head
2183026 810x458 75f08
Cuma, 19 Nisan 2024

Alanya’da döviz büroları, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın düzenlemesini protesto etmek amacıyla 4 Kasım'da geçici süreyle kepenk indirecek... 

KARARA İSYAN ETTİLER...

Resmi  Gazete'de geçtiğimiz ay yayımlanan karar ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz bürolarının çalışma düzenine ilişkin yönetmelikte değişiklikler yapmıştı. Düzenlemede döviz alım satımlarında kimlik tespiti zorunlu oldu. Ayrıca A grubu yetkili müesseselerin ödenmiş sermaye şartı 5 milyon TL'den 10 milyon TL'ye B grubu yetkili müesseselerin ödenmiş sermaye şartı ise 1 milyon TL'den 5 milyon TL'ye çıkarıldı.

dövizciler protestoda 2 1d176

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın döviz bürolarına ilişkin düzenlemesine sektörden tepkiler gelmeye devam ediyor.

 

dövizciler protestoda 3 başkan 75378

Alanya Dövizciler Birliği Başkanı Ahmet Dayanç, 4 Kasım saat 11 45'te protesto amacıyla geçici süre kepenk indireceklerini söyledi. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Dayanç, “Hazine ve Maliye Bakanlığı yaklaşık 25 yıldır hakkımız olan devir hakların ortadan kaldırdı. Devir hakkımız olan 5,5 milyon TL’yi hazineye hibe, harç olarak yatması isteniyor. Ortakların kendi aralarındaki hisse devrinde bile bu para talep ediliyor. Aynı tebliğ ile birlikte her müşteriden kimlik bilgileri alınması, yabancılardanda pasaport bilgileri alınması istenmektedir. Herhangi bir miktar sınırlaması olmaksızın (1 dolar bozulsa dahi) istenen bu uygulama bizleri çok zorlamakta neredeyse çalışmayı imkansız hale getirmektedir. Daha önce kimlik bilgileri için miktar 3000 dolar ve karşılığı idi. Talebimiz kimlik tespiti için yine bir alt limit belirlenmesidir. Bu uygulamanın kayıt dışı işlemlerin engellenmesi amacıyla yapıldığı söylense de, bu şekilde daha fazla kayıt dışı işleme müşteriler itilmekte. Zira gelen müşteriler kimlik bilgilerini vermek istemiyor ve en yakındaki kuyumcu yada post office diye tabir edilen kaçak döviz işlemi yapan şahıslara yöneliyor. Ve buradaki işlemler tamamen kayıt dışı ve faturasız oluyor. Yine bu tebliğle birlikte sermayesi 5 milyon TL olan A grubu işletmelerin sermayesi 10 milyon TL ye, sermayesi 1 milyon TL olan B grubu işletmelerin sermayesi 5 milyon TL’ye çıkarılmıştır. Ayrıca kamera görüntüleri saklama süresi 6 aydan 2 yıla çıkartılmıştır. Görüntü saklama maliyetleri ve teknolojik cihaz maliyetleri göz önüne alındığında buda bizleri ciddi bir maddi külfet altında bırakmaktadır. Sonuçta yetkili müesseseler olarak maliye bakanımızdan ve ilgililerden talebimiz bu düzenlemenin mali müşavirler ve yetkili müesseselerden görüş alınarak incelenip kalıcı bir çözüme ulaştırılmasıdır. Türkiye’deki tüm yetkili müesseseler olarak bu uygulamaya tepki olarak 4 kasım Perşembe saat 11:45’te kepenk kapatacağımızı da belirtmek isteriz” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

HABER: Halime Yağmur AKDAĞ

Gazeteler