçok tarım ürününü, buğday, mecimek, soğan…, başka ülkelerden satın alıyor

 

Oysaki Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kuran akıl, ülkenin kalkınmasında TARIMI merkeze koymuştu.

 

“Milli ekonominin temelini tarım“olarak ele alan Gazi Mustafa Kemal, tarımda gelişmeye çok önem verdi. Tarımsal kalkınmayı gerçekleştirmek için etütler yaptırdı ve tarım politikları oluşturdu. Büyük Taarruz’un kazanılmasından önce, Mustafa Kemal Paşa, 1 Mart 1922 tarihinde TBMM’yi açış konuşmasında köylünün ve tarımın sorunlarına değinerek “Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür. O hâlde, herkesten daha çok refah, mutluluk ve servete hak kazanmış ve layık olan köylüdür.” diyordu.

 

Gazi Mustafa Kemal İzmir İktisat Kongresi’nde tarımın önemine değinerek “Kılıç kullanan kol yorulur, fakat saban kullanan kol, her gün kuvvetlenir.” diye Türk Köylüsüne sesleniyordu.17 Şubat 1923’te İzmr İktisat Kongresi’nde millî bağımsızlıktan hiçbir şekilde ödün vermeyerek ekonomik kalkınmanın sağlanacağını içeren milli iktisat kabul edildi. İzmir İktisat Kongresi’nde vergi sisteminde reformlar yapılması, topraksız çiftçinin topraklandırılması, kredi kuruluşlarının düzenlenmesi, tarımın eski usullerden kurtarılarak modernleştirilmesi gibi önemli kararlar alındı.

 

İleri düzeyde tarımın yapılabilmesi için çiftçinin eğitilmesinin kaçınılmaz olduğunu gören Gazi Mustafa Kemal, bu konuda da girişimde bulundu. Buna örnek olarak 1924 yılında askere alınan çiftçilere, askerlik esnasında tarım makinalarını kullanma ve tarımda yeni yöntemler öğretilmeye başlandı.

 

Gazi Mustafa Kemal, tarımı hızla geliştirmek istiyordu.Tarım Bakanlığı aracılığıyla çiftçiye tarım yöntem ve makinaları konusunda eğitimler verilmeye başlandı. Ziraat Bankası’nın şube sayıları artırılarak çiftçinin bankaya kolay ulaşması sağlandı.

 

1925’te çıkarılan bir kanunla Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti, köylüyü topraklandırmak amacı ile köylüye toprak dağıtıldı. Köylü, kendisine verilen toprağın bedelini yirmi yılda devlete ödeyecekti. Ziraat Bankası’nın küçük çiftçilere faiz oranı düşük kredi vermesi kolaylaştırıldı.

 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti kooperatifçiliği özendirdi.Ülkede Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Okulları, Yüksek Ziraat Enstitüsü, tohum ıslah istasyonları, numune çiftlikleri devlet tarafından açıldı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, çiftlikler kurarak ve modern tarım yöntemleri uygulayarak çiftçilere örnek oldu. Bu dönemde traktör kullanımı teşvik edilerek, köylüye ucuz alet ve makine dağıtımı yapıldı.

 

Ülkenin kalkınabilmesi için o ülkenin çalışanlarının sermaye biriktirmesi gerktiğine inanan Gazi Mustafa Kemal 17 Şubat 1925’te köylünün sermaye biriktirmesini sağlamak için Aşar Vergisi’ni kaldırdı Böylece çiftçilerin kendi sermayelerini biriktirirmelerine imkan sağlandı.

TARIM STRATEJİK BİR ÜRÜNDÜR. Üretemezsek yok oluruz.

Op.Dr.Ali DULUM

Okunma 11569 kez
Ali Dulum

DAĞARCIK

Gazeteler