head

2183026 810x458 75f08
Pazar, 22 Aralık 2024

 

Alanya Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, tropik meyve üretiminin yer altı su kaynaklarını yok ettiği ile ilgili tartışmalara yanıt verdi. Rüzgar, “Alanya’da üretilen tropikal meyvelerin suyu azalttığı ya da tükettiğiyle ilgili bilgi doğru değil” dedi...

 

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, muz başta olmak üzere mango, avokado, ejder meyvesi gibi tropik meyvelerin üretimi için derin sondaj kuyularının açıldığı, yer altı su kaynaklarının yok edildiğini belirterek, "Kesinlikle izin verilmemelidir. Bu bitkileri dikenler, ülkemizi ve geleceği düşünmelidir" dedi. 

RÜZGAR MÜDÜR 3 9ea04

RÜZGAR MÜDÜR BOŞ TARTIŞMALARA SON NOKTAYI KOYDU...

Alanya Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, konuya ilişkin açıklamalarda bulunarak tartışmalara yanıt verdi. Rüzgar, Alanya'nın turizmin ve tarımın başkenti olduğunu vurgulayarak, Alanya, Gazipaşa, Manavgat ve Anamur'un tropikal meyve üretiminin yapıldığı tek nokta olduğunu belirtti. Tropikal meyvelerin suyu azalttığı ya da tükettiği iddialarının doğru olmadığını savunan Mehmet Rüzgar, “Alanya hem turizmin hem de tarımın başkenti. Alanya, Gazipaşa, Manavgat ve Anamur tropikal meyve üretiminin yapıldığı tek nokta. Elbette ülkemizin her noktasında tarımsal ve hayvansal üretim yapmak zorundayız. Üretim yaparken de su ihtiyacı az ya da çok olan ürünler var. Alanya’da üretilen tropikal meyvelerin suyu azalttığı ya da tükettiğiyle ilgili bilgi doğru değil. Alanya’da yeteri kadar suyumuz var. Zaten kuraklık ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Önümüzde günlerde yağışlarla birlikte çözülecektir. Tropikal meyve tüm Türkiye’de üretilen bir ürün değil. Üretim alanı zaten çok az. Suyun kontrollü kullanılmasını tavsiye edebilirim. Vahşi sulama yerine damlama sulama yöntemi kullanılmalı. Damlama sulama ve basınçlı sulama ile ilgili yüzde 50 hibe desteğimiz var. Üreticilerimizin çoğu zaten bu yöntemi kullanıyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 

HABER: İbrahim  AKDAĞ

Gazeteler