head

2183026 810x458 75f08
Pazartesi, 30 Aralık 2024

 

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, 2024 ÇKS başvurularının yarından itibaren başlayacağını belirterek, üreticilere uyarılarda bulundu...

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, 2024 Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularının yarından itibaren başlayacağını ve bu sürenin bakanlık kararıyla 4 ay ile sınırlandırıldığını açıkladı. Geçen yıl bu genelge çıktıktan sonra ÇKS yönetmeliğinde bazı değişiklikler yapıldığını hatırlatan Göktepe, üreticilerin Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine müracaat ederek veya istedikleri takdirde E- Devlet üzerinden ÇKS başvurusunu yapmaları gerektiğini vurguladı.

Göktepe, “2022 ile 2023 arasında yaklaşık 1000 üretici ÇKS’ye başvuruda bulunamadı. Alanya tarımın başkenti olarak kabul ediliyor. Ürün deseni ve çeşitliliği oldukça geniş, katma değeri yüksek ürünler yetiştiriliyor. Bu oldukça kıymetli çünkü tarımı milli güvenlik meselesi olarak görüyoruz. Birçok üretici E-Devlet üzerinden ÇKS başvurusu yaptığını sanırken aslında başvuru yapamadı. Bu noktada bakanlığımıza seslenmek istiyoruz: Alanya’da her an üretime başlayan üreticilerimiz olabilir. Bu sürenin uzatılması bizim için önemlidir. Yaklaşık 8 aydır üreticiler ÇKS başvurularını yapmak istiyorlar ancak yapamıyorlar” diye konuştu.

 

'DÜZENLEMELER BÖLGE BAZLI YAPILSIN'...
Göktepe, “Cumhurbaşkanımızın Mayıs ayında çıkardığı kararnameye göre sulama birliklerinden su alan üreticilere yüzde 50 hibe veriliyor ancak ÇKS yapamayan üreticiler de bu hibeden faydalanamıyor. Bu mağduriyetlerin önlenmesi için ÇKS sürelerinin değiştirilebileceğini düşünüyoruz. Bu bölgede Şubat-Nisan ayları arasında bile üretim yapmaya yönelik başvuruları olan üreticiler var. Her bölgenin ihtiyaçları farklı olduğu için bölge bazlı düzenlemeler yapılması gerektiğini düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

2024 ÇKS başvurularının yarın başlayacak ve 29 Aralık’ta sona erecek olduğunu hatırlatan Göktepe, odalarına değer veren üreticilerin kesinlikle bu konuda adımlar atması gerektiğini ifade etti.

Göktepe, “Toplamda 27 binin üzerinde üretici bulunmakta ve bunların yüzde 75’i 113 TL aidat ödüyor. Üreticilerimiz odayı kullanamadıklarını, oda yönetimini beğenmediklerini veya aidatın yüksek geldiğini ifade edebilirlerse, üyeliklerini sonlandırma haklarına sahiptirler. Ancak bugün 113 TL ile 8 kilo üre gübresi dahi alınamıyor. Aşılı patlıcan fidesi 15 TL, bu da 8 tane alınabileceği anlamına gelmiyor. Yarından itibaren 2024 tarihli aktif çiftçilik belgelerini üreticilerin alması gerekmektedir. Ürün beyanlarını E-Devlet üzerinden veya Tarım İlçe Müdürlüklerinden yapabilirler. 113 TL, sadece 2 paket sigara kadar bir tutarı temsil eder, bu yüzden daha fazla hassasiyet göstermelerini bekliyoruz. Üreticileri bilgilendirerek bu süreci yönetmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

'ÜRETİCİLERİ MAĞDUR ETMEMEK ÖNCELİĞİMİZ'...
Göktepe, “Üreticilerimize destek olmak, onların mağdur olmamasını sağlamak bizim önceliğimizdir. Ancak mazot gibi girdi maliyetleri nedeniyle üretim yapmak zorlaşıyor. Gençler geleceklerini göremedikleri için üretimden uzaklaşıyorlar. Tarım ve üretim stratejik sektörlerdir ve hep birlikte bu sektörlere sahip çıkmalıyız. Dışa bağımlılığı azaltmak için konuyu bilen kişilerin bu işleri üstlenmesi önemlidir. Serada 50 derecede çalışmak gerçekten zor bir durumdur. Mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.

'755 ODA KAPANMA RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA'...
Göktepe, “Ülke için en iyisini yapmaya hazırız ve ortak akıl ile çalışarak bunu başarabiliriz. 3 personel ile 27 bin üreticiye hizmet sunma çabası içerisindeyiz. Gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. 755 odanın birçoğu kapanma riskiyle karşı karşıya ve en az 7 bin kişi işsiz kaldı. Üreticiler de mağdur oldu” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

HABER:  Ayten  YILMAZ

 

 

 

Gazeteler