Elliden az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti alma zorunluluğu başladı...
Sosyal Güvenlik ve Çalışma Hayatı Uzmanı, eski SGK Alanya Müdürü Muharrem Kaya, iş güvenliği ve işçi sağlığı konularında önemli açıklamalarda bulundu.
Kaya, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti alma zorunluluğu ile ilgili olarak yasal prosedürler, hizmet alımı, denetimler ve iş kazası ya da meslek hastalığı durumlarında uygulanacak süreçler hakkında bilgi verdi.
YASAL DÜZENLEME VE BAŞLANGIÇ TARİHİ...
Yasal düzenleme ile ilgili bilgi veren Kaya, “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca, tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile elliden fazla çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti almaları zorunluydu. Ancak, elliden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için bu zorunluluk, 28 Aralık 2023 tarihli ve 32413 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7491 Sayılı Kanun ile 31 Aralık 2024 tarihine kadar ertelenmişti. Süre uzatımına dair yeni bir yasal düzenleme yapılmadığından, 1 Ocak 2025 itibarıyla bu işyerleri için de iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti alma zorunluluğu yürürlüğe girdi” dedi.
İŞYERİ TEHLİKE SINIFLARI VE İŞVEREN YÜKÜMLÜLÜKLERİ...
İşveren yükümlülüklerinde değinen Kaya, “6331 sayılı Kanunun 9. maddesine göre işyeri tehlike sınıfları, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 83. maddesi çerçevesinde belirlenmektedir. İşyerinde yapılan asıl iş esas alınarak belirlenen bu sınıflandırma, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü başkanlığında oluşturulan komisyon tarafından değerlendirilmekte ve Bakanlıkça yayımlanan tebliğ ile kesinleştirilmektedir. İşverenlerin, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi için şu yükümlülükleri bulunmaktadır: İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personelinin görevlerini yerine getirebilmeleri için gerekli çalışma sürelerini sağlamak. OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) veya görevlendirilen kişilere iş güvenliği hizmetleri için uygun araç, gereç, mekân ve zamanı temin etmek. İş sağlığı ve güvenliği hizmetini yürütenler arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak. İş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun olarak bildirilen tedbirleri yerine getirmek. İş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle çalışan ölümü veya maluliyeti durumunda ihmali bulunan iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimini Genel Müdürlüğe bildirmek. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bilgileri İSG-KATİP sistemi üzerinden Genel Müdürlüğe iletmek” diye konuştu.
DENETİMLER VE UYGULAMALAR...
Denetimler ve uygulamalar hakkında bilgi veren Kaya, “İşverenler, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri konusunda gerekli önlemleri almadığı takdirde, iş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek denetimlerde mevzuata uygun hareket etmeyen işyerleri için idari para cezaları ve diğer yaptırımlar uygulanabilecektir” ifadelerini kullandı.
HABER: Uğur AKDAĞ