head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 19 Nisan 2024

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ALTSO) Mehmet Şahin, üniversite tercih ve kayıt döneminin başlaması ile birlikte başlayan yurt sorunu hakkında açıklamalarda bulundu...

15 Bini aşkın öğrenci kapasitesinin olduğu Alanya’da yeterli yurt olmaması nedeniyle öğrenci tercihlerinin Alanya adına olumsuz etkilenebileceğine dikkat çeken Şahin, “Alanya devlet ve vakıf olmak üzere iki üniversitenin olduğu tek ilçe. Yükseköğrenimin yaygınlaşması ve sağlam temellere oturabilmesi için verdiğimiz mücadelenin Alanya’mızın sosyo ekonomik yapısına katkıları hepimizin malumu. Bu süreci daha ileri taşımak için acilen devletimize ve yerel idarelere önemli görevler düşüyor” dedi.

Başkan Şahin, başta yüksek kira bedellerine dikkat çekerek, devletin aldığı gelir vergisi ile yerel idarelerin aldığı Emlak ve Çöp Vergileri konusunda mülk sahiplerine bazı istisnaların sağlanması ve bu istisnaların öğrenci kiralarına direkt olarak yansıtılması başta olmak üzere; Alanya’daki çok sayıda apart otelin kış döneminde yurt olarak hizmet vermesinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Bugüne kadar yükseköğrenime yaptığı katkılarla takdir toplayan Başkan Şahin, göreve geldiği 2013 Haziran ayından bu yana Alanya’ya ALTSO Meslek Yüksekokulu’nu 5,5 ayda kazandırarak rekor kırmış ve bu sayede eksikliği hissedilen ara eleman sorununun çözümüne de çok önemli katkılar yapmıştı. Yine atıl vaziyetteki Konaklı Kongre Merkezi’ni Yabancı Diller Yüksekokulu ve Diş Hekimliği Fakültesi Dersliklerine dönüştürülmesi, ALTSO MYO’ya uyugulama mutfağı kazandırılması ile AHEP’e araç desteği verilmesi gibi bir çok konuda elini taşın altına koyan Başkan Şahin, yurt sorununun çözümü için de girişimlerinin sürdüğünü dile getirdi.

 

Öte yandan başkan Şahin’in açıklamaları şöyle;

Yüz yüze eğitimin başlayacak olmasıyla birlikte Alanya’mızda yurt ihtiyacı konusunda ciddi problemlerimizin olduğunu üzülerek görmekteyiz. Her anne baba çocuğunun güvenli, sağlıklı ve en az maliyetle üniversite hayatını tamamlamasını ister. Ancak çok sayıda apart otel ve konaklama tesislerinin varlığına rağmen yasal mevzuatın önümüze koyduğu engeller maalesef bu kadar avantajlı bir turizm merkezinde barınma sorununu karşımıza çıkarmaktadır.
Tercihlerin yapıldığı yeni kayıt döneminin başladığı bu günlerde üniversiteye bağlı yurtların kapasitesinin yetersiz olması öğrenci tercihlerini de Alanya olmasının önünde engel teşkil etmektedir. Çok sayıda konaklama tesisine sahip Alanya’da bu sorunun giderilmesi için mevzuattaki bazı engellerin ivedilikle ortadan kaldırılması gerekmektedir. Biz bu konudaki çözüm ve önerilerimizi ilgili makamlara ilettik ve takip etmeye devam ediyoruz.
‘Bugün Alanya’mızda 15 bini aşkın yükseköğrenimden yararlanan öğrenci olduğunu görüyoruz. İki üniversitesi olan tek ilçeyiz. Alanya’mızda iki üniversitenin olmasının hem Alanya’mızın kültürel yapısına hem de ekonomik potansiyeline çok olumlu katkıları olduğunu hep dile getirdik. Bu manada başta yerel idareler olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve bu güzel şehirde yaşayan herkesin sorumlulukları olduğunu düşünüyoruz. Bizler bu sayının artması için çaba gösterirken yurt sorunun da aynı şekilde çözüme kavuşması büyük önem taşıyor.


“YEREL İDARELERE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR”...


Özellikle yerel idarelerin öğrenciye daire kira veren mülk sahiplerinden emlak ve çevre temizlik vergisi almaması veya indirim yapmaları, bu istisnaların da direkt öğrencilere yansıtılması gerekmektedir. Yine devletimizin aldığı ve yüzde 15’den başlayıp 40 kadar giden gelir vergisinde de muafiyet uygulaması bu muafiyetin de mülk sahipleri tarafından yine direkt olarak öğrencilere yansıtılması sorunun çözümüne ciddi katkılar yapabilir.

Yine Apart otellerin kış döneminde öğrenci yurdu olarak faaliyet göstermesi ve okulların kapanmasının ardından da müşteri alabilmeleri konusunda ısrarcı biçimde resmi çalışmalarımızı yürütüyoruz. Şu andaki mevzuat maalesef buna izin vermiyor. Yurt olmak isteyen konaklama tesisleri maalesef öğrenim sezonu bitince müşteri alamıyor.

Oysa öğretim sezonu biterken turizm sezonu başlıyor. Bu açıdan bakıldığında mevzuatta gerekli iyileştirmelerin yapılarak Alanya’mızdaki konaklama tesislerinin de gerekli şartları yerine getirerek ivedilikle öğrencilerimizin hizmetine sunulması gerekmektedir” 

 

 

 

 

HABER: Ayten YILMAZ

Gazeteler