head

2183026 810x458 75f08
Perşembe, 02 Ocak 2025

Tarımda artan girdi maliyetleri, kuraklık ve muz fiyatlarında yaşanan düşüşle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, “Tarımda planlama şart” dedi...

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, tarımda artan girdi maliyetleri, kuraklık ve muz fiyatlarında yaşanan düşüşle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kuraklık sorunu ve girdi maliyetlerinin artmasıyla birlikte üreticilerin zor günlerden geçtiğini söyleyen Göktepe, “Son günlerde sosyal medyada elmanın muzdan yüksek olduğu ile ilgili paylaşımlar var. Üreticiler bu nedenle elma üretmeye dahil olmasın. Bu planlamanın eksikliğini gösterir. Muz üretimi yumuşak ve sert çekirdekli meyvelerin üretiminden çok farklı. Alanya’da örtü altında 12 bin dönüm, açık alanda ise 9 bin dönüme yakın alanda muz üretimi yapılıyor. Bunların hepsi maliyet. Demir fiyatları çok yüksek. Naylon, lente betonu, hayvan gübresi, fidanlar, işçiliklerle çok ciddi maliyetler oluşuyor. Geçen sene 70 metreden çekilen sondaj suyunun aylık elektrik maliyeti 2 bin 500-3 bin TL iken bu sene 6 bin TL. Tarımsal elektriğin 1 kWh saati 50 kuruşa çekilmeli. Geçen sene 150 metrelerden çıkan sondaj suyu bu sene 250 metreye kadar kaydı. Kuraklıkla savaşır durumdayız. Oda olarak tanker tedarik ettik. Tankerle su taşımaya çalışıyoruz. Muz ve avokado üretimi tankerle su taşıyarak olacak iş değil. 2022 Mayıs ayında sulamanın çok yoğun olmaya başladığı dönemlerde Dimçayı sulama hattı ve Yeniköy Barajı’nın sonuçlanmasını istiyoruz. Daha sonra Kargı Çayı, Kargıcak ve Demirtaş’ın Tanı Deresi’nde göletlerin kurulmasını devlet büyüklerimizden rica ediyorum” dedi.

PLANLAMA e3973

‘ÜRETİM PLANLAMASI ŞART’...
Muz üretiminin artmasıyla birlikte muz fiyatlarında düşüş yaşandığını söyleyen Göktepe üretim planlamasının şart olduğunu söyledi. Göktepe, “Çok ciddi muz üretimi var. 3-4 sene önce Manavgat’ta yaklaşık 2 bin dönüm sera vardı. Şu an 19 bin dönüm sera yapılmış durumda. Alanya’da üretim giderek artıyor ve hala muz serası yapmaya devam ediyorlar. Çünkü bazı üreticilerin başka çıkış yolu yok. Toprağı ya kiralıyorlar ya da alıyorlar. Üretimin yapılmaması tarafında değiliz. Üretim daha planlı yapılsın. Örtü altı muz üretimi yapılırken mutlaka alternatif ürünler üretime dahil edilebilir. Ancak üreticilere de hak veriyorum. Zaten kredi çekmişler. Tropikal ürünlerin örtüaltında üretimine devam ettiklerinde 4-5 senede ekonomik verim bütünlüğünü sağlaması için bekleyecekler. Bu sene zarfından krediyi nasıl ödeyecekler? Sübvasiyonlu kredilerde artık ürün çeşidinin değiştirilmesi gerekiyor. Muz üretici için de sübvansiyonlu kredi uygulansın. Çiftçinin teşvik ve planlamaya dahil olması açısından keçiboynuzu, zeytin, ceviz, tıbbi aromatik bitkiler için sübvansiyonlu krediler yüzde sıfır faizle verilmeli ve 2 yıl geri ödemesiz olmalı” diye konuştu.

planlama 2 17370

‘ÜRETİCİ GİRDİ MALİYETLERİYE BAŞ EDEMİYOR’...
Muz fiyatlarının 2 haftadır giderek düşüğünü yineleyen Göktepe, dolar kurunun çok yüksek olması nedeniyle maliyetlerin arttığını vurguladı. Göktepe, “Amonyum sülfat gübresi 200 TL’nin üstüne çıktı. Bir yılda yüzde 130 artış oldu. Bu da üreticilerin içinden çıkamayacağı bir hal alıyor. Bugün bir bayiden gübre istediğinde üretici bunu tedarik edemiyor. Göktaş’ın çuvalı 800 TL oldu. Üreticinin bunu bitkiye verme durumu yok. Bitki koruma ürünlerinden KDV’nin sıfırlanması gerekiyor. Üreticilerin bitki koruma ürününün üzerinde yazan dozaja uyması gerekiyor. Çok ilaç kullanımı ya da fazla sulama faydalı olmuyor. Girdi maliyetleri kendi cebimize zarar veriyor. Hiç kimse üreticinin ürününe laf demesin. Üreticinin ürünü pahalı denilerek karşı karşıya gelmeyelim. Bir üretici 40 derecenin altında üretim yapıyor. Don, fırtına bekliyor. Bin bir türlü zorlukla mücadele ediyor” ifadelerini kullandı.

‘KURAKLIK DEVAM EDERSE ÜRETİM BİTER’...
Üretimin devam etmesi için su sorununun çözülmesi gerektiğini vurgulayan Göktepe, “Önümüzdeki dönem de kuraklık sorunu devam ederse çiftçiler üretimden yavaş yavaş çekilecektir. Kuraklık ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi konusunda devlet büyüklerinden yardım bekliyoruz” dedi.

Gazeteler