head

2183026 810x458 75f08
Pazar, 05 Ocak 2025
Cumartesi, 06 Nisan 2019 14:08

YENİ BİR ALFABE Mİ GELİYOR?

Yazan
Ögeyi Oylayın
(0 oy)
Çok eğlenceli bir ülkede yaşıyoruz. İstanbul Üniversitesi’nde görev yapan bir öğretim üyesi vergilerimizle yayın yapılan TRT’de bir programda Hz.Nuh’un oğluna cep telefonu ile bağlandığını söyledi. Hepimiz gülmekten yıkıldık.

 

Bir başka siyasetçi “Dünya düzdür” dedi. Katıla katıla eğlendik. Çakma profesörlerin, çakma doçentlerin, cehaleti seven akademisyenlerin olduğu bir ülkede yaşamanın keyfini çıkarıyoruz. Bir de ülkede kaliteli mizah yok diye eleştiri yapılıyor. Daha nasıl eğlenebiliriz ki?

Ülkemizde bizleri eğlendiren kaliteli öğretim üyelerinin nasıl yetiştiğini, nerelerde bu muazzam bilgileri aldıklarını düşünürken ne yapılmaya çalışıldığı ile ilgili aklıma düşünceler takıldı.

Dünya Finans Sistemini kontrol eden Rotschild ailesine ait The Economist Dergisi Aralık ayı sayısındaki kapağında EMOJİLERE yer vererek; eski Mısır yazısı hiyeroglife bir gönderme yapmıştı. Yeni Dünya Düzeni’ni kurgulayanlar bu kapak ile bizlere mesaj mı veriyordu?

Emoji ifadeleri 1990’lı yılların sonlarında Japonya’da ortaya çıktı. Emoji, sosyal medyada kullanıcıların kendini ifade etmesini eğlenceli bir hale getiriyor. Mobil iletişimi ve sosyal ağları kullanan yeni nesil, sosyal medyadaki takipçilerine Emoji karakteriyle hitap ediyor.

Hiyeroglif bildiğiniz üzere eski Mısır’da ortaya çıkmış yazının, eski ve gelişimini tamamlamamış bir türüdür. Dil kültürün aktarıcısı ve yayıcısıdır. İnsanoğlu gerçeği dili ile arar ve dil ile çevresini sorgular.

Emojiler ile insana gerçeğin peşinden gitmeyi, sorgulamayı bıraktırıyorlar. Yüzeysel ,sığ , anlık duyguları sembollerle düşünen yeni bir nesil planlanıyor. Yeni Dünya Düzeninde analitik düşünmeyen, sorgulamayan nesiller oluşturulmaya çalışılıyor. Özellikle sosyal medyayı yoğun kullanan gençleri daha çok duygulara yönelik basit şeylere yönlendirmek amaçlanıyor.

Dünya için düşünülen ortak alfabe, EMOJİ. The Economist Dergisi’nin kapağını bir algı yönetimi olarak görmek mi lazım? Bu semboller bir psikolojik savaş unsurları mı?

Cumhuriyet Üniversitesi öğretim üyesi Sefer Balcı emojileri bir algı yönetimi olarak görüyor. Bu sembollerin bir görünen bir görünmeyen gizli anlamları olduğunu söylüyor. Dünya ya yön verenlerin The Economist Dergisi’nde yer alan emojilerin renkleri ve Mısır tarzı bir alfabeyi kullanmalarının sembollerin geldikleri kültürden bağımsız düşünülemeyeceğini özellikle vurguluyor.

The Economist Dergisi sembolleri kapağına koyarak, emoji için bir piar çalışması yapıyor olabilir. Stratejist Abdullah ÇİFTÇİ, Emojilerle insan zihnine format atılarak gelecekte olması planlanan gelişmelere insanların hazırlandığını ifade ediyor. Sembollerin tesadüfen seçilmediğini, seçilen sembollerin onları yaratanlardan ve onların kültüründen ayrı düşünülemeyeceğinin ısrarla üzerinde duruyor.

Dünyayı yönetenler bizlere mesaj veriyor ve dertlerini yeni dünyanın yeni alfabesiyle anlatıyor. Emojiler tek başına basit anlamlar taşırken başka anlamlarda taşıyabilir. Emojileri alt üst, sağdan sola, soldan sağa hatta çapraz anlamıyla ele almak gerekebilir.

The Economist Dergisi Aralık ayı sayısı kapağına göre, önümüzdeki günlerde Yeni Dünya Düzeni’nin yeni dili de kurgulanıyor. 2030-2045 arasında tek dünya diline geçileceği öngörülüyor. Küresel güçler tarafından bir emoji yazısı, emoji alfabesi dikte ediliyor. Klavyeleri olan, kitapları olan emoji dili. Emoji filmleri ve emoji karakterlerini gündelik hayatta yoğun olarak göreceğiz. Söylenenler ütopik mi? Yoksa Hz. Nuh’un cep telefonu kullanması kadar komik mi?

Bu arada i-Phone X’in Face ID (yüz tanıma) sistemi küreselcilerin planına uygun yapıldığını, yüzünüze göre Emojilere hayat verebilmeye olanak sağlandığını hatırlatalım.

Okunma 12196 kez
Ali Dulum

DAĞARCIK

Gazeteler