head

2183026 810x458 75f08
Salı, 01 Eylül 2026

 

 

Alanya’da Turizm Master Planı Çalıştayı, şehrin dinamikleri ve sektör temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi...

Kentin turizm alanındaki başlıca sorunlarının ele alınacağı çalıştay sonrası Alanya turizmini iyileştirecek yeni yol haritası belirlenecek.

Alanya turizminin geleceğini şekillendirecek önemli bir adım olan Turizm Master Planı Çalıştayı, Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Kültür ve Turizm Bakanı Danışmanı Hayri Çavuşoğlu, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ( ALKÜ) Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili ve turizm sektörü temsilcilerinin katılımıyla Beach Club Doğanay Otel'de gerçekleştirildi.

 

Alanya Kaymakamlığı, Alanya Belediyesi, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO), ALTİD ve Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) iş birliğiyle hazırlanan çalıştayda Alanya’nın turizmdeki güçlü ve zayıf yönleri ele alınırken, sürdürülebilir bir gelecek için ortak stratejiler masaya yatırıldı.

‘GÜÇLÜ BİR TEMEL OLUŞTURMAK ADINA HEPİMİZ BURADAYIZ’...
ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, “Bugün hazırlanacak turizm master planına yön vermek, stratejik önceliklerimizi ortak akılla belirlemek ve karar süreçlerinde güçlü bir temel oluşturmak adına hepimiz buradayız. Dünya turizmi dönüşürken sürdürülebilirlik, dijitalleşme veriyle yönetim, deneyim odaklı talep ve nitelikli insan kaynağının oluşumu vazgeçilmezdir. Bugün ki oturumlarda Alanya’nın 16 önemli konusu belirlenip, 8 aylık bir süreçte planlamanın 2026 yaz sezonuna yetiştirileceğine eminim” diye konuştu.

‘ALANYA’YI CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRMELİYİZ’...
Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, ”Biz neyi hedefliyoruz? Turizmde kaliteyi artırmayı hedefliyoruz. Kaliteyi arttıralım ki ayakkabı boyacısından otelcisine herkes turizmden yüksek gelir elde etsin diye uğraşıyoruz. Alanya’yı cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz. Dünü boş verip bugünden itibaren biz Alanya’yı dünden daha iyi nasıl yapabiliriz bunun için uğraşmalıyız. Bence bunu yapabiliriz. Ekranın altında Alanya’ya yön veren tüm kuruluşların amblemleri var. Bana göre orada bir tane daha yuvarlak olup onun içinde de siyasi partiler yazmalıydı. A partisi, B partisi değil. Bu işin siyasetle alakalı olmadığını, Alanya için herkesin çalışması gerektiğini söyledik. Bütün siyasi partiler oradaydı. Alanya için bir şeyler yapmamız lazım. Biz buna razıyız ve buna da hazırız” ifadelerini kullandı.

‘TURİSTİ MISIR’A KAÇIRIYORUZ’...
Alanya’nın temel sorunlarına değinen ve eleştirilerde bulunan Kültür ve Turizm Bakan Danışmanı Hayri Çavuşoğlu, "En önemli sorunlardan bir tanesi ulaşım. Mevcut yolumuzun bakımı için kara yolları ihale yaptı. Her taraf yenilenecek. 15 Aralık'ta Doğu Çevre Yolu açılacak. Kuşyuvası'na bağlanacak. 2 kayak merkezi var. Akdağ kayak merkezi ve Göktepe kayak merkezi. 2’si de şu anda hazır halde bekliyor. Yatırımcılarını bekliyor. Mısır’a turist kaçırıyoruz. Kimleri kaçırıyoruz? Yerli turistleri, gurbetçileri ve Avrupa’nın tamamından gelen birçok turisti. Sezonun en iyi zamanında hatta Mısır’ın ölü olduğu sezonda turist kaçırıyoruz. Aksayan yerlerimizi bulmazsak ne kadar çalıştay yaparsak yapalım bu turistleri kaçırırız. Yaptığımız anketlerin konuları şunlar: Kirlilik, esnafın davranışları ve taşıma. Otobüse yaşlı biri binemiyor. Çocuğu olan binemiyor. Hamile olan binemiyor. Bu esnafa zarar veriyor. Okurcalar’dan, Avsallar'dan binen turist bir daha yolculuk yapmak istemiyor. İlçemizde kirlilik hiç azalmıyor hep artıyor. Anketlerde en çok karşılaştığımız olaylar esnafın davranışları, kıyafeti, turisti kolundan tutup çekmesi ve çığırtkanlıkları. Biz turisti niye kaçırıyoruz bunu bulmalıyız. Turist neden memnun değil? Neden kaçırıyoruz? Neden pahalıyız? Bence bu toplantı Alaya için milat olacak. Hep beraber çok güzel şeyler başaracağız” dedi.

ERDEM: “BU PLAN, ALANYA’DA TÜM PAYDAŞLARI BULUŞTURAN İLK ÇALIŞMA”

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Eray Erdem ise çalıştayın önemine dikkat çekerek şunları söyledi; “Yaklaşık bir buçuk yıl önce Alanya’nın genel sorunlarıyla ilgili üyelerimize bir çalışma başlattık.

Sorunları ve çözüm önerilerini bize iletmelerini istedik. Gördük ki hayatımıza etki eden sorunların yüzde 60’ı insan odaklı. Şehrin marka değerini yükseltmek istiyorsak, her birimiz işimizi bu bilinçle sürdürmeliyiz.

Diğer kısmı altyapı sorunları. Alanya çok kısa sürede büyük bir yük aldı, yıpranmışlık ve yorgunluk var. Bu çalıştay sonucunda iyi bir reçete ortaya çıkacak. En büyük sorumluluk icra makamlarında; bizlere düşen STK’lar olarak destek vermek.

Kamuoyu da doğru anlayıp doğru destek olmalı. Bu, Alanya’da tüm paydaşların ilk kez aynı masa etrafında buluştuğu bir master plan çalışması. Hepimiz buna sahip çıkmalıyız. Reçete yazıldıktan sonra uygulamada icra makamlarının tereddüt etmeden adım atması gerekiyor.”

 

‘ALANYA’MIZ ADINA SON DERECE ÖNEMLİ BİR ÇALIŞTAY’...
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, “Alanya’mız adına son derece önemli bir Çalıştay. Bugüne kadar hepimiz Alanya’nın sorunları, gelecekte neler olabileceği ya da gelişmesi noktasında ayrı ayrı çaba gösterdik. Ama bugün geldiğimiz noktada Alanya’nın geleceği hakkında neler yapılabilir neler yapmalıyız diye burada bir araya geldik. Katılımlarınız ve fikirleriniz son derece önemli” diye konuştu.

ORTAK VİZYON: SÜRDÜRÜLEBİLİR VE NİTELİKLİ TURİZM

Çalıştayda Alanya turizminin mevcut durumu, sürdürülebilir kalkınma hedefleri, altyapı ihtiyaçları ve geleceğe yönelik stratejik planlamalar ele alındı.

 

Katılımcılar, kentin doğal, kültürel ve tarihi değerlerini koruyarak dört mevsim turizm vizyonunun güçlendirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunarak anket doldurdu.

 

 

 

HABER: Halime  Yağmur  AKDAĞ