head

2183026 810x458 75f08
Pazar, 22 Aralık 2024
Cumartesi, 06 Nisan 2019 14:31

BİRİ ENDÜSTRİ 4.O MI DEDİ?

Yazan
Ögeyi Oylayın
(0 oy)
Uzun bir seçim maratonunun ardından yeniden ülkenin gerçek gündemine döndük. Ekonomi, eğitim, ulusal sınırlar, Kıbrıs, dış politika… OECD verilerine göre ülkemizin eğitimdeki görüntüsü pek de iç açıcı değil. Öğrencilerimize verdiğimiz eğitim ile değil geleceğe yön vermek, mevcut durumumuzu korumamız bile şüpheli.


Dünyanın bir bölümünde yaşayan sıradan insanlar için “bulut teknolojisi, algoritmalar, yapay zekâ, internet, internetin kullanımı” gibi gelişmeler bugün için bir şey ifade etmeyebilir. Ama gelecekte insanlık bu kavramlarla ilgili konuşacak.
Eğitime yatırım yapan ülkeler Endüstri 4,0’ı konuşuyor. Endüstri 4,0’ı hazırlayan teknolojileri bugün gündelik hayatımızda yoğun şekilde kullanıyoruz. Sensorlar, beyinli arabalar, evdeki elektronik yardımcılar gibi. Gelecekte yapay zekânın farklı alanlarda kullanılması ile ilgili ilk uygulamalar ABD de başladı bile. Hukuk davalarına bakma, hastalık teşhisi koyma, müzik albümü çıkarma… gibi işlemleri yapay zekâ yapmaya başladı bile.
Arabaların sürücüsüz gitmesi, drone yardımı ile trafiğin düzenlenmesi gibi pek çok yenilik yakında hayatımıza girecek. Fabrikalarda insanların yerini makinelerin alması sonucu fabrikalarda insanlardan kaynaklanan üretim sırası kayıplar olmayacak. Fabrikalarda robotlar çalışacağı için aydınlanmaya ihtiyaç kalmayacak dolayısı ile karanlık fabrikalar inşa edilmeye başlandı bile.
Endüstrideki bu gelişmeler belli bir verimliliği ortaya çıkardı. Bu endüstrileşme ve beraberinde verimlilik artışı sonucu insanlar işsiz kalacak. İşsizlik, sosyal bir problem olarak gelecekte de yer alacak
2017 yıllında yapılan DAVOS Görüşmelerinde küresel elitler sürdürülebilir kapitalizmi konuşmuşlardı. Kişiye özel tasarımlar ile tüketimin artırılması, doğal kaynakların verimli kullanılması, kullanılacak yeni teknolojilerin daha çevreci olması, üretim yapılırken israfın önlenmesi, üretimden tüketime kadar bütün süreçlerde kayıpların engellenmesine yönelik tartışmalarla meşgul oldular.2020’lerin Dünyasını planlamaya başladılar.
Akıllı fabrika, robotların kullanıldığı fabrikalar günümüzde de var. Bunlar gelecekte daha karmaşık olacak. En basitinden en karmaşığına kadar bütün makineler aynı networka bağlı olacak. Bu makineler kendi iş planlarını, kendi optimizasyonunu yapacaklar. Neyi, nasıl, ne zaman yapacaklarına kendileri karar vereceği için insan ihtiyacı en alt düzeye inecek.
Teknolojiden en çok vasıfsız diye tanımladığımız işleri yapanlar etkilenecek. Depo işçisi, sürücüler… Vb. Emek yoğun sektörler sona erecek çünkü bu alanlarda makineler çalışacak, madenler gibi.2030’a kadar 800 milyon robottun fabrikalarda çalışacağı öngörülüyor. Bu durum büyük bir işsizlik dalgasının ortaya çıkması, sosyo-ekonomik sorunların artması demek.
Gelecek bugünden planlanmalı. En büyük YATIRIM, EĞİTİME yapılmalı ve en çok ilgi siyasete değil GELECEĞE, GENÇLERE gösterilmeli. BİLGİ GÜÇTÜR. Op. Dr. Ali DULUM

Okunma 11372 kez
Ali Dulum

DAĞARCIK

Gazeteler