head
2183026 810x458 75f08
Cumartesi, 20 Nisan 2024

ABD tarafından öldürülen İranlı General Kasım Süleymani için Bağdat'ta düzenlenen cenaze töreninde, 'kırmızı savaş bayrağı' İran tarihinde ilk kez, Kum şehrinde bulunan kutsal Cemkeran Camisi'nin minaresine çekildi.
İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin, ABD tarafından öldürülmesine İran’dan tepkiler yükselmeye devam ediyor.

İran Devlet Başkanı Ruhani'nin 'misilleme ve intikam' açıklamaları sonrasında bölge devletleri teyakkuza geçti. Bu sefer de sembolik önemi olan bir hamle yapıldı.

'ZOR BİR İNTİKAM ALACAĞIZ'...

İran’ın dini merkezi olan Kum şehrinde yer alan ve Şiiler için son derece önemli olan Cemkeran Camisi’nin kubbesine tarihte ilk kez kırmızı savaş bayrağı çekildi.

KIRMIZI BAYRAKiran 38984

“Zor bir intikam alacağız. Direniş ve cihat her zaman bakidir” cümleleriyle İran ajanslarınca anons edilen haberde kırmızı savaş bayrağının Cemrekan Camisi’nde açılmasının bir ilk olduğu iddia edildi.

Kırmızı bayrak İran tarihinde savaşın ilanı anlamına geliyor.

ŞİİLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR CAMİ...

Bayrağın çekildiği caminin Şii inancı açısından büyük önemi bulunuyor.

Caminin M.S.9’uncu yüzyılda yaşayan 12. İmam Mehdi’nin emriyle Hasan Musle tarafından inşa edildiğine inanılıyor.

Şiiler bir mağarada kaybolduğuna inandıkları İmam Mehdi’nin halen yaşadığına ve günün birinde geri dönerek dünyayı kötülüklerden kurtaracağına inanıyor

Bu nedenle Cemkeran Camisi’de Kum’daki en önemli ve kutsal mabetlerden biri kabul ediliyor.

 

İRAN FÜZE ÜSLERİNİ ALARMA GEÇİRDİ...

IRGC Havacılık Gücü'nün ise, tüm balistik füze üslerini yüksek alarma geçirdiği bildirildi. IRGC'nin İran İslam Rejimi'ne bağlı haber medyası ise, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Suudi Arabistan'da ABD Hava Kuvvetleri uçaklarına ev sahipliği yapan çeşitli hava üslerinde füze fırlatmaya hazır olduklarını iddia etti.

PATRİOTLAR GÖNDERİLDİ...

Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri'nin (USAF), Ürdün'deki askeri üslerine İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun (IRGC) balistik ve seyir füze saldırıları tehlikesine karşın Patriot havadan havaya füze sistemleri gönderdiği bildirildi.

 

 

 

 

 

KAYNAK: Ajanslar

Gazeteler