head
2183026 810x458 75f08
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Bölgenin en büyük yasal alkollü içki üreticisi olan Alanya markası Kırbıyık A.Ş, hakkında çıkan haberlere yanıt verdi...

Geçen hafta koronavirüsle mücadele kapsamında kullanılmak üzere Sağlık Bakanlığı’na 100 bin litre etil alkol bağışlayan, ödüllü işadamı
Şahin Kırbıyık’ın sahibi olduğu Kırbıyık A.Ş, hakkındaki iddialara yanıt verdi. Kırbıyık A.Ş. tarafından yapılan açıklamada; “Tamamen yerli sermaye ile kurulmuş ve yerli üretim yapan Kırbıyık İçeçek A.Ş. Antalya ilinde toplam 14 bin metrekare kapalı alana kurulmuş, 120 kişiye istihdam sağlayan büyük bir işletmedir. Firma bu zamana kadar gerek insan sağlığına; gerekse tüm faaliyetlerinin işleyişinin hukuka ve ilgili mevzuata uygunluğu konusunda tek bir pürüz dahi yaratmamıştır. Firma vergi yükümlülükleri konusunda da oldukça titiz çalışan bir firma olup, il bazında 2019 yılı vergi rekortmeni ünvanına sahiptir.


YARGI SÜRECİ DEVAM EDİYOR...
Firmanın; kısa bir sürede, yerli bir firma olarak, tek başına ve emin adımlarla hızlı yükselişinin ardından geçmiş yıllarda bazı ürünlerle ilgili analizler yapılmıştır. Bu analizlerde firmanın ürünlerinin içerisinde TBA (tersiyer bütil alkol) bulunduğu iddia edilmiştir. Bu iddiaya karşılık itiraz edilmiş ve yargısal süreç başlamıştır.
Hali hazırda yargısal süreç devam ederken gerek firmamızın gerek davalı kurumun haklarına zarar vermemek açısından yargılamayla ilgili detaylı bilgilere yer verilmeyecek olup, bu süreçteki ispatlı haklılıklarımızdan bahsedilecektir.


‘HUKUKİ HİÇBİR DAYANAĞI YOK’...
İlgili analizler itirazlarımızda da belirttiğimiz üzere usulüne uygun yapılmış analizler değildir. Yargı süreci de bu esas üzerinden devam etmektedir. Mahkeme kararının kesinleşmesi ile birlikte ilgili kararın ilgili kısımları paylaşılacak olup 2 yıl öncesine ait hiçbir kanıtı olmayan analizler hakkında yürütülen asılsız politikaların gerçeği ve hukuki hiçbir dayanağı yoktur. Bu yargısal sürecin üzerine ilgili idareler de firmayı haklı görecek ki firma faaliyete devam etmiş, sayısız yeni üretim ürününü piyasaya sürmüş, ilgili devlet kurumlarından kapasite artışı talebinde bulunmuş bunun üzerine kapasite arttırımına müsaade edilmiştir. Firmanın kapasite arttırımı gerçeğiyle birlikte insan sağlığına yahut başka bir aykırılığa neden olacak faaliyeti bulunmadığı bir kez daha ispatlanmıştır.


‘MESNETSİZ BİR POLİTİKA YÜRÜTÜLÜYOR’...
2019-2020 ürünlerine ilişkin firmanın ürünlerinde TBA olmadığının kanıtı yine il ve tarım orman müdürlüğünün 2019-2020 üretim tarihli ürünlerine ilişkin yaptığı analizlerde açıkça görülmektedir. İl ve Tarım Orman Müdürlüğünün bu ürünlere karşı yaptığı analizlerde tespit edilen ‘TBA bulunmadığı’ raporuna karşılık firmaya karşı aslı astarı olmayan mesnetsiz bir politika yürütülme olup yerli, yüzlerce kişiye iş olanağı sağlayan, tüm vergilerini eksiksiz ve zamanında ödeyen, bu zamana kadar hakkında tek bir şikayetin bulunmadığı firmanın piyasadan çekilmesinin düşünülememektedir.


YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLDİ...
Öyle ki firma hakkında ilgili kurumlarca 19 Şubat 2020 tarihinde belge iptali yapma maksatlı bir yazıyla işlem tesis edilmek istenmiştir Buna ilişkin de Antalya İdare Mahkemesi nezdinde yürütmeyi durdurma kararı alınmıştır. Haklı gerekçelerimiz yargı kanadında da görülmüş olacak ki, firma hakkında asılsız yürütülen iddialarla firmanın kapatılmasının önüne yargı makamları aracılığıyla geçilebilmiştir. Firmanın haklı itirazları bu süreç içerisinde ilgililerce dikkate alınmamış ve firma sonunda yargılama makamları önünde haklılığını ve itirazlarını dile getirmiş ve yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Gerek Kamu Etik Kurulu, Kamu Teftiş Kurumu, ilgili kurumların itiraz makamları, Antalya ve Ankara idare mahkemeleri, cumhuriyet savcılıkları, CİMER nezdinde haklılığımıza ilişkin yargısal ve idari süreçler başlatılmış olup yürütmeyi durdurma kararında olduğu gibi her karar gerçek ve doğruları paylaşmaktan imtina etmeyen firmamız tarafından kararlar kesinleşince paylaşılacaktır.
Firma kendisi hakkında yürütülen tüm kararlama kampanyalarının ve bunları yapan şahıslar hakkında yargısal süreçlerini de ayrıca devam ettirmektedir.


‘İNSAN SAĞLIĞI TEHDİT EDİLMEMEKTEDİR’...
TBA’nın varlığı kabul edilmemekle birlikte firmamız tarafından alınan; Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji ve Farmasötik Kimya Bölümü 8’i Avrupa kayıtlı Toksikolog (E.R.T.) belgesine sahip, 5’i Prof. Dr. unvanlı 9 öğretim üyesince hazırlanmış raporda;
‘Tersiyer Bütil Alkol (TBA), bilimsel raporumuzda da açıklanan koşullar çerçevesinde güvenli kabul edilmektedir. Üretim esnasında kullanılan etanol içerisinde safsızlık olarak bulunması veya üretim tanklarında temizlik amacıyla kullanılan alkolün içerisinde kirlilik olarak bulunması ihtimal dahilinde olsa bile, bitmiş (son) ürün içerisinde kantitaif olarak saptanan TBA’nın belirtilen dozlarda kısa veya uzun süreli tüketilmesinin zehirlenmeye neden olabileceği yönünde ulusal veya uluslararası literatür bilgisi bulunmamaktadır’ ifadeleri kullanılmış; tüm yaşam boyunca tekrarlayan dozlarda t-bütil alkolün ağızdan alınması durumundaki risk dozu belirlenmiş ve ‘Sonuç’ kısmında da, olurda gerekçe gösterilen tüm raporlar değerlendirilmeye alınarak ‘Elde edilen tüm veriler göz önüne alındığında aromatize şarap bazlı içkilerde tespit edilen t-bütil alkol düzeylerinin hayatı tehdit eden bir toksisiteye neden olmayacağı düşünülmektedir’ sonucuna ulaşılmıştır.

KIRBIYIK TAPDK ALKOLLÜ İÇKİ ÜRETİM İZİN BELGESİNE (ÜİB) HAİZ FİRMALAR ARASINDA YER ALIYOR...

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan Alkollü İçki Üretim İzin Belgesine Haiz Firmalar listesinde de Kırbıyık A.Ş.'nin yer aldığı görülüyor. Ruhsatı olmayan bir fabrika bu listede yer alamıyor.

KIRBIYIK RAPOR 2 image 160 dd257

KIRBIYIK RAPOR 3 7b1e9277 143e 4094 ab51 e17387eb0d3f 9ae71

KIRBIYIK RAPOR 4 394585ac 5836 45ec bf5d 04378c21e65f 731e4

Yani insan sağlığına zararı hiçbir şekilde tespit edilememiş TBA hakkında bilimsel raporlar alınıp firmamız tarafından olabildiğince titiz ve özenli bir yargı süreci yürütülmektedir.” denildi.

 

 

HABER: İbrahim AKDAĞ

 

 

 

 

 

 

Gazeteler