head

2183026 810x458 75f08
Pazar, 05 Ocak 2025
Cumartesi, 06 Nisan 2019 14:30

COĞRAFYA KADERDİR

Yazan
Ögeyi Oylayın
(0 oy)
“COĞRAFYA KADERDİR”İbn-i Haldun diyor ki ”coğrafya kaderdir.” Türkiye Cumhuriyeti Devleti coğrafyasının dayattığı problemlerle uğraşmakta, PKK, YPG. XX. Yüzyılın başından beri Dünya dengelerini ilgilendiren bir soruna dönüşen Kıbrıs Adası da coğrafi konumunun bedelini çok ağır ödemekte.


I.Dünya Savaşı sonrası Dünyayı saran bağımsızlık rüzgârları Kıbrıs’ı da etkiledi. 1878’den beri İngiliz hâkimiyetindeki adada Rumların ENOSİS hayali belirdi. ENOSİS, Kıbrıs ile Yunanistan’ın birleşmesiydi. Bu birleşmeyi yapacak gizli örgütün adı da EOKA idi. İngilizlerin böl-yönet politikasına uygun olarak Kıbrıs’ta Türkler ile Rumlar karşı karşıya geldi. Kıbrıs’ın Yunanlaşmaması için Dr. Fazıl Küçük ve genç bir Avukat Rauf Denktaş mücadele etti. EOKA’nın Türk etnik temizliğine girişmesi Kıbrıs’ta kargaşa yarattı. EOKA için kim ENOSİS’e karşı ise o düşmandı. Adada Türk-Rum savaşı başladı. Adanın dört bir köşesine dağılmış şekilde yaşayan Türkler savunmasız, yalnız ve silahsızdı. Rumlar hem silahlı ve hem de örgütlü idiler.
EOKA’nın saldırılarını artırdığı bir dönemde başkanlığını Rauf Denktaş’ın yaptığı Kıbrıs Türk Kurumları Federasyonu kuruldu. Rauf Denktaş bu tarihten sonra Kıbrıs Türkünün haklı mücadelesinin hem mücahidi hem de siyasetçisi oldu.
1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 1963’te yıkılması ile Rumların Türklere yönelik saldırıları yeniden başladı. 20 Şubat 1964’te BM Güvenlik Konseyi’nde Türk toplumu adına bir konuşma yapan Denktaş Rumların ortaklık hükümetini nasıl yıktıklarını anlattı. Bu çıkış nedeniyle Makarios tarafından istenmeyen adam ilan edildi ve Adaya girişi yasaklandı. Denktaş için sürgün yılları başlamıştı.1964-1967 yılları arasında Ankara’da zorunlu sürgündedir. Kıbrıs’tan uzaktayken 1964 yılında Kıbrıs’ın Erenköy bölgesinde Türk direnişini organize etti ve 1967 yılında Adaya gizlice çıkmak isterken de yakalandı.
Kıbrıs için 1974 yılı bir dönüm noktasıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti “Barış Harekâtı “adını verdiği askeri çıkarmayı yaptı.1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti, 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruldu.
Kıbrıs Türkünün mücadelesini üstlenen Denktaş, tam üç kez evlat acısı yaşadı. Çocuklarının yasını tutamayan, evlatları için ağlayamayan Denktaş, Nisan 2004’te Kıbrıs halkının %64’ünün Kıbrıs’taki edinilmiş haklardan vazgeçmek anlamına gelen Annan Planını kabul etmesiyle ağladı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucu Cumhurbaşkanı olan Rauf Denktaş yalnız Kıbrıslı Türklerin değil, Türkiye’nin de bir kahramanıydı.
Kahramanlara her toplumun ihtiyacı vardır. Yaşadığımız yüzyılda kahramanlar kolay kolay çıkmamaktadır. Kahraman Türk Milletinin bir ferdi olarak Kahraman Ordumuza kolaylıklar diliyorum.

Op. Dr. Ali DULUM

Okunma 11317 kez
Ali Dulum

DAĞARCIK

Gazeteler