head

2183026 810x458 75f08
Perşembe, 21 Kasım 2024
Pazar, 21 Nisan 2019 15:07

"Milletin her şeyine, yazgısına yalnız ve ancak yine millet egemendir."

Yazan
Ögeyi Oylayın
(1 Oylayın)
Sonuçları itibari ile Türk halkını mutlu eden bir seçim dönemini nihayet geride bıraktık. Geleceğe olan ümidimiz filizlendi. Demokrasiye, milli iradeye olan olan inancımız perçinlendi.

 

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’e göre “Millî İrade bütün millet bireylerinin arzu, emel ve beklentilerinin bir bileşkesidir. Millî İrade Devletimizin ve Milletimizin yazgısında ve geleceğinde tek hâkim olandır, tek eylem koyandır. Ancak manevi olan irade ortaya çıkıp görünmek, somutlaşmak ister. İşte bu eylemleşme (eyleme dönüşme) iradeye bir araç gerektirir ki, ona da Millî Egemenlik denir. Egemenlik iradenin hem tecelli yeridir, hem de uygulanma aracıdır.”

23 Nisan 1920, egemenliğin belli bir aileden alınıp halka verildiği, milli egemenliğin halka ait olduğunun göstergesi olan Büyük Millet Meclisi'nin açılış tarihi. Türk Milletinin tek temsilcisi olarak gücün ve kudretin kaynağı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin var olma günü.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 23 Nisan 1920'de Büyük Millet Meclisi'nin açılışı ile kuruldu. Bu fikrin babası Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'tür.19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarken Mustafa Kemal Paşa'nın aklında Meclisi açma, meclise dayanarak kararlar alma ve o kararları hayata geçirme vardı.Haziran1919'da kamuoyuna duyurulan Amasya Genelgesi kararları ve Eylül 1919'da Aanadolunun dört bir yanından gelen temsilciler ile toplanan Sivas Kongresi kararları ile Büyük Millet Meclisi'nin fikri, siyasi ve örgütsel alt yapısı oluşturuldu.

Ankara’da açılan meclisin adı ne olmalıydı? Meclise verilecek isim çok önemliydi. Milletvekillerinin dünya görüşleri, eğitim ve kültür düzeyleri çok farklı idi. Meclise verilecek adlar konusunda farklı fikirler vardı."Meclis-i Kebir," "Kurultay," "Meclis-i Mebusan," " Meclis-i Milli Kebir" önerilen isimlerden birkaçıdır. Meclisin adı uzun tartışmalardan sonra (11 Nisan'da başlar tartışmalar), "Büyük Millet Meclisi" olarak tespit edildi. Meclis açılır açılmaz da bu ifade kullanılmaya başlandı. Hatta Mustafa Kemal Paşa 22 Nisan 1920'de bir bildiri yayınlayarak açılacak meclisin adının "Büyük Millet Meclisi" olduğunu açıkladı. 23 Nisan 1920'de Cuma günü meclisin açılışını yapan Şerif Bey "Büyük Millet Meclisi'ni açıyorum" ifadesini kullanmıştır.

İlk meclisin milletvekili sayısı TBMM yayınına göre 437'dir.Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bu ilk meclis üyeleri yokluk ve yoksulluk içinde çalışmıştır. Bu mecliste yaralan mebusların en büyük amacı vatana ve millete hizmet etmektir. Her işi titizlikle ele alımiş ve fikirlerini, düşüncelerini samimiyetle dile getirmişlerdir. Her kesimden mebusun olduğu bu dönemde birlik ve beraberliğin en güzel örnekleri verilmiştir. Olağanüstü koşulların yaşandığı bu dönemde mebuslar düşüncelerini açıklarken, vatana hizmet isteği ile hareket etmişlerdir.

"Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" diyen Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk sivil başkanıdır. (Mustafa Kemal, 9Temmuz 1919 Erzurum Kongresi öncesi askerlikten ayrıldı. Ağustos 1921 Eskişehir-Kütahya Savaşları yenilgisi üzerine  TBMM tarafından Başkumandanlık yetkisi ile askerliğe döndü, TBMM açıldığında Mustafa Kemal asker değildir, sivildir.)

Milli egemenlik, Ulusal egemenlik ÜRETEN BİR EKONOMİ ile mümkündür. ÜRETKEN bir MİLLİ EKONOMİ için MİLLİ ve BİLİMSEL EĞİTİM şarttır. Bol okumalı günler. Op. Dr. Ali DULUM

NOT. Erol MÜTERCİMLER, Fikrimizin Rehberi Gazi Mustafa Kemal, Alfa Yayınları

Okunma 11672 kez
Ali Dulum

DAĞARCIK

Gazeteler