head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 29 Mart 2024

AGF Genel Başkanı ve AGC Başkanı Gaye Coşkun, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla mesaj yayınladı... 

AGF--Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve  AGC--Alanya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Gaye Coşkun, 24 Temmuz Basın Bayramı'nda açıklamalarda bulundu.

Başkan Gaye Coşkun, "Pandemi gölgesinde, korona salgınının dördüncü dalga endişeleri içerisinde, mübarek Kurban Bayramı’nı geride bırakırken, yakın tarihimizde iz bırakan gelişmelerden biri olan 24 Temmuz 1908 tarihini, “ikinci Meşrutiyet’in ilanının ve basında sansürün kaldırılışının 113’üncü yıl dönümünü de” kutluyoruz. 24 Temmuz yani basında sansürün kaldırılışı, Türk basınındaki en özel, sembolik değeri olan günlerden birisi. Günümüzde değişik adlar altında kutlanmakta.24 Temmuz 1908 tarihinde basın’da sansürün kaldırılması ile demokrasi ve özgürlük yolunda önemli bir adım atılmıştır. Haber alma hürriyetinin dönüm noktası olarak nitelendirebileceğimiz bu adımın bir göstergesi olarak, her yıl 24 Temmuz günü “Gazeteciler ve Basın Bayramı” olarak kutlasak da; aradan geçen 113 yıllık gibi uzun bir sürede, basının, medyanın temel, yapısal sorunları değişmedi, günümüzde ise; ne yazıkki ağırlaşarak devam etmekte!

'YEREL MEDYANIN EN BÜYÜK TEHDİDİ'
Günümüzde sansürün biçimi, bu topraklarda 113 yıl önceki gibi olmasa da şekil değiştirdi. Artık, ekonomik sıkıntılar, ekonomik yaptırımlar, Türk basını’nın, Anadolu’da yerel medyanın önündeki en büyük tehdit! Tüm bunların üstüne, iletişim çağının getirdiği yenilikler, teknolojik dönüşümler, maddi problemlerin üzerine, dijital çağa, yeni medya süreçlerine uyum gibi gereklilikleri de zorunlu kılıyor. Akdeniz bölgesindeki meslektaşlarımız da, tüm yurt genelinde olduğu gibi, medyadaki sorunları yaşıyor. Giderlerin sürekli arttığı, gelirlerin azaldığı, bayram öncesinde bir de tasarruf tedbirleri şokunu yaşayan yerel basın, tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen, bölgemizin sesi, illerimizin gözü- kulağı olma görevini sürdürüyor.

'AKDENİZ'DEN SESLENİYORUZ'
Akdeniz’den sesleniyoruz; beklentimiz, 24 Temmuz’lardaki basına yönelik o sıcak mesajların, olumlu dil’in, bu ilginin, klasik bir gün kutlaması olmaktan öte, “somut kazanımlara dönüşmesi’dir..” Hep söylediğimiz gibi; ‘fazilet adaları’ olan Anadolu basını’na mutlaka sahip çıkılmalı, desteklenmelidir. Basına verilen destek, demokrasi kalitemizin, özgürlükler çıtasının yükselmesi demektir. Başta; ‘basın meslek yasası olmak üzere, internet yasası’ gibi temel yasal düzenlemelerin de artık hayata geçirilmesini bekliyoruz" dedi. 

 

 

 

HABER: Ayten YILMAZ

Gazeteler