Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, ekibi ile birlikte rüzgar gibi esiyor ve kontrolleri aralıksız sürdürüyor...
Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, "Çiftlikten sofraya gıda güvenliğini sağlamak amacıyla hayvancılık, bitkisel üretim ve su ürünlerinde denetimleri aralıksız yapıyoruz. Alanya’da 1 Ocak’tan itibaren 3 bin 187 denetim gerçekleştirdik. 32 işletmeye idari para cezası uyguladık. Toplamda 835 bin 341 TL idari para cezası kesildi" dedi.
Alanya'da , çiftlikten sofraya gıda güvenliğini sağlamak amacıyla denetimler aralıksız sürüyor.
Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, bugün düzenlediği basın açıklamasında, hayvancılık, bitkisel üretim, su ürünleri ve gıda ürünlerindeki denetim faaliyetlerinin detaylarını anlattı.
‘ÇİFTLİKTEN SOFRAYA GIDA GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ’...
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Rüzgar, “Alanya Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak hem hayvancılık sektöründe, hem bitkisel ürün sektöründe, hem su ürünlerinde, hem de gıda ürünlerinde denetimlerimizi yapmaktayız. Çiftlikten sofraya gıda güvenliğini sağlamak için Türkiye genelinde ve Alanya'mızda sahadayız. Hem üretimimizi, hem de denetimimizi gerçekleştiriyoruz. Gıda, tarım ve hayvancılık sektöründe geniş ve büyük bir sorumluluk üstlenen bakanlığımız, toprak ve su kaynaklarımızı koruyarak, üretimde verim ve kaliteyi artırmayı, üreticinin emeğini korumayı ve vatandaşlarımızın gıda teminatını sağlamayı aralıksız sürdürmektedir. Türkiye ekonomisi ve sosyal yapısında en önemli sektörlerden biri olan gıda, tarım ve hayvancılık, etkin ve kararlı politikalarımız ile ekonomimize önemli katkılar sağlamaya devam etmektedir. Ülke güvenliği açısından da önem taşıyan bu sektörün son dönemde kazandığı ivmeyi kalıcı hale getirmek için gelecek dönemde de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Dünyada tarımsal üretimi etkileyen koşulların hızla değişmesi, stratejik önceliklerimizi dünya şartlarına uygun tarım ve hayvancılık vizyonu ile belirlememizi zorunlu kılmıştır. Bu vizyon, iklim değişikliği, doğal afetler, toprak ve su kaynaklarının azalması ve kirlenmesi, nüfus artışı, göç hareketleri, salgın hastalıklar, jeopolitik hareketler, güvenilir gıda kırılganlığı, gıda güvenliğinde korumacı eğilimler ve tarımsal gıda fiyatlarındaki istikrarsızlık gibi etkenleri dikkate alarak belirlenmiştir. Arz-talep dengesini gözeten planlı üretim yapısı ile uluslararası rekabeti, altyapı sorunlarını çözmüş, ileri teknolojiler ve verimliliği yüksek hayvancılık sektörü oluşturmak temel amacımızdır. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'na göre gıda denetimlerimizi yapıyoruz. Denetimlerimizi toplu tüketim merkezlerinde, satış bölgelerinde, depolama bölgelerinde gerçekleştiriyoruz. Riske dayalı denetimler yapıyoruz. Gıda güvenlik bilgi sistemimizde risk kategorilerimiz bulunmaktadır. Örneğin, bakkalın, manavın, restoranın riskine göre denetim yapıyoruz; personel hijyeni, ortam hijyeni ve gıda hijyenlerini değerlendiriyoruz. Buna göre disk puanı veriyoruz ve işletmeleri ne sıklıkla denetleyeceğimizi belirliyoruz. Tüm bu bilgileri gıda denetim bilgi sistemimize giriyoruz” dedi.
ALANYA’DA 32 İŞLETMEYE, 835 BİN 341 TL İDARİ PARA CEZASI...
Alanya’da ocak ayından bu yana yapılan denetimlerde kesilen cezalar hakkında bilgi veren Rüzgar, “Bakanlığımızın açıkladığı üzere, işletmelerde kare kod uygulaması yapıyoruz ve denetimlerimizi gıda denetim bilgi sistemimize giriyoruz. 'Tarım Cebimde' uygulamamızdan işletme kare kodu alıp dükkanlarına asıyoruz. Vatandaşlarımız da bu kare kodu okutarak işletmenin denetimlerini inceleyebiliyorlar. Ayrıca Alanya'ya giren her üründen numune alıp denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Alo 174 gıda hattımızdan vatandaşlarımızın işletmelerde yaşadıkları sorunları bildirebilmeleri için hizmet veriyoruz. Kaçak ve sahte alkol ve içki denetimlerini de yapıyoruz. 2024 yılında 1 Ocak'tan itibaren Alanya'da toplam 3 bin 187 denetim gerçekleştirdik. Toplu tüketim yerlerinde 1537, satış yerlerinde 1442, üretim yerlerinde ise 208 adet denetim yapmış bulunmaktayız. Bu süre zarfında 126 adet alo ihbar hattımıza şikayet gelmiştir. CİMER'den de 12 adet şikayet almış bulunmaktayız. 86 adet alkol denetimi yapıldı, 13 tanesi olumsuz olarak sonuçlandı. 32 işletmeye idari para cezası uyguladık. Toplamda 835 bin 341 TL idari para cezası kesildi” dedi.
HABER: Uğur AKDAĞ