head

2183026 810x458 75f08
Cumartesi, 21 Aralık 2024
Salı, 28 Mayıs 2019 16:15

HOŞ GELDİN ŞEHR-İ RAMAZAN

Yazan
Ögeyi Oylayın
(10 oy)
    Bölgesel ve ulusal sorunlarla boğuştuğumuz bir Ramazan ayı yaşıyoruz. Ramazan ayının en vazgeçilmezlerinden biri de çeşitli mesajların yer aldığı Ramazan Mahyalarıdır.  

Mahyaların kurulma tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Osmanlı Devleti'nin XVII. yüzyılına kadar gider. Kimi kaynaklara göre başlangıcı Kanuni Sultan Süleymanın oğlu II. Selim’e dayanır. Ramazan ayı boyunca camilerin dışarıdan aydınlatılması oldukça ilgi görmüştür.

 

 

Osmanlı hanedanı üyeleri tarfından yaptırılan camilerin (selâtin cami) sayısı arttıkça minarelere kurulan mahyalarda yaygınlaşmıştır.

 

 

Osmanlı Devleti'nde minareler arasına kurulan mahyalara yazı yazılması uygulaması XIX. yüzyılda gerçekleşen bir durumdur. Mahyaların yazıya dönüşmesiyle mahyaların farklı yönleri de ortaya çıkmıştır.

 

 

 

Osmanlı Devleti'nde var olan bu mahya kurma alışkanlığı Cumhuriyet döneminde de devam etmiştir.1928 yılında Cumhuriyet dönemi minarelerinde kurulan mahyalarda yer alan yazılarda topuma sosyal mesajlar verilmiştir. Mahyalarda yer alan yazılardan bazıları şunlardır:

 

Hikmetin Esaası Allahtan Korkmaktır

 

Müslümanlık İnsanlık Dinidir

 

 

Allah Çalışıp Kazananları Sever

 

Birlik Kuvvettir, Ayrılık Zaaftır

 

Türk Yılmaz

 

Türklerin İstikbali Tayyareciliktedir...

 

1932 yılında İstanbul'da Selâtin camilerine mahyalar kurulmuştur. Mahyalardaki yazıların içeriğinde topluma sosyal mesajlar verildiği görülür.

 

 

Yerli Malı Al

 

İsraf Haramdır

Hilali Ahmeri Unutma

Yetimlere Bak

Kimsesizleri Düşün

Şehitlere Fatiha...

1949 yılı mahya yazılarından örnekler:

Camiler Yurdun Tapularıdır

Tanrı Elçisi Muhammed

22 yaşıda Devir Açan Türk: Fatih

Hayır Yap Hayırla Anıl

Ha Tanrısız Gönül Ha Camisiz Vatan

Camiler Bize Emanettir

El Birliği Gönül Birliği...

 

Sadece estetik bir tasarım olmayan mahyalarn topluma mesaj verme özellikleri de vardı. Ramazan Ayının da biz müsmanlar için anlamı pek büyüktür. Allahın dediği yoldan çıkmadıkça; Mustafa Kemal'in Bandırma Vapuru ile Samsun'a giderken İngilizler tarafından takip edildiğinde söylediği gibi "İnnallahe meana"(Allah bizimledir).

BİLGİ GÜÇTÜR.

Op. Dr.Ali DULUM

Not.Sinan MEYDAN..Atatürk ile Allah Arasında, İstanbul, 2016 kitabından yararlanıldı

Okunma 11994 kez Son Düzenlenme Salı, 28 Mayıs 2019 16:33
Ali Dulum

DAĞARCIK

Gazeteler