head

2183026 810x458 75f08
Perşembe, 02 Ocak 2025

Boğazkent (Serik) Uygulamalı Çevre Eğitimi ve Kuş Halkalama İstasyonu’nda ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine çevre eğitimi veriliyor.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ile T.C. Tarım ve Orman VI. Bölge Müdürlüğü ve Serik Belediye Başkanlığı arasında ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik uygulamalı çevre eğitimi verilmesi amacıyla imzalanan protokol kapsamında Boğazkent Kuş Halkalama İstasyonu 2019 ilkbahar çalışması ve uygulamalı çevre eğitimi yoğun olarak devam ediyor.

20190413 161643 f729d
Araştırma Koordinatörü Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hakan Karaardıç, çalışma ile ilgili olarak “Ülkemiz kuş çeşitliliği ve kuş göçleri açısından zengin bir ülke olmasına rağmen, yeterli sayıda araştırma olduğu söylenemez. Her ne kadar son yıllarda artan uzman sayısıyla birlikte konuyla ilgili bilimsel araştırmaların sayısı artış gösterse de, Avrupa’nın kuş çeşitliliği ve göç rotaları açısından bu kadar zengin bir ülke için yeterli değildir. Bu durum Boğazkent (Serik) Kuş Halkalama istasyonumuzun önemini daha da artırmaktadır. Boğazkent Kuş Halkalama İstasyonumuzun bir hedefi de kuş araştırmalarında uzman yetiştirmektir. Çalışmalarımıza deneyim kazanarak uzmanlaşmak hem de yardımcı olmak üzere başta Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitemiz öğrencileri, farklı üniversitelerden Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri, aynı zamanda protokol ortağımız Doğa Koruma ve Milli Parklar VI. Bölge Müdürlüğümüz değerli çalışanları da katılım sağlamaktadır. Böyle güçlü bir ekiple şu ana kadar 40 kuş türünden 1000 civarında kuş halkalanarak gerekli ölçümler alındı ve tekrar serbest bırakıldı” dedi.

20190410 115737 f6c89
“ÇEVRE BİLİNCİ HAYAT BOYU DEVAM EDİYOR”
Konuşmasının devamında Dr. Hakan Karaardıç, “Protokolümüzün temel amaçlarından biri de uygulamalı çevre eğitimidir. Toplumların sürdürülebilir bir yaşam için çevre sorunlarının çözümüne yönelik bütüncül koruyucu bir yaşam politikasını benimsemeleri gerekmektedir. Bu da çevre eğitiminin önemini bir kat daha artırmaktadır. Çevreyi korumaya yönelik tutum, değer, bilgi ve becerilerin geliştirilmesi ve sonuçlarının görülmesi süreci ise çevre eğitimini oluşturmaktadır. Bunun sonucunda çevre bilinci meydana gelmektedir. Çevre bilinci hayat boyu devam eden bir süreçtir. Bu bağlamda, ağaç yaş iken eğilir atasözümüzü temel alarak bu bilincin küçük yaşlardan itibaren kazandırılmaya başlanması ve davranışa dönüştürülmesi düşüncesiyle Doğa Koruma ve Milli Parklar VI. Bölge Müdürlüğümüz, Serik Belediye Başkanlığımız ve üniversitemiz işbirliği içinde bu çalışmanın temellerini attık. Önceki yıllarda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Serik Kaymakamlığı işbirliği ve izni ile başta Serik İlçemize bağlı çok sayıda ortaokul öğrencisine uygulamalı çevre eğitimi verdik. Bu yıl da aynı hedef doğrultusunda eğitimlerimize devam ediyoruz. Üniversite öğrencilerimize, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik hazırladığımız programlar doğrultusunda ve sahada öğrencilerle birlikte yaptığımız uygulamalarla çevre sorunlarını duyarlı, canlıları bilen ve bilinçli koruyacak gençlerin yetişmesine katkı sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

 20190414 105338 775e020190414 105338 775e0

Gazeteler