2001 yılında göreve başladığı günlerde ‘Mafya’ damgası yiyen ve dünden bugüne Alanya Minibüsçüler Odası’ndaki sorunları bir bir yok eden Başkan Doğan Bacak, çok özel açıklamalarda bulundu...
Alanya tarihine kara leke olarak sürülen Kuş Yuvası olayları ile kentte zirve yapan ulaşım sektörünün sorunları 2001 yılında Doğan Bacak’ın göreve gelmesiyle çözüme ulaştı. Bu sürecin kolay olmadığını anlatan Alanya Minibüsçüler Odası Başkanı Doğan Bacak ; Alanya Güneşi Gazetemiz aracılığı ile odanın bu günlere nasıl geldiğini esnafına ve Alanya halkına bir kere daha hatırlattı ve yaptığı emekleri anlattı.
‘DÜZGÜN ÇALIŞAN ESNAFI DA BİTİRDİLER’...
Açıklamalarında 1997 yılında meydana gelen ve Alanya’nın ulaşım sektörüne kara leke olarak sürülen, turistlerin dolmuş şoförleri tarafından Kuş Yuvasından atıldığı olayları hatırlatan Bacak, yaşanan bu rezaletin düzgün çalışan batı bölgesindeki güzel esnafları da bitirdiğini belirtti.
‘ULAŞIM RAYDAN ÇIKMIŞTI’ ...
O dönemlerde ulaşımın raydan çıktığını belirten Başkan Doğan Bacak, “1997 yılında Kuş Yuvası’nda turistlerin dolmuş şoförleri tarafından uçuruma atılmasından sonra Alanya’nın ulaşımını etkileyen bu konu basın tarafından da ele alınmıştı. Bu rezalet, artık Alanya’nın düzgün çalışan batı bölgesindeki güzel esnafları da bitirmişti. Artık ulaşım raydan çıkmıştı. O dönem Şoförler Odası ile birlikte olduğumuz dönemdi” dedi.
‘HER GÜN GAZETELERDE ‘DOLMUŞ TERÖRÜ’ BAŞLIKLI MANŞETLER ATILIYORDU’...
O dönemki oda çalışmaları ve başkanın konuyla mücadelesine de değinen Başkan Bacak, “Oda başkanı o dönemi idare edemez hale gelmişti ve bu nedenle başkanlıktan ayrıldı. Başkanlık Rahmetli Ali Arıkan’a devredilmişti. Tabii rahmetlinin yönetimiyle birlik sağlayamaması, düzeltmeyi amaçladığı işleri daha da kötüye götürmüştü. Her gün gazetelerde ‘Dolmuş Terörü’ başlığıyla manşetler atılıyordu ve işler daha da kötüye gidiyordu. Doğu, batı fark etmez önüne gelen dolmuşçu aracını bulduğu yere sürerdi” şeklinde konuştu.
‘ALANYA’NIN BAŞINA BELA OLDULAR’ ...
Dolmuşçuların içinde bulunduğu durumun batak haline geldiği dönemleri Alanya Güneşi'ne anlatan Başkan Doğan Bacak, “Her gün bıçaklanma, karakol olayları ve adli vakalar dolmuşçu mesleğini lekeliyordu. Alanya’da bu mesleğin ve odanın hiçbir itibarı kalmamıştı. Bu arada 1999 yılında dışarıdan gelen arkadaşlar minibüsleri satın alarak Alanya’nın başına bela oldular. Oda diye bir şey kalmamıştı. ‘Dolmuşçuyum’ demek adeta suç olmuştu” diye konuştu.
‘GAZETELER MAFYA GELDİ DİYE YAZDI AMA ÖYLE OLMADI’...
Herkesin dilinde dolmuşların olduğunu ve kimsenin ailesini ve çocuklarını dolmuşa bindirmek istemediğini belirten Başkan Doğan Bacak, “Çünkü odayı Alanya dışından gelenler ele geçirmişti. Rahmetli oda başkanı çaresiz kalmış sağlıklı bir çalışma yapamamıştı. Ama olmadı ve 2001 yılında Doğan Bacak geldi. O zamanlar gazeteler ‘Mafya geldi’ diye yazmıştı ama kimsenin yazdığı gibi olmadı ve Doğan Bacak geldi, ne sektörde Alanya dışından gelen kaldı ne de önüne gelen yere araba süren esnaf kaldı. Göreve başladıktan sonra esnafın huzurunu bozan herkesin önü kesildi. Bazı hatlarda esnaf, korsan adı altında mafya bozuntularına kazandıkları paranın yarısını verirlerdi. Ama ben bu sorunların hepsini bitirdim ve ödül aldım. Şimdi 19 ilçenin içinde Alanya’da ulaşım 1 numara. Esnaf birinci sınıf oldu keza servisçiler de öyle. Her şey daha da iyi olacak inşallah. Demem o ki biz bugünlere, odamızı bu günlere kolay getirmedik. Çıraklığını yapmadığın için ustalığını yapmayacaksın” ifadelerini kullandı.
SERVİS ARAÇLARINDA Kİ KARMAŞA AYRI BİR DERTDİ...
Servis araçlarının 1999 yıllarında durumu çok kötüydü. Servis diye bir şey yoktu.
Önüne gelen dolmuşçu, servisçi bulduğu çocuğu okula götürüyordu.
Tabi 1998 yılında şoförlerden ayrıldık. Başkanımız Ali Arıkan abim (nur içinde yatsın) yanındaki yönetimin pisliğinden dolayı hiçbir şeyi yapamaz iken; dışarıdan gelen insanlar dolmuşları satın alınca serviste raydan çıktı.
O sırada ,Ali abimin yanındaki yönetimde kapıda bekleyip te şimdi sizden OY isteyen Paşa ve Hayri Yalçın da yönetimde. Bunlar o zaman bile odayı bırakıp kaçtılar.
Şimdi 1500 kişi üyeli odamızı yönetmeye talip olmuşlar, bu korkaklıkla mı yönetecekler. Bizim esnafımız parasını alın teri ile kazanan yürekli insanlardan oluşur ve onlara da bizim gibi mert ve yürekli yöneticiler yakışır.
Onların dertleri Rant olduğu için, okulların ihalesini alır mıyız derdindelerdi.
Ama bu kardeşiniz 2001 yılında siz esnaflarımızın desteği ile koltuğa oturdu ve her şey değişti.
--120 servisle başladım ve bunlara tahsis plakası taktım.
--Kimseyi kapıdan kovmadım.
--Alanya'mızdaki servislerin şu anki düzeni ve disiplinli çalışması ve esnafımızın kazancını görüyorsunuz.
Nereden nereye geldik...
HABER: İbrahim AKDAĞ