head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 29 Mart 2024

Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Uyum Zorunluluğu hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi...

Toplantıda konuşan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme Ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’nin amaçlarını anlattı.

Rüzgar, “Yeni düzenleme ile öncelikle yönetmeliğin kapsamı genişletildi. Toplu tüketim yerlerinde son tüketiciye sunulacak gıdaları ve mesafeli satış dahil olmak üzere gıda satış yerlerinin sorumluluklarını da kapsayacak şekilde yönetmelik genişletilmiştir. Yönetmeliğin 9’uncu maddesinin birinci fıkrasının ilgili bendi gereğince son tüketiciye sunulacak olan hazır ambalajlı gıdalarda beslenme bildirimi zorunlu hale getirilmiştir” dedi. Etiketin yanıltıcı olmaması gerektiğini ifade eden Rüzgar, “Bu kapsamda, hazır ambalajlı gıdaların etiketlerinde gıdanın 100 gram veya 100 mililitresinde enerji değeri ile birlikte besin öğelerinin (yağ, doymuş yağ, karbonhidrat, şeker, protein ve tuz) miktarının yer alması zorunludur. Toplu tüketim yerlerinde menü ya da yazı tahtası aracılığıyla, gıdanın adı ve alerjen madde bilgisi ile alkol ve domuz kaynaklı bileşen kullanımına ilişkin bilgilerin son tüketiciye sunulması zorunlu hale getirilmiştir. Toplu tüketim yerlerinde herhangi bir gıda ile ilgili gıdanın adı ile birlikte gıdanın bileşiminde bulunması halinde alerjen, alkol ve domuz kaynaklı bileşene ilişkin bilgilerin verilmesi zorunludur” İfadelerini kullandı.

Toplantıya;

--Alanya Belediyesi Zabıta Müdürü Hasan Akın,

--Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci,

--Bakkallar Odası Başkanı Velittin Yenialp,

--Pazarcılar Odası Başkanı Hasan Yiğit,

--Kleopatra Otelciler Birliği Başkanı Servet Şakiroğlu da katıldı.

 

 

 

HABER: Uğur AKDAĞ

Gazeteler