head
2183026 810x458 75f08
Salı, 16 Nisan 2024

 

Rusya'nın Ukrayna'da 24 Şubat'ta başlattığı işgal devam ederken bu sabah başkent Kiev'de art arda şiddetli patlamalar yaşandı. Füzeler şehir merkezine düşerken Ukrayna lideri Zelenskiy ölü ve yaralılar olduğunu duyurdu. Vatandaşlara, "sığınaklara gidin" çağrısı yapıldı. Rusya'dan ise dikkat çeken açıklamalar geldi...

bombalar 3 abdb9

Ukrayna’nın başkenti Kiev haftaya kabusla başladı.

bombalar 4 8e3d3

Sabah saatlerinde Kiev’in hareketli olduğu ve yoğun yerleşim bulunan bölgelerinde patlamalar meydana geldi. Yapılan açıklamada bölgeye çok sayıda füze fırlatıldığı ve ölü ile yaralıların bulunduğu duyuruldu.

Ukrayna basınında yer alan haberlerde, patlamaların Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi’ne 1-2 kilometrelik mesafede olduğu belirtiliyor.

bombalar 5 32d2a

“İŞE GİDENLERİ ÖLDÜRDÜLER”...

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko da patlamaları doğrularken Acil Durum Hizmetleri sözcüsü ölü ve yaralılar olduğunu duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de ölü ve yaralılar olduğunu bizzat açıkladı

Zelenskiy, ” Maalesef ölü ve yaralılarımız var. Lütfen sığınaklardan ayrılmayın. Savaşın 229. gününde bizi yok etmeye, yeryüzünden silmeye çalışıyorlar. Zaporijya’da evlerinde uyuyanları, Kiev’de işe gidenleri öldürdüler” dedi.

bombalar 6 53e47

ABD’DEN ‘DERHAL AYRILIN’ ÇAĞRISI...

ABD'nin Kiev Büyükelçiliği, vatandaşlarına Ukrayna'yı derhal terk etmeleri çağrısında bulundu.

Rusya'nın, Kiev başta olmak üzere şehirdeki çok sayıda altyapı ve kamu binasına saldırdığı bilgisine yer verilen açıklamada, saldırıların sivillerin hayatına yönelik de tehdit oluşturduğuna işaret edildi.

bombalar 7 7119b

UKRAYNA: PUTİN BİR TERÖRİST...

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba da saldırı sonrasında çok sert açıklamalarda bulundu. Kuleba, “Putin füzelerle konuşan bir terörist” ifadesini kullandı. Kuleba, “Çok sayıda Rus füzesi Ukrayna’yı vurdu. Putin’in tek taktiği barışçıl Ukrayna şehirlerine terör salmaktır fakat Ukrayna’yı deviremeyecek” dedi.

Twitter üzerinden mesajlarını paylaşan Kuleba, “Bugünkü olaylar, Putin’le barışçıl yollarla konuşmak isteyenlere bir yanıt oldu. Putin, füzelerle konuşan bir terörist” dedi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, konuyla ilgili bir açıklama yaparken, Rusya’ya misliyle karşılık verileceğini duyurdu. Yapılan açıklamada, “Düşman acı ve ölümle cezalandırılacak. İntikamımızı alacağız” denildi.

bombalar 8 b2e7c

KÖPRÜNÜN İNTİKAMI...

Patlamaların Rusya'da “Ukrayna'dan intikam” çağrılarının yükseldiği bir dönemde gelmesi dikkat çekti.

Rusya ile 2014'te ilhak ettiği Ukrayna'nın Kırım bölgesini birbirine bağlayan Kırım Köprüsü'ne (Kerç Köprüsü) geçen hafta düzenlenen saldırı, 8. aya yaklaşan Ukrayna işgalinde dönüm noktası olmuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün saldırıdan Ukrayna istihbaratını sorumlu tutmuştu.

Putin, bugün yaptığı açıklamada Ukrayna’nın saldırılarına misilleme olarak bu sabah Ukrayna’nın enerji, askeri ve iletişim altyapısına yönelik uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlarla saldırı gerçekleştirdiklerini söylerken Rusya Savunma Bakanlığı da belirlenen hedeflerin tamamının vurulduğunu belirtti.

bombalar 9 85462

İKİ KENTTE DAHA PATLAMA...

Ukrayna başkentteki patlamaların şokunu yaşarken Lviv ve Dnipro’da da patlama seslerinin yükseldiği açıklandı.

Odesa Valisi Maksim Marşenko,Telegram  üzerinden bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “Hava savunma sistemlerimiz 3 Rus füzesini ve 5 kamikaze İHA’sını imha etmeyi başardı” denildi. Bölgede yaşayanların tehlike geçene kadar sığınaklarında kalmaları istendi.

Ukrayna’nın güneyindeki Mykolayev şehrinin de çok sayıda füze ile sarsıldığı açıklandı. Bölge valisi Vitali Kim, Telegram üzerinden, “Hava savunma güçlerimiz 10 füzeden 3’ünü imha etmeyi başardı. Saldırı devam ediyor. Üçüncü dalgada 47 füze fırlatıldı” dedi.

bombalar 10jpg 988e4

“SIĞINAKLARA GİDİN” UYARISI...

Gelişmeleri anbean bölgedeki muhabiri aracılığıyla aktaran New York Times gazetesi, Kiev’e bombaların düşmeye devam ettiğini duyurdu. Gazete, yetkililerin vatandaşlara, “sığınağa gidin” uyarısında bulunduğunu da duyurdu.

Kiev’in merkezinde büyük bir patlama geldiğini aktaran ABD merkezli gazete, “Kiev sakinleri sabahın erken saatlerinde sığınaklara gitmeye başladı. Aylarca devam eden savaşta hepsi düzenli aralıklarla çınlayan sirenleri görmezden gelmişti. Çünkü bunların çoğu tatbikat amaçlıydı. Fakat bu sabah en büyük korkuları gerçek oldu ve şehrin hareketli bölgelerine füzeler düşmeye başladı” ifadelerini kullandı.

Sabahın erken saatlerinde okula giden çocukların da okul binalarının bodrum katlarına ve sığınaklarına sığındığı açıklandı. Kiev genelinde saldırıların ardından metro seferleri durduruldu. Çok sayıda Ukraynalı metro istasyonlarına akın etti.

Ukrayna ordusu, bu sabah Rusya’nın fırlattığı 75 füzeden 41’inin hava savunma sistemleri tarafından imha edildiğini duyurdu.

RUSYA’DA DA PATLAMA SESLERİ...

Dünya Ukrayna’yı endişeyle takip ederken, Reuters haber ajansı bir son dakika gelişmesini servis etti. Rusya’daki görgü tanıkları Belgorod kentinde patlama seslerinin yükseldiğini açıkladı.

Sabah saatlerinde Rusya-Ukrayna sınırındaki Belgorod’a konuşan görgü tanıkları sabah saatlerinde büyük bir patlama yaşandığını ve evin pencerelerinin sarsıldığını öne sürdü. Patlamanın sebebiyle ilgili bir açıklama yapılmadı.

MEDVEDEV’DEN AÇIKLAMA...

Rusya ulusal güvenlik konseyinin başkan yardımcısı Dmitry Medvedev, Pazartesi günü gerçekleşecek toplantının öncesinde Rusya’nın saldırıdan sorumlu “teröristleri” öldürmesi gerektiğini söyledi.

Rus devlet haber ajansı Tass, Medvedev’in “Rusya bu suça ancak doğrudan teröristleri öldürerek yanıt verebilir, dünyanın her yerinde adet de budur. Rus vatandaşların beklentisi de budur” dediğini bildirdi.

ÇİN’DEN İTİDAL ÇAĞRISI...

Uzun yıllardır Rusya’nın yakın müttefiklerinden biri olarak bilinen Çin’den de bir açıklama geldi. Açıklamayı Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning yaptı.

Basın toplantısı düzenleyen Ning, itidal çağrısı yaptı. Ning, “Umarız tansiyon kısa bir süre içinde düşer” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK: Ajanslar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gazeteler