head

2183026 810x458 75f08
Cumartesi, 23 Kasım 2024

 

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince ‘Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği'nde değişikliğe gidildi. Yapılan değişiklikle Tebliğ'in kapsam yılı 31 Aralık 2023'e kadar uzatıldı... 

Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi.

İlçe Müdürü Rüzgar yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “ Örtü altında yapılan muz yetiştiriciliğine yönelik ise yeni yatırım kredisi kullandırılmayacak. Yeni kullandırılacak işletme kredilerinde özellikli kriter indirim oranları uygulanmayacak. Sulama birliklerinin, sulama tesislerinin elektrik ihtiyaçlarını, güneş enerjisi kaynağından üretmek için gerekli olan alet-ekipman alımı ve tesis kurulumu konularındaki kredi talepleri düzenleme kapsamında değerlendirilecek. İlgili Kanun kapsamında faaliyet gösteren sulama kooperatifleri ve birlikleriyle gerçek ya da tüzel kişi tarımsal üreticilerin elektrik perakende satış şirketi veya elektrik toptan satış şirketi veya elektrik dağıtım şirketince düzenlenmiş tarımsal faaliyetler veya sulama tarifesine tabi elektrik fatura ödemeleri için, üretim konusu ayrımı yapılmaksızın, kredi sağlanacak. Söz konusu kooperatif, birlik veya üreticilerin, yeni faturalarını ödemek amacıyla, söz konusu krediden yararlanabilmeleri için birikmiş veya normal ödeme günü geçmiş, ödenmemiş veya taksitlendirilmemiş tarımsal elektrik borçlarının, taksitlendirilerek ödenen veya ödenecek borçları varsa bununla ilgili gecikmiş taksitlerinin bulunmaması gerekiyor. Tarımsal amaçlı kooperatiflerin ve üretici birliklerinin ortaklarının/üyelerinin kapasiteleri ile uyumlu olmak kaydıyla ortak sağım ünitesi (sağım makinesi/sistemi ve soğutma tankı alımı) ve süt analiz cihazı, yem karma makinesi, balya makinesi alımına yönelik kredi talepleri de bu kapsamda değerlendirilir. Bu amaçla kredi talep edecek tarımsal amaçlı kooperatif ya da üretici birlikleri, kredi başvurusunda ortak sağım ünitesinden yararlanacak ortaklarının/üyelerinin isimlerini ve sağmal hayvan varlıkları ile ilgili bilgileri yazılı bir liste halinde ilgisine göre Banka veya Tarım Kredi’ye bildirmeleri gerekiyor.
Sabit süt sağım tesisleri, tam otomatik süt sağım makineleri (sağım robotları), sabit güneş enerjisi sistemleri, lineer ve center pivot sulama sistemleri ve sera ısıtıcılarında, 9/10/2020 tarihli ve 31269 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tarım Makineleri ve Tarım Teknolojisi Araçlarının Deney ve Denetim Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamında kredi uygunluk belgesi yerine işletme bazında düzenlenen deney raporu esas alınacak. Buna göre, Tebliğ'in kapsam yılı 1 yıl uzatılarak 31 Aralık 2023 oldu. Kuluçkahane (ticari amaçla civciv çıkaran) için 1000 adet ve üzeri kapasitelerde işletme kuran veya kurulu işletme kapasitesini asgari bu kapasitelere çıkaran üreticilere de kanatlı hayvan yetiştiriciliği kapsamında yatırım ve işletme kredisi kullandırılacak.
İşletme kredisi kullanacak kuluçkahanelerin faaliyet onay belgesine sahip olmaları gerekecek. Kanatlı sektörüne yönelik yatırım ve işletme kredisi kullanacak kanatlı işletmeleriyle kuluçkahane işletmelerinin aynı gerçek kişi ya da aynı tüzel kişiliğe ait olma zorunluluğu bulunmayacak. Gerçek ya da tüzel kişiler sadece kanatlı işletmesi ya da sadece kuluçkahane sahibi olabilecek. Damızlık kanatlı hayvanların ve damızlık yumurtaların, damızlık büyük ebeveyn, damızlık ebeveyn olduklarını gösteren sağlık sertifikası veya fatura istenecek. İşletme kredisi kullanacak damızlık kanatlı işletmelerinin Bakanlıktan alınmış damızlık kanatlı işletmeleri ile kuluçkahane (damızlık amaçla civciv çıkaran) işletmelerinin ilgili faaliyet onay belgelerine sahip olmaları gerekecek.” dedi.

Gazeteler