head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 29 Mart 2024

 

Alanya Belediyesi ve KETEM iş birliği ile Konaklı Mahallesi El Sanatları Atölyesindeki kursiyerlere, kanserde erken teşhis ve tedavi yöntemleri, risk faktörleri, belirtiler ve ücretsiz tarama noktaları hakkında seminer verildi...

KANSER 2 30464


Alanya Belediyesi tarafından Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile düzenlenen el sanatları kurs merkezlerinde sağlık ve kişisel gelişim seminerleri devam ediyor. Bu kapsamda Ocak Ayı Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle Alanya Belediyesi ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) iş birliği ile Konaklı Mahallesi El Sanatları Atölyesi’nde kanser semineri düzenlendi. Şehit Ebe Zeynep Eser Sağlıklı Hayat Merkezi Sorumlusu Dr. Işıl Güven ve Ebe Aynur Sunelcan tarafından verilen seminerde kanserde erken teşhis ve tedavi yöntemleri, risk faktörleri, belirtiler, rahim ağzı kanserinin önemi, meme ve barsak kanseri, ücretsiz hizmet veren tarama noktaları ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) hakkında bilgiler verildi; kursiyerlerin soruları cevaplandırıldı.

KANSER 3 cf0e0

OCAK AYI RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ FARKINDALIK AYI...

Rahim ağzı kanserinin erken tanı konulduğunda hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabildiğinin kanıtlandığını vurgulayan Dr. Işıl Güven şunları kaydetti: “Ölüm oranlarını azaltmak için Sağlık Bakanlığımız kansere yönelik kapsamlı sağlık programının içine rahim ağzı kanser taramalarını da almış ve büyük bir başarı ile yürütmektedir. Seminer ve farkındalık çalışmalarımız kapsamında Alanya Belediyesi Konaklı Mahallesi El Sanatları Atölyesindeki kursiyerler için de bir seminer düzenledik. Seminerde Rahim Ağzı Kanserinin önemi, erken teşhis, tarama testleri, risk grupları, belirtiler, aşılama yaş grupları hakkında bilgiler verdik ve kursiyerlerin sorularını yanıtladık.” Rahim Ağzı Kanserinin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “önlenebilen bir ölüm nedeni” olarak tanımlandığını belirten Dr. Güven, “Ülkemizde uygulanan Ulusal Kanser Tarama Programı doğrultusunda 30-65 yaş aralığındaki bütün kadınlara her 5 yılda bir HPV ve Pap Smear testi uygulanmaktadır. Taramalar, SHM ve Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) ücretsiz olarak yapılmaktadır” dedi.

KANSER 4 c643d

TARAMALAR ALANYA’DA İKİ MERKEZDE YAPILMAKTA...

Alanya İlçe Sağlık Müdürlüğüne bağlı Şehit Ebe Zeynep Eser Sağlıklı Hayat Merkezi ve KETEM biriminde erken teşhis ve tedavi için 3 kanser türüne yönelik ücretsiz tarama yapıldığını da hatırlatan Dr. Işıl Güven, “Rahim Ağzı Kanseri Testi (HPV) 30-65 Yaş arası kadınlara 5 yılda 1, Meme Kanseri Taraması (Mamografi) 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda 1, Bağırsak Kanseri Testi (Gaitada gizli kan) 50-70 yaş arası kadın-erkeklerde 2 yılda 1 yapılmaktadır. Özetle şunu belirtmek istiyorum HPV aşıları HPV’nin neden olduğu kanserlerin çoğunu önlemektedir. İleride evlenecek olan kız ve erkek çocuklarımızı HPV virüsünün neden olduğu kanser türlerinden korumak için mutlaka aşılatmalıyız” dedi.

KURS MERKEZLERİNDE SEMİNLERLER DEVAM EDECEK...

Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nimet Hacıkura, El Sanatları Atölyelerine devam eden kursiyerlere yönelik sağlık, diyetisyen, psikolojik danışmanlık, kadın hakları, kişisel gelişim konularındaki seminerlere devam edileceğini söyledi ve Sağlık Bakanlığı yetkililerine kanser konusundaki seminerleri için teşekkür etti. Bilgi almak ve Sağlıklı Hayat Merkezilerinin diğer hizmetlerinden faydalanmak için adres ve telefon: Şehit Ebe Zeynep Eser Sağlıklı Hayat Merkezi Fığla Mahallesi Hastane Sokak. No 20. (Eski Devlet Hastanesi Poliklinik Binası) Alanya/Antalya, Tel:0242 513 87 64-65-66-67        

 

 

 

 

 

 

HABER: Sariye KAYATURAN

Gazeteler