NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, "Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları var. Korkunç terör saldırılarına maruz kaldı. Türkiye'nin itidalli davranacağına ve faaliyetlerinin orantılı ve ölçülü olacağına inanıyorum" dedi...
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İtalya'nın başkenti Roma'da Başbakan Giuseppe Conte ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili NATO'ya bilgi verdiğini açıkladı.
"Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları var. Korkunç terör saldırılarına maruz kaldı" vurgusunda bulunan Stoltenberg, ülkenin aynı zamanda çok sayıda mülteciye ev sahipliği yaptığına dikkati çekti.
'ORANTILI VE ÖLÇÜLÜ OLACAĞINA İNANIYORUM'
Stoltenberg, Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili, "Türkiye'nin itidalli davranacağına ve faaliyetlerinin orantılı ve ölçülü olacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin bölgede istikrarsızlığı ve gerginliği artıracak adımlardan kaçınması gerektiğini ifade eden Stoltenberg, aynı zamanda terör örgütü DEAŞ'a karşı elde edilen önemli kazanımların korunması gerektiğini söyledi.
Stoltenberg, cuma günü Türkiye'ye düzenleyeceği resmi ziyarette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geleceğini açıkladı.
SURİYE'YE DÜZENLENEN BEŞİNCİ OPERASYON
Barış Pınarı Harekatı, Türk odusunun Suriye'ye düzenlediği beşinci operasyon.
Operasyonların ilki Süleyman Şah Türbesi'nde bulunan 38 personelin Türkiye'ye getirilmesi için Şubat 2015'te gerçekleştirilen Şah Fırat'tı.
İkinci operasyon Fırat Kalkanı, Ağustos 2016'da başlayıp yedi ay beş gün sürdü. Operasyonun amacı "Türkiye'nin kendi varlığına tehdit olarak gördüğü ve terör örgütü olarak tanımladığı grupları bölgeden uzaklaştırmak, sınır hattının ve bölgedeki halkın güvenliği sağlamak" şeklinde açıklanmıştı.
Ekim 2017'de başlatılan üçüncü askeri harekat, İdlib Operasyonu'ydu.
Türkiye, Rusya ve İran’ın birlikte uygulamaya geçirdiği Astana sürecinin bir sonucu olan operasyon, dördüncü çatışmasızlık bölgesinin İdlib'de kurulmasını amaçlıyordu.
Barış Pınarı'ndan önceki son harekat Zeytin Dalı ise Ocak 2018'de başlatılan, Suriye'nin Halep ilinin Afrin ilçesi ile Azez ilçesine bağlı Tel Rıfat kentine yönelik operasyondu.