head

2183026 810x458 75f08
Pazar, 17 Kasım 2024

Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğü (TDP) Toplum Destekli Polislik (TDP) Büro Amirliği vatandaşları oltalama (phishing) yöntemine karşı uyardı... 

TDP Büro Amirliği’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ Oltalama veya kimlik avı saldırısı olarak da bilinen phishing, gizli kalması gereken kişisel veya kurumsal bilgileri ele geçirmek için düzenlenen saldırı girişimleridir. Saldırı girişimleri sırasında kullanıcıların özel bilgilerine ulaşmak için aldatıcı e-postalar, web sitelerine ait linkler ve kısa mesajlar sıklıkla kullanılır. Oltalama saldırılarıyla kullanıcı hesap numaraları, kullanıcı şifreleri ve parolaları, kredi kartı numaraları, internet bankacılığında kullanılan kullanıcı kodu ve şifrelerinin çalınması amaçlanıyor.”

 

emniyetin uyarısı 2 a0ebd

İŞTE ÇEVRİMİÇİ DOLANDIRICILIKTAN KORUNMANIN YOLLARI...

  1. E-posta hesabınız için kullandığınız şifre, diğer hesaplarınızdaki şifrelerden farklı olmalıdır.
    2. Kişisel bilgilerinizi isteyen e-postalara yanıt vermeyin.
    3. Gelen e-postanın kimden geldiğinden emin değilseniz dikkate almayınız. Unutmayın hiçbir kurum veya kuruluş e-posta yoluyla sizden kişisel bilgilerinizi istemez.
    4. Şüpheli gördüğünüz e-postalardaki URL linklerini tıklamayın.
    5. E-posta mesajlarındaki kısaltılmış URL linklerine (bit.ly,ow.ly, tinyurl.com, is.gd, goo.gl, tiny.cc, cli.gs vb.) kesinlikle tıklamayın.
    6. Şüpheli veya bilmediğiniz web sitelerine kişisel bilgilerinizi vermeyin.
    7. Kişisel bilgilerinizi girmek için banka, kredi kartı ve servis sağlayıcılarının web sitelerini ziyaret ettiğinizde, web sitesinin URL’sini internet tarayıcınıza doğrudan yazın.
    8. Güvenli olan sitelerde bile çevrimiçi olarak bir formu doldurmadan önce, sitenin üçüncü kişilerle bu bilgileri paylaşıp paylaşmadığını belirten gizlilik anlaşmasının olup olmadığını kontrol edin.
    9. Antispyware ve antivirüs programları kullanın.
    10. Yasal olmayan veya kaynağı belirsiz yazılımları yüklemeyin ve çalıştırmayın.
    11. Kredi kartı numaraları, kişisel bilgiler, e-posta dahil her türlü şifre hiç bir zaman e-posta ile açıkça yollanmamalıdır. Bir e-posta teknik olarak gideceği yere varana kadar birçok noktadan geçmektedir. Bu noktalarda e-postaların içeriğinin “dinlenmesi” her zaman mümkündür.
    12. Özellikle kablosuz internetin kullanıldığı alanlarda mecbur kalınmadıkça banka gibi yerlere girilmemeli, kredi kartı, şifre vs. ile ilgili işlemler yapılmamalıdır. Havadaki sinyaller üçüncü şahıslar tarafından dinlenebilir. Sinyaller şifreli dahi olsa unutulmamalıdır ki tüm şifreleme yöntemleri sadece kırılıncaya kadar güvenlidir.
    13. Bu tip saldırılara karşı korunmanın en etkili yolu, bu konuda bilinçli ve bilgili olmaktır.

 

 

 

 

 

 

HABER: Uğur AKDAĞ

Gazeteler