head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 19 Nisan 2024

2 üniversitenin bulunduğu Alanya’da vatandaşlar üniversitelerden kentin sorunlarına yönelik bilimsel araştırmalar yapması ve mesleki eğitim kursları açmasını istiyor... 

 

Alanya Kent Konseyi ile Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nin (ALKÜ) “Alanya halkının ilçedeki üniversiteler üzerindeki algılarının ve farkındalıklarının ölçülmesi” amacıyla yaptığı anket çalışması sonuçlandı.

alkü logoQO7FT38j 400x400 7413d


HALK KOMŞULUKTAN MEMNUN...
Ankete katılan isimlerin verdiği bilgiler sonucu hazırlanan rapor, Alanyalıların üniversite öğrencileriyle komşuluk yapmaktan mutlu olduklarını ortaya koydu. Katılımcılarının % 60’nın erkek %40’ının kadın olduğu anket çalışmasında üniversitelerin Alanya ekonomisine pozitif katkı yaptığı bilgisine ulaşıldı. Katılımcılarının çoğunluğunun evli, en az lise mezunu olduğu çalışmada üniversitelerin işsizliğin önlenmesi adına önemli bir yatırım olduğu da ifade edildi. Üniversitelerin şehrin sosyal ve kültürel alanda gelişimine katkı sağladığının dile getirildiği ankette, bu kurumların hoşgörü ve demokrasinin gelişimine katkı yaptığı ortaya konuldu. Alanya halkının üniversitelerden beklentilerinin de raporlandığı çalışmada bölge halkının üniversitelerden birinci beklentisi, üniversitelerde kentin sorunlarına yönelik bilimsel araştırmalar yapmaları ve çözüm önerileri sunmaları, ikinci temel beklentileri ise halka yönelik mesleki eğitim kursları, sertifika programları açması yönünde oldu.
Anket çalışmasında en dikkat çeken sonuç ise üniversitelerin kurulması sonrası Alanya’da konut ve işyeri kiralarının artması oldu.

kent konseyi logounnamed a0c6b


UZUN YILLAR ALANYA’DA YAŞAYANLAR ANKETE KATILDI...
Anket çalışmasına katılanların %60’ını erkek %40’ını ise kadın katılımcılar oluşturdu. Her yaş grubundan katılımcının yer aldığı araştırmada, katılımcıların büyük bir çoğunluğunu (%67) evli kişiler oluşturdu. Katılımcılar eğitim durumları açısından ele alındığında ise üniversite mezunları ile lise mezunları ön plana çıktı. (Bu iki grubun katılımcılar içerisindeki toplam oranı % 65). Araştırma kapsamında yer alanların %61’ini aslen Alanyalı olmayan fakat uzun yıllardır Alanya’da yaşayan kişiler oluşturdu.

 

ahep28581265847 48648140ec z c35cc

 

ÜNİVERSİTELER EKONOMİYE CANLILIK GETİRDİ...
Ankete katılanlara üniversitelerin Alanya ekonomisine etkileri de soruldu. Katılımcıların bu konudaki düşünceleri şöyle:
1.Genel olarak üniversiteler Alanya ekonomisine canlılık getirdi.
2. Üniversitelerin kurulmasıyla her geçen yıl, bölüm ve öğrenci sayısının artmasıyla yeni ve farklı iş yerlerinin açılması sağlandı.
3.Kurulan üniversiteler Alanya’ya yeni ve farklı yatımların yapılmasını sağladı. Bundan sonra da yeni yapılacak yatırımlarda üniversiteler en önemli çekicilik faktörüNÜ oluşturuyor.
4.Üniversiteler yerel halkın ekonomik yaşam standartlarını yükseltti.
5.Üniversiteler Alanya’da kısmen işsizliğin azalmasına katkı sağladı.
6.Üniversiteler Alanya ekonomisine bir canlılık getirilmesiyle beraber özellikle ev kiraların artmasına neden oldu.

 

alanya 3 unnamed 0c054

 

KÜLTÜREL DEĞERLERİN KORUNMASI SAĞLANDI... 
Araştırma kapsamında yer alan Alanya halkı genel olarak üniversitelerin, sosyal ve kültürel değerlerin korunmasını sağladığını ve kültürel yozlaşmayı önlediğini düşündüğünü belirtti. Alanya halkının üniversitelerin sosyal değerler üzerine diğer düşünceleri şöyle:
1. Üniversiteler Alanya’ya sosyal ve kültürel bir canlılık getirdi.
2.Üniversiteler yerel halka, ulusal kültürün farklı alt kültürleri tanıma fırsatı sundu.
3.Çocuklara ve gençlere güzel örnekler oluşturdu.
Genel olarak katılımcılar üniversite öğrencileriyle komşuluk yapmaktan rahatsızlık hissetmediklerini ifade etti.

 

alanya 4 5e4cd6195542841b600c5e35 0648c


ALANYA’NIN İMAJINI ARTIRMADA ETKİLİ OLDU...
Ankete katılanlara üniversitelerin Alanya’nın imajı üzerine etkileri de soruldu. Vatandaşların bu konudaki düşünceleri şöyle:
1.Alanya’daki üniversiteler Alanya’nın imajı ve tanınırlığını artırmada çok etkili oldu.
2.Alanya’daki üniversiteler olumlu bir imaja sahip. Alanya’daki üniversiteler sosyal sorumluk vb. gibi birçok proje ve çalışmalar gerçekleştiriyor. Bütün bu çalışmalar Alanya halkının sosyo-kültürel yaşamını olumlu yönde etkiledi.
3.Alanya’daki üniversiteler hoşgörü ve demokrasi kültürünün gelişmesine çok önemli katkı sağladı.

alanya 5 unnamed 6a390


ÜNİVERSİTE EKONOMİK YAPIYI ETKİLEDİ...
Yerel halkın üniversitelerden beklentilerinin de sorulduğu ankete katılanlar genel olarak Alanya’daki üniversitelerin ilçenin sosyo-kültürel ve ekonomik yapısı üzerinde çok olumlu katkılar sağladığını belirtti. Bununla birlikte bölge halkının üniversitelerden temel olarak iki beklentisi bulunuyor. Bölge halkının üniversitelerden birinci beklentisi, üniversitelerde kentin sorunlarına yönelik bilimsel araştırmalar yapmaları ve çözüm önerileri sunmaları. İkinci temel beklentileri ise, halka yönelik mesleki eğitim kursları, sertifika programları açmaları. 

alanya 2 unnamed 53559

 

 

HABER: Uğur AKDAĞ

Gazeteler