Emekli Tümamiral Cem GÜRDENİZ'in "Yüzen Gemi" olarak adlandırdığı Kıbrıs, hem ekonomik değeri hem de stratejik açıdan çok önemli. Anavatan'ın Akdeniz'e çıkış noktası olan Kıbrıs ve bulunduğu çografi bölge yani Doğu Akdeniz'de çok stratejik bir öneme haiz.
2019 yılının Şubat ayında Amerikan petrol şirketi Exxon Mobil, Doğu Akdeniz'de zengin doğalgaz yatakları bulunduğunu açıkladı. Firma başlangıçta bulunan karbon yataklarının değerini 200 milyar metre küp olarak söyledi. Ancak daha sonra yapılan sondajlara göre bu miktar 150/100 milyar metreküpe kadar geriledi. Keşfedilen bu karbon rezervi dünyanın büyük enerji şirketlerini dolayısıyla bu şirketlerin arkasındaki büyük devletleri bölgeye çekti. Böylece bölgede yani Doğu Akdeniz’de enerjiyi kontrol etme ve ele geçirme mücadelesi başladı.
Bölgede bulunan zengin karbon yatakları sadece Kıbrıs açıkları ile sınırlı değil. İsrail, Ürdün, Mısır ve Lübnan'da da enerji yatakları mevcut. İsrail’in Leviathan ve Tamar bölgelerinde bulunan doğalgaz yatakları işletilmeye daha önce açılmıştı. Mısır’da Zohr ve Noor sahalarında yapılan sondajlar sonunda zengin karbon yatakları bulundu. Bu yataklar Mısır'ın hem stratejik hem de ekonomik önemini artırdı. Mısır, gelişen ekonomisi için enerji ithal eden ülke konumundan çıkarak başka ülkelere enerji ihraç eden ülke pozisyonuna yükseldi.
Doğu Akdeniz'de zengin karbon yataklarının bulunması büyük enerji şirketlerini bölgeye çekti. Küresel enerji devleri; İtalyan Eni, Fransız Total, İngiliz BP, Korea Gas Corporation, Qatar Petroleum, Amerikan Exon Mobil... gibi küresel şirketler Doğu Akdeniz'e akın etti.
Doğu Akdeniz Bölgesi enerji şirketlerinin işgal altında. Güney Kıbrıs Devleti, Kıbrıs'ın güneydeki bölgelerini tek taraflı olarak, Kuzey Kıbrıs'a danışmadan büyük petrol şirketlerine kiraladı. Güney Kıbrıs'ın bu tutumu Türkiye açısından kabul edilmez bir cüretkârlıktı. Güney Kıbrıs'ın bu davranışına rağmen, Türk Devleti, münhasır ekonomik bölgesinin nereler olduğunu dünyaya ilan etmedi bile. Bu konuda Türk Devleti susukunluğunu koruyor.Münhasır ekonomik alan, 200 deniz miline kadar bir alanda o alandaki denizaltı ve deniz üstünde gerçekleşen bütün faaliyetlerin o ülkeye ait olması anlamına gelir,
Büyük devletler (İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, ABD) tarafından desteklenen Güney Kıbrıs Devleti, Kıbrıs Adası'nın güneyinde kendi münhasır ekonomik bölgesini çoktan ilan etti. Cem Gürdeniz'e göre Güney Kıbrıs'ın ilan ettiği 13 parsellik münhasır ekonomik saha Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kıta sahanlığı alanında. Buna rağmen Güney Kıbrıs Devleti Batılı Devletlerin şirketleri ile anlaşarak doğalgaz çıkarmaya başladılar bile. Büyük şirketlerle birlikte büyük devletlerin donanmaları da Doğu Akdeniz’de.
Bölgede 200 kadar savaş gemisi olduğu biliniyor. Bununla birlikte Doğu Akdeniz’de kaç tane denizaltı olduğu bilinmiyor bile. Atatürk, Kıbrıs ile ilgili olarak “Efendiler, Kıbrıs düşman elinde bulunduğu sürece, bu bölgenin ikmal yolları tıkanmıştır. Kıbrıs’a dikkat ediniz. Bu ada bizim için çok önemlidir” diye konuşmuştur..
Kıbrıs, sadece Kıbrıslı Türkler için değil, Türkiye'nin geleceği ve güvenliği için de önemlidir.
Bol okumalı günler.
Op. Dr. Ali DULUM Kulak Burun Boğaz Uzmanı Baş Boyun Cerrahi
***
Kitap öneri:Cem GÜRDENİZ, Hedefteki Donanma, Kırmızı Kedi Yayınları