head
2183026 810x458 75f08
Perşembe, 25 Nisan 2024

Alanya’da sektör temsilcileri, alınan Coronavirüs önlemleri sonrası durma noktasına gelen sosyal hayatın yaratacağı ekonomik daralmaya dikkat çekerek devlet desteği istedi...

Coronavirüs vakalarının artmasıyla birlikte Türkiye için de ‘Sokağa çıkma yasağı’nın gelip gelmeyeceği merak konusu oldu. Kaygının her geçen gün arttığı salgın süreci ve sokağa çıkma yasağı halinde halkın yaşayacağı ekonomik sıkıntıyla ilgili Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Genel Başkanı Mehmet Ali Dim de sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

M.ALİ.DİM80705211 10157706483850890 4627511963595833344 n fb742

KGK Genel Başkanı ve DİM Medya Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Dim


Sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi halinde halkın ekonomik olarak kötü bir sürece gireceğinin altını çizen KGK Genel Başkanı Dim “Halka sokağa çıkmayın demek kolay! Ama sokağa çıkmayı gerektiren zorunluluklar ortadan kalkmalı. Geçim derdi devam ederken nasıl olacak? Her ülke milyar dolar bütçeler ayırarak halkına destek oluyor. Bizim devletimiz de corona ile mücadeleye büyük bir bütçe ayırmalı” dedi. Sokağa çıkma yasağının gelmesiyle birlikte ödeme planlarının olumsuz yönde etkileneceğinin altını çizen Dim, “Halk sokağa çıkmayacaksa yaşamsal faaliyet veren kurumlar (elektrik, su, gaz ve telekomünikasyon şirketleri) fatura ödemeleri ertelenmeli. Hatta bankalara kredi ve kredi kartı ödemeleri cezasız ve faizsiz olarak ötelenmeli” şeklinde konuştu.

 

VELİTTİN YENİALP 6dcf2

Alanya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Velittin Yenialp

 


"DEVLET KÜÇÜK ESNAFIN ELİNDEN TUTMALI"...
Alanya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Velittin Yenialp ise bu dönemde küçük esnafın ayakta kalmasının devlet desteğine bağlı olduğunu vurguladı. Turizmin bitmesi halinde sokağa çıkıp çıkmamanın bir öneminin olmadığını belirten Yenialp, şunları söyledi: “Sokağa çıkma yasağı resmi olarak ilan edilmedi ama hepimiz sokağa çıkma yasağı varmış gibi yaşıyoruz. Bu dönemde devletimizin mutlaka küçük esnafa destek olması gerekiyor. Esnafların gerek bankalardan, gerekse de esnaf kefaletten kullandığı kredi ödemelerinin bir şekilde ertelenmesi gerekiyor. Nakit olarak devletimizin yapacağı bir yardımla esnafımız bir nebze de olsa rahat nefes alabilir. Ayrıca en azından altı ay geri ödemesiz ve faizsiz kredi desteği verilebilirse çok güzel olur. Sokağa çıkma yasağı resmileşirse gıda satan işletmeler mutlaka açık kalmalı. Örneğin Amerika’da da halk sokağa çıkmıyor ama marketler açık. Bu şekilde de önlemler alınmalı.”

 

SERVET ŞAKİROĞLU33534190 10211025763271051 609013254332612608 n 0b4bb

Kleopatra Otelciler Birliği Başkanı Servet Şakiroğlu

 


"TURİZMCİ DEVLET DESTEĞİ BEKLİYOR"...
Devletin bu süreçte işletme sahiplerinin yanında olması gerektiğini aksi halde gidişatın karanlık olduğunu belirten Kleopatra Otelciler Birliği Başkanı Servet Şakiroğlu ise devletin turizmciye en kısa sürede elini uzatması gerektiğini söyledi. Şakiroğlu, “Devletin turizmciye en kısa sürede elini uzatması lazım. Kredi ve ödemelerin ertelenmesi gerekir. Devletin yapacağı teşvikler turizmin gidişatı için çok önemli. Sektör ancak bu şekilde ayakta kalır” diye konuştu.

 

MUSTAFA DURUSOY12928124 10208989101542930 2869800224996410916 n 130ab

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Alanya Şubesi Başkanı Mustafa Durusoy

 

"İSTİHDAMIN YÜKÜ TEŞVİKLE HAFİFLETİLEBİLİR"...
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Alanya Şubesi Başkanı Mustafa Durusoy, istihdam üzerindeki yükün ancak devlet teşvikleri ile hafifletilebileceğini belirtti. İlk vakanın ortaya çıktığı gün genel merkeze raporlarını ilettiklerini belirten Durusoy şunları söyledi: “Çin’deki ilk vakanın çıktığı gün MÜSİAD Genel Merkezi bütün bölgelerden olma ihtimali olan sıkıntılar ve tavsiye edilen önerileri içeren bir ön rapor istedi. Biz de üyelerimizle birlikte raporumuzu genel merkeze gönderdik. Bu süreçte tabii ki biz de yarın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı açıklamayı dört gözle bekliyoruz. Antalya, Akdeniz bölgesinin büyük bir turizm destinasyonu. Hizmet sektöründe çalışan ciddi bir insan gücümüz var. Biz istihdamın üzerindeki yükün hafifletilmesi için devletimizden destek bekliyoruz. Türkiye olarak birçok kriz atlattık. Tecrübeliyiz. Bunu da en kısa sürede atlatacağımızı umut ediyoruz. Bu dönemde mantıklı davranmalıyız ve her şeyden kendimizi izole etmeliyiz. Yoksa daha ağır faturalar ödeyebiliriz. Devletimizden de beklentimiz istihdamda işletme sahiplerinin ve çalışanların yükünü hafifletecek teşvikler. Çünkü bu süreç uzarsa süresiz işten çıkarma ya da ücretsiz izinler olabilir. Bunun önüne geçilmeli. Hiç kimse mağdur olmamalı. Eğer tedbirler daha da ağırlaştırılacaksa raporlu izinler olmalı. En azından SGK bazı şeyleri karşılamalı. Şimdi kendimizi her şeyden izole etmemiz gerekiyor. Candan daha önce hiçbir şey yok.”

 

AKIN TABAKLAR12744109 972803852756773 204706021560464262 n 23aef

Alanya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ALSİAD) Başkanı Akın Tabaklar

 

"İFLASLAR YAŞANABİLİR"...
Alanya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ALSİAD) Başkanı Akın Tabaklar ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Korona salgınının ekonomiye etkisi önceki kriz ve salgınlardan çok daha ciddi boyutlardadır. Bu salgının ülkemizde görülmeye başlandığı andan itibaren hükümetimiz ciddi bir çalışma içerisine girmiş, acil durumlarda alınması gereken bir çok önlemi, diğer ülkelerde gördüğümüz gibi çok geç olmadan almaya başlamıştır. Fakat olası bir durumda ortaya çıkabilecek ekonomik krizin çok yıkıcı ve üzücü sonuçları olabileceği, bir çok şirketin iflas edebileceği, insanların işlerini kaybedebileceği, borç krizinin ortaya çıkabileceği öngörülüp buna göre hükümetin önlemler alması, bazı müdahale ve yardımlarda bulunması önem taşımaktadır. İşten atılanlar için işsizlik sigortası, işsizlik maaşında süre ve miktar artışı, süreçten etkilenen şirketlere kapsamlı ve hedefli mali ve finansal önlemler yapılmalı.
Zarar gören şirketlere nakit desteği, ücret teşviği veya vergi indirimi uygulanmalı. Şirketler için vergi ödemelerinde son ödeme tarihlerinin uzatılması ile bir nebze de olsa ayakta kalmaları sağlanabilir.

Kamu-özel sektör ve iş dünyasının birlikte oluşturacağı doğru ve etkili kriz yönetimi, bu virüsün oluşturduğu ekonomik etkilerin en aza indirilmesinde büyük önem taşımaktadır. Dünya olarak bir kez daha yaşamak istemediğimiz günlerden geçiyoruz. Ülkemizde alınan bu etkin önlemlerle ve halkımızın da göstermiş olduğu sağduyu ile can kayıplarının yaşanmamasını umuyoruz. Böyle bir süreçte ALSİAD olarak aktif rol almaya ve katkı vermeye her zaman hazırız” ifadelerine yer verdi.

 

 

 

 

HABER: İbrahim AKDAĞ

 

 

 

 

Gazeteler