head

2183026 810x458 75f08
Pazar, 22 Aralık 2024
Pazartesi, 30 Aralık 2019 15:57

TANKER KAZALARI ve YAPAY İSTANBUL KANALI

Yazan
Ögeyi Oylayın
(1 Oylayın)
2020 yılına girmek için sayılı saatlerin kaldıği bugünlerde Suriye, Libya, ABD Caatsa yaptırımları, Ermeni Soykırımı yalanları derken bir de İstanbul Kanalı sorunumuz oldu. Yıllar önce gündeme gelen ancak kamuoyu tepkileri üzerine bir süredir uykuya yatırılan yapay su yolu, İstanbul Kanalı Projesi, yeniden gündemde.Bu kez yapılması planlanan kanalın coğrafi yeri değiştirilmiş, İstanbul Havaalanı bölgesine yakın bir alana kaydırılmış.


Uzunca bir süredir Türkiye gündeminde yer almayan İstanbul Kanalı Projesi büyük bir tesadüf eseri olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti sonrası, ışık hızıyla gündemimize girdi ve tüm Türkiye'nin odağına yerleşti.


Yapay İstanbul Kanalı'na niye ihtiyaç var?

Hangi gerekçelerle bu yapay su yolu yapılmak isteniyor?


En önemli neden, Boğazlarda tanker özellikle doğalgaz ve petrol taşıyan tankerlerin geçişleri sırasında İstanbul Boğazı kıyısında oturan vatandaşların bu tanker geçişlerinin neden olabileceği kazalarla ilgili endişelerini yetkililere iletmeleri ve bu konuda hükümete baskı yapmaları.

Diğer bir neden ise doğalgaz ve petrol taşıyan tankerlerin Boğazda geçişleri sırasında bir kazaya sebep olarak çevreye zarar verme ihtimallerinin büyük olması.Yapay kanalın yapılması konusunda hem o bölgede ikamet eden duyarlı vatandaşların talepleri hem de çevrecilerin Boğaza ve ekolojiye olan hasasiyetleri yer alıyor(? ).

İşte icranın başında bulunanlar da bu taleplere kayıtsız kalamamışlar ki rafa kaldırılan bu projeyi günceleyerek hayata geçirmek için düğmeye bastılar.


İstanbul Kanalı'nın yapılması için öne sürülen doğalgaz ve petrol yüklü tankerlerin neden olduğu kazalar incelenecek olursa bu tarz tankerlerin yol açtığı en son kazanın 13 Mart 1994'te olduğu görülür.Güney Kıbrıs bandıralı Nassia ve Shipbroker tankerlerinin çarpışması sonucu 29 denizcinin hayatını kaybettiği kazada, Boğaza 13 bin ton petrol aktı. Bu kazadan ders çıkaran Türkiye Cumhuriyeti Devleti gerekli tedbirleri alarak benzeri bir kazanın yaşanmasını engelledi.1994-2019 yılları arası doğalgaz ve petrol taşıyan tankerlerin neden olduğu herhangi bir kaza olmadı.


Karadeniz ile Marmara Denizi’ni birleştiren İstanbul Boğazı’nın uzunluğu yaklaşık 30 km.dir. İstanbul Boğazı'nın genişliği ise yer yer değişmekle birlikte en dar yeri, Rumeli Hisarı ile Anadolu Hisarı arası yaklaşık 698 metredir.İstanbul Boğazı'nın en geniş yeri 3 bin 500 metre ile Rumeli Feneri ile Anadolu Feneri arasındadır.


Eğer mevcut İstanbul Boğazı'nın en dar yeri bile 700 metre iken tanker kazaları oluyorsa ve bu engellenemiyorsa yeni yapılacak kanalın genişliği 150 metre olacaksa doğalgaz ve petrol taşıyan tanker kazalarına yeni kanal nasıl çözüm bulacak?

Eğer İstanbul Boğazı'nda yaşayan vatandaşlar olası kazalar nedeniyle zarar görmesinler diye yapay su yolu yapılıyorsa yeni yapılacak olan yapay kanalın etrafında yaşayan vatandaşların canları ve malları değersiz mi?


Karadeniz'i Marmara'ya bağlayacak olan suni kanal projesi, yeni havaalanına yakınlığı, İstanbul içme suyu havzalarına yakınlığı, İstanbul'un akciğeri olan Kuzey ormanlarının tahribatı, kanal bölgesinden çıkacak harfiyatın durumu, harfiyat kamyonlarının İstanbul trafiğine etkileri gibi sorularla tartışılmaya başlandı bile.


Akılara gelen bir başka soru ise asgari ücretle yaşamanın güçlüklerinin konuşulduğu bu günlerde ekonomi uygun değil diye halka, çalışana verilemeyen kıt kaynakların yine ölü bir alana, inşaata, yönlendirilmesi ne kadar doğru!

Yapay kanal için öngörülen maliyetlerin 75 milyar lirayı aşıp 100 milyar lira olacagı konuşmaya başlandı bile.

Yine KDV üretmeyen bir alana vatandaşlarımızın geleceğini gömeceğiz; hamasi söylevlerde bulunarak ve sayılarla oynayarak ne kadar büyük bir ülke olduğumuz üzerinden hamaset yapacağız.

BİLGİ GÜÇTÜR.Bol okumalı günler.


Op.Dr.Ali DULUM, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Baş ve Boyun Cerrahi #Opdralidulum #Alanyakbb


Kitap öneri:Ramazan KURTOĞLU, Babilden Günümüze İsrail-Amerikan Kehanetleri,İstanbul 2019

Okunma 17370 kez Son Düzenlenme Pazartesi, 30 Aralık 2019 16:03
Ali Dulum

DAĞARCIK

Gazeteler