Alanya’daki tur teknelerini de kapsayan ve 1 Mayıs 2022 tarihinde zorunlu hale getirilecek olan P&I Sigorta yaptırımı ile ilgili açıklama yapan SS. Alanya Yatçılar ve Gezi Tekneleri Deniz Yolcu Taşıma Kooperatifi Başkanı Bülent Elbeller, “Alanya’daki tekneci esnafın bu sigortayı yaptırma gücü yok. Yetkililerden muafiyet istiyoruz” dedi...
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK), mart ayında yayınladığı tebliğ ile 12 ve üzeri yolcu taşıyan ve deniz turizminde kullanılan gezi, eğlence amaçlı tekne, yatlar, ticari yatlar, günübirlik gezi tekneleri deniz araçları zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamına alındı. Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker tarafından yapılan açıklamada, teknelere sigorta yaptırmaları için 1 Mayıs 2022’ye kadar süre tanındığını belirtmişti. Konuyla ilgili Yeni Alanya’ya özel açıklamalarda bulunan SS. Alanya Yatçılar ve Gezi Tekneleri Deniz Yolcu Taşıma Kooperatifi Başkanı Bülent Elbeller, “Bu sene pandeminin etkisinin azalması ile birlikte esnafımız sezonun çok iyi geçeceği beklentisine girmiştir. Ancak bu beklenti, teknelerimizi henüz sezon başlamadan 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren zorunlu tutulan P&I Sigortası ile tekneci esnafımıza altından kalkamayacakları ekonomik yükler yüklemektedir. Teknecilerimiz zaten yıllardır zorunlu olan ‘3. Şahıs Mali Mesuliyet’ sigortasını, çeşitli sigorta şirketlerinde yaptırmaktadır. Zaten bu sigortayı yaptırmadan denize elverişlilik belgesi alınıp ticaret yapılması mümkün değildir. İlk defa 2014 yılında çıkan bu P&I; sigortası zorunlu tutulmuş, birkaç ay sonra bizim sahip olduğumuz gezi tekneleri ve motor-yat tarzındaki deniz taşıtları bu sigortadan muaf tutulmuştu. Teknelerimiz eskiden olduğu gibi yine kendi sigorta şirketleriyle çalışıp poliçelerini düzenlettirmişlerdir. Bu yıl gündeme gelen P&I sigortasının hem teminat limitleri yüksek hem de primleri yüksek miktarda çıkmaktadır” dedi.
‘TEK BİR FİRMA YAPABİLİYOR’...
Teknecilerin bu primleri ödemesinin imkansız olduğunu belirten Elbeller, “Ayrıca bu sigortayı Türkiye’de tek bir şirket yaptırmakta ve başka sigorta şirketine yaptırma imkanınız bulunmamaktadır. Yani tekelleşme durumu söz konusudur. Hal böyle olunca rekabet oluşmamakta ve şirket primleri istediği biçimde belirlemektedir. Teknelerimizin ödeyeceği primler kapasitelerine göre değişmekle birlikte en düşük 20 bin TL’dir. Bu primlerde üst sınır 1 Milyon TL’ye kadar çıkmaktadır. Bu primleri teknecilerimizin ödeyebilme imkanı bulunmamaktadır. Daha önce de belirttiğimiz gibi son iki yıldır pandeminin ekonomik etkisi dolayısıyla kredi kullanarak ayakta kalabilen, çektikleri kredileri ödemekte zorlanan, daha yeni kışlık bakımdan çıkmış tekneci esnafımızın P&I sigortasını yaptıramayacaktır. Yetkilierden istediğimiz 2014 yılında olduğu gibi bu sigortanın gezi tekneleri ve motor- yat gibi deniz taşıtlarından muaf tutmalarıdır. Teknecilerimiz ‘3. Şahıs Mali Mesuliyet’ sigortasını yine eskiden olduğu gibi istedikleri sigorta şirketine yaptırarak huzurlu bir sezon geçirmek istemektedir” ifadelerini kullandı.
KAYNAK: Yeni Alanya -Gülşah Anak